Petrolul continuă să se ieftinească. Decizia UE care ar putea tempera pe termen mai lung creșterea prețului

Joi, 24 Noiembrie 2022, ora 17:50
2851 citiri
Petrolul continuă să se ieftinească. Decizia UE care ar putea tempera pe termen mai lung creșterea prețului
UE negociează plafonarea prețului petrolului rusesc FOTO Pixabay

Cotaţia barilului de ţiţei a scăzut joi, 24 noiembrie, pentru a doua zi consecutiv, în contextul în care UE analizează un plafon de preţ mai mare decât se aştepta pentru petrolul rusesc şi, de asemenea, se înmulţesc semnalele care arată spre apariţia unor provocări la adresa cererii, transmite Bloomberg.

La bursa de la Londra, cotaţia ţiţeiului Brent cu livrare în luna ianuarie era în scădere cu 1,5%, până la 84,15 dolari per baril, în timp ce la bursa de la New York, cotaţia ţiţeiului West Texas Intermediate a scăzut cu 1,2% până la 77,04 dolari pe baril, iar volumul tranzacţiilor este aşteptat să fie unul redus având în vedere că pe 24 noiembrie se sărbătoreşte Ziua Recunoştinţei în SUA.

Diplomaţii UE sunt blocaţi în negocieri cu privire la cât de strict ar trebui să fie viitorul mecanism vizând ţiţeiul rusesc, după ce au discutat o plafonare a exporturilor maritime de petrol rusesc undeva între 65 şi 70 de dolari per baril. Există unele diferenţe de opinie între statele membre, în condiţiile în care Polonia consideră că un plafon de 65 de dolari este mult prea îngăduitor pentru Moscova iar Grecia nu vrea să coboare sub 70 de dolari.

Analiştii de la Goldman Sachs Group Inc. sunt de părere că un plafon de preţ mai mare ar reduce riscul unor represalii din partea Moscovei dar totodată şi-au exprimat unele îndoieli că mecanismul ar putea fi pus în aplicare.

În paralel, se înmulţesc semnalele venite din partea primelor două economii mondiale care ameninţă cererea de energie. În SUA, economiştii de la Rezerva Federală i-au informat pe decidenţi că şansele pentru o recesiune în 2023 au crescut până la aproape 50%, odată cu majorarea dobânzilor. În China, oficialii continuă cu eforturile agresive destinate opririi răspândirii Covid-19, ordonând carantine şi restricţii de deplasare după ce numărul cazurilor zilnice de infecţie a ajuns la aproape 30.000.

Preţul ţiţeiului a scăzut semnificativ în cursul acestei luni, anulând câştigurile realizate în octombrie după ce Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii săi au decis să reducă producţia. Chiar dacă planul vizând un plafon de preţ impus ţiţeiului rusesc a fost văzut anterior ca un element care avea potenţialul de a susţine preţurile, dacă ar fi condus la o producţie mai mică, un plafon mai mare ar putea avea un impact redus asupra tranzacţiilor.

Eveniment Quarterly Report

România are cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană: ”Instituțiile au început să nu se mai joace”
România are cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană: ”Instituțiile au început să nu se mai joace”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că România are cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, dar că a observat în ultima vreme o schimbare de atitudine la nivelul...
Cum plănuiesc europenii să stocheze energia verde pentru a-și asigura independența față de China. UE și marea înarmare cu baterii litiu-ion
Cum plănuiesc europenii să stocheze energia verde pentru a-și asigura independența față de China. UE și marea înarmare cu baterii litiu-ion
Uniunea Europeană ar putea deveni, până în 2030, la fel de dependentă de China pentru bateriile litiu-ion și pile de combustibil în aceeași măsură în care era de Rusia pentru energie...
#pret petrol scadere, #plafonare pret petrol, #Uniunea Europeana, #petrol rusesc , #petrol
Comentarii
E
EmigrantulAnonim
rank 5