Ce s-ar întâmpla cu distribuitorii de carburanți dacă Guvernul ar plafona prețul la pompă: "Cel mai bine ar fi să se abțină"

Autor: N.G.
Marti, 21 Iunie 2022, ora 18:48
12145 citiri
Ce s-ar întâmpla cu distribuitorii de carburanți dacă Guvernul ar plafona prețul la pompă: "Cel mai bine ar fi să se abțină"
Foto: pixabay.com

Economistul Gabriel Biriș calculează de unde provine prețul motorinei vândute la pompe în România.

Potrivit acestuia, statul nu ar trebui să intervină prin plafonarea prețului pentru că ar putea exista o penurie de carburnați. Biriș susține că prețul actual al motorinei pe piețele internaționale este de 5,25 lei/litru, pe care nu poate să îl influențeze statul român. La cest tarif se adaugă acciza, TVA-ul și costul transportului, astfel încât se ajunge la prețul de la pompă.

”Pur și simplu, nu ai de unde să tai aici, decât dacă compensezi cu bani de la buget (tot pe datorie!), altfel bagi firmele în faliment și intri în alte belele”, susține economistul.

Postarea lui Gabriel Biriș:

În primul rând, trebuie să înțelegem că relevant nu este prețul la petrol (că noi avem doar vreo 30% din necesar acoperit de petrol românesc), ci prețul la motorină pe piețe. Prețul la motorină este azi 1.320 dolari/tonă, în creștere.

Ca să aflăm cât este prețul pe litru, înmulțim cu 0,845 (că motorină e mai ușoară), aflăm prețul la 1000 l, împărțim la 1000 și obținem 1,115 $/l. Un dolar este astăzi 4,6937 lei, deci prețul la motorină este 5,25 lei/l. La prețul asta adunăm acciza de 1,73 lei/l și obținem 6,98 lei/l. La asta adăugăm TVA 19% și obținem 8,30 lei/l.

Atât costă motorină astăzi pe bursă. La pompă este 9,2 lei/l, inclusiv TVA. Asta înseamnă că rămân 0,90 lei din care, să nu uităm 19% este TVA. Scădem TVA și obținem 0,75 lei/l.

Banii ăștia se împart pentru:

- transport până în port (scump, toate prețurile au crescut, nici nu prea mai găsești vapoare, că multe în zona sunt ale Rusiei și sunt sub embargo);

- descărcare și depozitare în port;

- distribuție/transport la pompă (care și el s-a scumpit foarte mult);

- costuri finanțare achiziții.

- o marja oarecare de profit pentru companiile care fac trasportul naval/descarcă și depozitează în port, distribuie și trasporta la pompă și pentru cei care dețîn benzinăriile.

Întrebarea mea către cei care propovăduiesc plafonarea marjelor sau chiar a prețurilor: DE UNDE? Să recapitulăm:

- 5,25 lei/l costul motorinei. Aici chiar nu au ce să facă politicienii noștri, asta e prețul pe piețele internaționale, piețe pe care statul nostru nu prea le poate influență. Nu plătești, nu primești!

- 3,2 lei/l acciza și TVA. Aici teoretic statul poate acționa, practic ar fi un dezastru pentru buget, mai ales în contextul în care statul se împrumută cu 9%. Orice leu tăiat (și ar fi miliarde!) e un leu pe datorie;

- 0,75 lei/l pentru costurile de transport, distribuție, inclusiv salarii, plus marja pe lanț. Pur și simplu, nu ai de unde să tăi aici, decât dacă compensezi cu bani de la buget (tot pe datorie!), altfel bagi firmele în faliment și intri în alte belele... 75 BANI!!!

Știu, pentru politicieni "da bine" să arate că nu mai pot de grijă cetățenilor, dar nu trebuie să uităm de ce s-a ajuns aici. Din cauza politicilor publice dezastruase (helicopter money, deficite uriașe, green deal, etc, etc) pe care tot politicienii le-au adoptat în ultimii ani...

Ce pot ei face acum? Cel mai bine cred că ar fi să se abțină să mai strice ceva, că putem ajunge ușor într-o situație mult mai grea decât aceea generată de prețurile mari la combustibili: PENURIA!

Later edit: am corectat, acciza nu e 1,52,lei, este 1,73 lei, îmi scăpase actualizarea cu rată inflației. Nu rămân 90 bani ci doar 75 bani!!!

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Creștere economică mai accelerată în 2024 și 2025 – TradeVille
Creștere economică mai accelerată în 2024 și 2025 – TradeVille
Creștere Economica Mai Accelerata In 2024 Si 2025 BNR estimează ca, in 2024 si 2025, vom asista la o creștere economica mai accelerata, fata de estimările precedente, pe fondul temperării...
Oferta de obligațiuni încheiată cu succes – TradeVille
Oferta de obligațiuni încheiată cu succes – TradeVille
Indicele BET Pierde Din Avans Indicele de referință BET a pierdut vineri 0.5%, după ce înregistrase maxime istorice in cele doua ședințe precedente de tranzacționare. Cele mai mari...
#pret, #motorina, #pompa, #Economist, #analiza, #penurie, #plafonare preturi , #motorina