O analiză privind piaţa imobiliară realizată de una dintre marile platforme de anunţuri online arată că, în marile oraşe, preţurile apartamentelor vechi au crescut, în luna aprilie a acestui an, cu procente între patru şi nouă la sută, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce în cazul apartamentelor nou construite tarifele au stagnat ori au crescut în proporţii mai mici.
În Bucureşti, preţurile cu care au fost scoase la vânzare apartamentele vechi luna trecută au stagnat în unele sectoare sau chiar au înregistrat o uşoară scădere în altele, faţă de luna anterioară, singurul sector unde preţul mediu al apartamentelor vechi a înregistrat o uşoară creştere faţă de anul trecut fiind sectorul 3.
O analiză a pieţei imobiliare realizată de Storia.ro, platforma dedicată tranzacţiilor imobiliare deţinută de OLX, arată că în cele 10 oraşe cu cel mai mare număr de anunţuri – Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Constanţa, Braşov, Sibiu, Iaşi, Arad, Craiova şi Oradea - preţul mediu pe metrul pătrat, raportat la numărul de anunţuri din fiecare zonă, a ajuns la 1.457 euro/metru pătrat în luna aprilie a acestui an, cu 0.2% mai mare decât în luna anterioară.
Analiza realizată de platforma de imobiliare arată că, în luna aprilie a acestui an, în marile oraşe preţurile pentru apartamente au stagnat în luna aprilie, faţă de luna martie a acestui an, însă sunt cu câteva procente mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cele mai mari creşteri înregistrându-se la apartamentele vechi.
Astfel, în Arad, preţul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele vechi a stagnat în aprilie 2023 faţă de luna anterioară, însă a crescut cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Şi preţul apartamentelor noi a stagnat faţă de luna precedentă, însă s-a majorat cu 8% faţă de anul anterior.
La Oradea, preţul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele vechi a stagnat luna trecută faţă de luna martie, însă a crescut cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Preţul apartamentelor noi a crescut cu 2% comparativ cu luna anterioară, dar a rămas constant faţă de anul trecut.
Preţul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele vechi din Braşov a crescut în luna aprilie cu 1% faţă de luna martie şi cu 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe de altă parte, la Braşov preţul apartamentelor noi a rămas la fel faţă de luna anterioară, dar a crescut cu 9% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Pe piaţa imobiliară din Cluj Napoca, în luna aprilie a acestui an preţul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele vechi a crescut cu 2% comparativ cu luna precedentă şi cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Tot la Cluj Napoca, preţul apartamentelor noi a crescut cu 1% faţă de luna anterioară, şi cu 4% faţă de anul 2022.
În Constanţa, în luna aprilie, preţul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele vechi cunoscut o stagnare în ultimele două luni, însă s-a majorat cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Preţul mediu pe metru pătrat al apartamentelor noi a rămas, la Constanţa, la fel ca în luna martie, dar a crescut cu 4% faţă de anul anterior.
Preţul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele vechi din Craiova a rămas, în aprilie 2023, la fel ca în luna anterioară, însă s-a majorat cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce preţurile apartamentelor noi au crescut cu 2% faţă de luna precedentă, dar au scăzut cu 1% faţă de anul trecut.
La Iaşi, preţul mediu pe metru pătrat al apartamentelor vechi a scăzut cu 1% în luna aprilie comparativ cu luna martie, dar a crescut cu 9% faţă de luna aprilie a anului trecut. La categoria preţurilor apartamentelor noi, datele arată o creştere de 1% de la o lună la alta, dar şi o creştere de 6% în luna aprilie 2023 comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut.
În Sibiu, preţul apartamentelor vechi a stagnat în luna aprilie comparativ cu martie, însă a crescut cu 8% faţă de anul trecut. Preţul apartamentelor noi a crescut cu 1% faţă de luna anterioară, dar a crescut cu 3% comparativ cu anul precedent.
Preţul apartamentelor vechi a crescut, la Timişoara, cu 1% în aprilie 2023 şi cu 4% faţă de anul trecut, în timp ce preţul apartamentelor noi a scăzut cu 1% faţă de luna precedentă, dar a crescut cu 4% faţă de luna aprilie a anului trecut.
„Comparativ cu luna martie, preţurile medii ale apartamentelor vechi din Bucureşti din sectoarele 1 şi 6 au stagnat, cele din sectoarele 4 şi 5 au înregistrat scăderi de 1%, în timp ce preţurile medii de cumpărare din sectorul 2 au scăzut cu 2%. Preţurile apartamentelor din sectorul 3 au avut o creştere temperată, de 1%. În ceea ce priveşte locuinţele noi, s-au înregistrat creşteri de 2% în sectorul 6 şi de 3% în sectorul 1 al Capitalei. Scăderile au fost temperate în sectoarele 2 şi 4 (de -1%), în timp ce în sectorul 5 s-au înregistrat scăderi ale preţului mediu de 5% faţă de luna anterioară. În sectorul 3 preţurile medii au rămas similare cu cele din luna martie”; se arată într-un comunicat dat publicităţii de Storia.ro.
Conform sursei citate, în luna aprilie românii au vizualizat cu 16% mai puţine pagini cu anunţuri imobiliare decât în luna martie şi au realizat cu 15% mai puţine contactări. Durata de viaţă a anunţurilor active a crescut cu 1% faţă de luna anterioară, dar este similară cu cea din aceeaşi lună a anului trecut.