Previziuni sumbre pentru piața imobiliară: "Ne aliniem la prețurile din Europa”. Consiliul Concurenței intervine

Joi, 30 Mai 2024, ora 21:50
13349 citiri
Previziuni sumbre pentru piața imobiliară: "Ne aliniem la prețurile din Europa”. Consiliul Concurenței intervine
Ansamblu imobiliar FOTO Hepta

Consiliul Concurenţei a demarat un studiu pe piaţa imobiliară rezidenţială şi nerezidenţială din municipiul Bucureşti, care vizează clarificarea aspectelor care pot afecta concurenţa şi, implicit consumatorii, cum sunt legislaţia, ritmul de dezvoltare, dar și cauzele care conduc la creşterea preţurilor.

Horia Ion, președintele Asociației Brokerilor Imobiliari a declarat pentru Ziare.com că preţurile în ultimul an au crescut cu 10 la sută pentru imobilele vechi şi peste 20 la sută pentru imobilele noi.

De asemenea, specialistul spune că a crescut și numărul celor care cumpără locuințe cu bani cash.

„Piața s-a relaxat, din vară probabil că dobânda de referință a BNR va scădea, acest lucru va impulsiona din nou piaţa imobiliară. În acest moment o dobândă bună este de 4,9 la sută, mult sub dobânda de referinţă a BNR, care este de 7 la sută, ceea ce înseamnă că băncile îşi doresc să ofere credite ipotecare. Acest lucru din păcate se va reflecta în creşterea preţurilor caselor şi apartamentelor.

Ceea ce va duce la creşterea inaccesibilităţii pentru cei care au venituri mici. Dar în general piaţa imobiliară este o piaţă scumpă, care se adresează celor care au un venit de la mediu în sus. Cei care au venituri mici vor trebui să facă un efort şi să îşi crească veniturile pentru a-şi achiziţiona locuinţa pe care şi-o doresc”, a declarat Horia Ion, președintele Asociației Brokerilor Imobiliari.

Tendița se va accentua, spune brokerul imobiliar.

„Trendul creșterii prețurilor în Bucureşti este accentuat, ne aşteptăm să se menţină pe parcursul acestui an. Din 2025 vom vedea, probabil va stagna cumva în condiţiile în care vor creşte taxele pe proprietăţi şi contează şi măsurile pe care le va lua Guvernul în 2025. Acestea vor impacta piaţa imobiliară, fie pozitiv, fie negativ”, a declarat Horia Ion.

În centrul orașului și în apropierea stațiilor de metrou prețurile continuă să fie considerabil mai mari.

„În centru sunt mai scumpe, la periferie sunt ceva mai ieftine. Pentru cei care vor să îşi cumpere o locuinţă şi nu au venituri foarte mari, le recomand programul Noua Casă, care are în continuare un avans de doar 5 la sută, dacă nu ai o altă locuinţă de peste 50 mp.

Şi atunci aceştia îşi pot achiziţiona o locuinţă de până în 70 de mii de euro, ne gândim aici la o grasonieră sau maxim un apartament cu două camere, dacă vorbim despre Bucureşti.

Pentru apartamente preţurile au crescut destul de mult. Dacă o garsonieră era 35 de mii de euro, acum este peste 40 de mii de euro. Principalul sfat este să cumpere acum, deoarece gradul de accesibilitate este foarte favorabil. Din păcate nu va mai fi la fel pe viitor, prețurile vor creşte, locuinţele vor deveni din ce în ce mai inaccesibile pentru cei care au venituri mai mici. Sfatul meu este să cumpere acum, faţă de 2008, acestea sunt de 4 ori mai accesibile. În 2008 salariul mediu era undeva la 300-400 de euro, în oraşele mari, acum depăşeşte 1.00 de euro, deci oamenii îşi vor putea achiziţiona o locuinţă.

Acest lucru se va schimba pe viitor, noi tindem să ne aliniem la preţurile din Europa şi dacă ne raportăm doar la ţările din Europa Centrală şi de Est, ţări asemănătoare nouă, de exemplu, Ungaria, Polonia, Cehia, preţurile apartamentelor în capitalele acestor ţări sunt de 2-3 ori mai mari decât în România, în condiţiile în care salariile lor nu sunt de 2-3 ori mai mari ca în România. Este bine să cumperi acum, pe viitor imobilele se vor scumpi cu siguranţă şi în România”, a adăugat Horia Ion.

Consiliul Concurenţei analizează piaţa imobiliară rezidenţială şi nerezidenţială din Bucureşti

Consiliul Concurenţei anunţă că a demarat un studiu pe piaţa imobiliară rezidenţială şi nerezidenţială din municipiul Bucureşti, pentru a identifica posibile bariere care stau în calea dezvoltării industriei, dar şi aspectele care pot induce în eroare consumatorul.

”Consiliul Concurenţei a demarat un studiu pe piaţa imobiliară rezidenţială şi nerezidenţială din municipiul Bucureşti, pentru a identifica posibile bariere care stau în calea dezvoltării industriei, dar şi aspectele care pot induce în eroare consumatorul”, informează autoritatea de concurenţă.

În cadrul studiului, vor fi analizate relaţiile între companiile active pe piaţă, dar şi modul de operare al acestora în diferite faze de dezvoltare imobiliară.

Astfel, autoritatea de concurenţă vizează clarificarea aspectelor care pot afecta concurenţa şi, implicit consumatorii, cum sunt legislaţia, ritmul de dezvoltare, cauzele care conduc la creşterea preţurilor sau la eventuala diminuare a calităţii în construcţii.

Ca urmare, Consiliul Concurenţei va solicita informaţii de la actorii activi pe piaţa imobiliară, precum şi opinia consumatorilor cu privire la calitatea construcţiilor, a facilităţilor disponibile sau a managementului acestora.

La finalul analizei, Consiliul Concurenţei va emite propuneri şi recomandări pentru eliminarea problemelor identificate.

”Reamintim că prioritatea autorităţii de concurenţă este reprezentată de identificarea şi eliminarea oricăror disfuncţionalităţi manifestate în cadrul pieţelor şi remedierea eventualelor disfuncţionalităţi privind accesul sau relaţiile companiilor active pe piaţă. De asemenea, în cazul în care descoperă încălcări ale legii, iniţiază procedurile necesare pentru a le sancţiona”, informează Consiliul Concurenţei.

Cum arată topul vânzărilor de apartamente în luna mai. Cifrele imense înregistrate în capitală comparativ cu cele mai căutate județe din țară
Cum arată topul vânzărilor de apartamente în luna mai. Cifrele imense înregistrate în capitală comparativ cu cele mai căutate județe din țară
Vânzările de locuințe din luna mai 2024 au fost apropiate de cele realizate în luna similară a anului trecut conform datelor furnizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate...
Reacția USR, după ce a fost etichetat drept partid „marxist" de către Rareș Bogdan / Care sunt șansele de împăcare cu Dacian Cioloș
Reacția USR, după ce a fost etichetat drept partid „marxist" de către Rareș Bogdan / Care sunt șansele de împăcare cu Dacian Cioloș
În contextul alegerilor din iunie 2024, Rareș Bogdan, unul dintre cei mai vocali reprezentanți ai alianței de guvernare PSD+PNL, a lansat acuzații în rafală la adresa partidelor de...
#preturi apartamente, #preturi apartamente Bucuresti, #piata imobiliara , #stiri PRE
  1. S-a deschis Conferința internațională privind pacea în Ucraina. Lideri din 100 de țări sunt așteptați în Elveția
  2. Patru bărbați au fost reținuți după ce au bătut un tânăr de 21 de ani în Botoșani
  3. Un colonel rus din tabăra propagandiștilor Z îl atacă pe Putin: ”S-ar putea sfârși cu moartea Rusiei și dispariția ei de pe harta lumii”
  4. Republica Moldova mai face un pas major spre aderarea la UE. Acordul important votat de 27 de țări
  5. Situație de nedescris într-un fast-food din Oradea. Un client a găsit bucăți de lemn și os în gyros
  6. Noi bombardamente israeliene în Gaza. „Mâncam și dintr-o dată casa s-a prăbuşit peste noi” FOTO/VIDEO
  7. Grecii vor construi 1.000 de kilometri noi de autostradă. Turiștii români vor putea ajunge mai rapid în zonele preferate VIDEO
  8. UPDATE: Accident grav în Vâlcea: Un autocar plin cu elevi s-a ciocnit de un alt autoturism. Șoferul mașinii a decedat. A fost activat Planul Roșu de intervenție VIDEO
  9. Femeie bătută pentru că a votat cu alt partid. Fetița victimei a fost martoră la agresiune
  10. Țara care se pregătește pentru un val de căldură sufocant. Sunt așteptate „câteva zeci de recorduri” zilnice