Țările G7 și UE pregătesc o nouă lovitură pentru Putin: Măsura s-ar putea întoarce ca un bumerang împotriva Europei

Joi, 01 Decembrie 2022, ora 15:15
6528 citiri
Țările G7 și UE pregătesc o nouă lovitură pentru Putin: Măsura s-ar putea întoarce ca un bumerang împotriva Europei
G7 și UE încearcă să stabilească un plafon al prețului petrolului rusesc FOTO: Spash

După mai multe pachete de sancțiuni economice ale țărilor G7 și UE împotriva Rusiei odată cu declanșarea războiului de către Putin în Ucraina, acum cele două organizații pregătesc o nouă măsură care să lovească bugetul Moscovei. Statele plănuiesc să stabilească un plafon al prețului petrolului rusesc, însă experții spun că acesta ar putea avea anumite riscuri, putându-se întoarce ca un bumerang contra Europei.

Când Secretarul Trezoreriei SUA a propus limitarea prețului petrolului rusesc de export pentru a reduce veniturile Moscovei, prețurile petrolului au crescut în mod paradoxal pe piețele internaționale, potrivit Oil Price.

Motivul a fost că plafonul de preț, menit să reducă mijloacele Rusiei de a finanța războiul lui Vladimir Putin din Ucraina, a fost văzut ca o mișcare riscantă care ar putea determina Rusia să răspundă prin suspendarea exporturilor de petrol.

Războiul lui Putin a alungat dolarul de la Moscova: O monedă străină face furori în Rusia, creștere de 80 de ori

Într-adevăr, reacția Rusiei a fost destul de previzibilă: Moscova a spus că va înceta exportul de petrol către țările care aplică plafonul de preț care a fost adoptat de toți membrii G7, inclusiv Japonia, căruia i s-a acordat deja o reducere.

Acum, șase luni mai târziu, în timp ce Uniunea Europeană dezbate nivelul plafonului prețului petrolului, scepticismul cu privire la eficacitatea acestuia a crescut. Principalul factor care determină acest scepticism este nivelul prețului discutat, care este între 65 și 70 de dolari pe baril.

Potrivit autorilor ideii la G7, acest nivel al prețurilor ar oferi Rusiei un stimulent pentru a continua să exporte țiței, chiar și cu un plafon, în încercarea de a evita o penurie. Din nou, asta în ciuda declarației Rusiei că nu va exporta petrol către țările care impun un plafon, indiferent de nivelul acestuia.

Cu toate acestea, nu toată lumea este de acord cu acest nivel de preț. Acesta este motivul pentru care UE nu a putut fi de acord cu plafonul luni: Polonia și două dintre statele baltice au insistat că prețul petrolului rus asigurat și expediat de companiile occidentale să fie mult mai mic, aproape de costul său de producție, care a fost estimat. la aproximativ 30 de dolari pe baril.

UE prinsă în capcană de Rusia cu un alt combustibil: Costuri colosale plătite Moscovei, de cinci ori mai mult ca în 2021

Problema este că, dacă UE nu este de acord asupra plafonului de preț propus de G7, va trebui să-și implementeze propriul embargo asupra tuturor importurilor maritime de țiței rusești în bloc începând de luna viitoare. Iar problema constă în faptul că un embargo ar putea duce la prețuri substanțial mai mari pentru cumpărătorii europeni de petrol.

Cu toate acestea, la nivelul prețului considerat în prezent, plafonul, deși asigură cu siguranță că petrolul rusesc continuă să curgă la nivel internațional, ar putea eșua în al doilea obiectiv declarat: reducerea veniturilor Moscovei pentru a o descuraja să continue războiul în Ucraina.

Într-adevăr, țițeiul Ural al Rusiei se tranzacționa luni la puțin peste 50 de dolari pe baril, în timp ce UE discuta un plafon între 65 și 70 de dolari pe baril, ridicând întrebări de înțeles cu privire la scopul discuțiilor.

Desigur, prețurile petrolului ar putea crește încă după cea mai recentă scădere cauzată de îngrijorarea din ce în ce mai profundă cu privire la cererea din China, care încă se luptă cu pandemia de COVID.

Rusia a amenințat că nu va vinde nimănui care respectă interdicția, ceea ce ar afecta probabil cantități masive din fluxul său major de venituri, dar ar determina și creșterea prețului petrolului la niveluri incomod de înalte, potențial cu mult peste 100 de dolari pe baril și poate de 200 de dolari.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Următorii 10 ani pe piața muncii din România: De la fenomenul migrației, la un necesar în plus de peste 600.000 de angajați calificați. Analiza CES Bucharest
Următorii 10 ani pe piața muncii din România: De la fenomenul migrației, la un necesar în plus de peste 600.000 de angajați calificați. Analiza CES Bucharest
România se confruntă cu multiple provocări de ordin demografic, care vor impacta major piaţa muncii în următorii 10 ani: populaţia ţării îmbătrâneşte, tinerii activi sunt din ce în ce...
„Incertitudinea fiscală ridicată va avea impact negativ asupra încrederii în economie”. Cum arată Indicatorul de Încredere Macroeconomică din ianuarie
„Incertitudinea fiscală ridicată va avea impact negativ asupra încrederii în economie”. Cum arată Indicatorul de Încredere Macroeconomică din ianuarie
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna ianuarie cu 5,5 puncte, până la valoarea de 52,1 puncte, pe fondul scăderii în principal a componentei...
#pret petrol Rusia, #pret petrol baril, #pretul petrolului, #petrol Rusia, #petrol Rusia UE, #tari G7 sanctiuni Rusia, #state UE , #stiri economice