Preţurile apartamentelor, tot mai piperate. Topul oraşelor cu cele mai semnificative salturi. "Ne aşteptăm ca acest trend să continue” ANALIZĂ

Vineri, 29 Aprilie 2022, ora 03:25
10567 citiri
Preţurile apartamentelor, tot mai piperate. Topul oraşelor cu cele mai semnificative salturi. "Ne aşteptăm ca acest trend să continue” ANALIZĂ
"Pe fondul evoluţiei actuale, în unele oraşe din tară, apartamentele vechi au ajuns să fie mai scumpe decât cele din cadrul noilor ansambluri rezidenţiale" FOTO Pixabay.com

Din ultimele date puse la dispoziţie de imobiliare.ro, aflăm că preţurile apartamentelor îşi continuă nestingherit trendul ascendent şi observăm că în ultimele 30 de zile Cluj-Napoca şi Braşov conduc detaşat în clasamentul celor mai piperate locuinţe.

"Tensiunea socio-politică resimțită în contextul conflictului militar din Ucraina, nu a avut, până în momentul de față, un efect tranșant asupra prețurilor de pe piața rezidențială. Variații pozitive au avut loc pe ambele segmente de piață, însă cele mai semnificative s-au consemnat pe segmentul rezidențial nou", potrivit raportului.

Astfel, Indicele Imobiliare.ro a înregistrat, în ultima lună, "un avans de 2,8% la nivel de țară – marjă de creștere semnificativ comparabilă cu cea din februarie, anume 0,8%. Suma medie solicitată pentru un apartament, fie el vechi sau nou, a ajuns, astfel, la 1.654 de euro pe metru pătrat util la sfârșitul p lunii martie (față de 1.609 de euro pe metru pătrat în februarie)".

"După şocul resimţit la începutul crizei din ţara vecină, când cererea scăzuse brusc pe un fond puternic emoţional, piaţa rezidenţială şi-a revenit în ultimele 3 săptămâni, astfel încât cererea este din nou la nivelul de dinainte de 24 februarie.

Pe fondul cererii crescute şi a creşterii costului de construcţie, ne aşteptăm ca preţurile apartamentelor să continue acest trend ascendent", a declarat directorul de marketing Imobiliare.ro, Daniel Crainic.

1. Cluj-Napoca

La fel ca în februarie, așteptările vânzătorilor de apartamente din Cluj-Napoca s-au majorat și în martie, de data aceasta cu 4,2%; acestea se situează, în prezent, la o medie de 2.330 de euro pe metru pătrat util, comparativ cu 2.236 de euro pe metru pătrat la sfârșitul lui februarie.

Prețurile s-au majorat pe ambele segmente de piață analizate: locuințele vechi s-au apreciat cu 3,1% (de la 2.209 la 2.278 de euro pe metru pătrat util) iar cele noi cu 5% (de la 2.256 la 2.369 de euro pe metru pătrat).

2. Brașov

În Brașov, indicele a consemnat, per ansamblu, o creștere de 2,8% a prețurilor apartamentelor, de la 1.514 de euro pe metru pătrat util, la 1.556 de euro pe metru pătrat la sfârșitul lui martie.

Locuințele din blocurile vechi au avut parte de o evoluție pozitivă: este vorba de un avans de 0,8%, de la 1.453 la 1.465 de euro pe metru pătrat. Locuințele noi au înregistrat o creștere de 4,3%, de la 1.574 la 1.641 de euro pe metru pătrat.

3. București

Pe tot parcursul lunii martie, apartamentele disponibile spre vânzare în București au înregistrat un avans general de 2,4%, prețurile crescând de la o medie de 1.609 de euro pe metru pătrat util, până la 1.648 euro pe metru pătrat.

Așteptările vânzătorilor s-au majorat pe ambele segmente de piață analizate, însă într-o măsură diferită: locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 1,9% (de la 1.562 de euro pe metru pătrat, la 1.592 de euro pe metru pătrat), în vreme ce unitățile locative nou-construite au resimțit o creștere de 2,8%, de la 1.713 la 1.761 euro pe metru pătrat util.

4. Constanța

În Constanța, apartamentele scoase la vânzare în martie au consemnat, per ansamblu, o creștere de 1,2%, de la 1.434 la 1.451 de euro pe metru pătrat util. Nivelul actual de preț este cu 14,4% mai mare decât cel consemnat în urmă cu un an, când pretențiile vânzătorilor ajungeau la 1.268 de euro pe metru pătrat.

Prețurile au evoluat în aceeași direcție pe cele două segmente de piață analizate: apartamentele vechi s-au scumpit cu 0,8% (de la 1.413 la 1.425 de euro pe metru pătrat), în vreme ce unitățile locative nou-construite s-au scumpit cu 1,8% (de la 1.468 la 1.495 de euro pe metru pătrat).

5. Timișoara

Așteptările vânzătorilor de apartamente din Timișoara s-au majorat ușor, anume cu 0,3%, în martie față de februarie, de la 1.446 la 1.450 euro pe metru pătrat util.

Piața rezidențială veche se remarcă printr-o tendință ascendentă, consemnând o creștere de 0,9%, de la 1.422 la 1.435 de euro pe metru pătrat util. Pe piața nouă, pe de altă parte, a avut loc un recul de -0,6%, de la 1.500 la 1.491 euro pe metru pătrat.

6. Iași

Indicele Imobiliare.ro a înregistrat în Iași o creștere de 0,2% în luna martie, de la 1.236 la 1.239 de euro pe metru pătrat. Comparativ cu perioada similară din 2021, când valoarea medie de listare a unui apartament era de 1.078 de euro pe metru pătrat, nivelul actual de preț este cu 14,9% mai mare.

Luna trecută, locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 1%, de la 1.241 la 1.254 de euro pe metru pătrat. Pe segmentul apartamentelor noi, pe de altă parte, a avut loc un recul de -0,4%, de la 1.234 la 1.229 de euro pe metru pătrat.

În urma acestor evoluții, apartamentele vechi au ajuns să fie mai scumpe decât cele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale, potrivit raportului imobiliare.ro.

Putin, lovit în serie. Două fenomene se răspândesc în țară brusc: Vine mama tuturor relelor în Rusia
Putin, lovit în serie. Două fenomene se răspândesc în țară brusc: Vine mama tuturor relelor în Rusia
Când ești un pensionar rus care trăiește cu un venit limitat, este destul de rău să încerci să te lupți cu prețurile vertiginoase ale produselor de bază precum ouăle, cartofii sau...
România, țara marilor firme. Cum domină giganții privați piața autohtonă
România, țara marilor firme. Cum domină giganții privați piața autohtonă
În România activează peste 1.700 de firme mari. Numărul lor a crescut în ultimii ani, la fel și cifrele de afaceri. Ziare.com a analizat datele disponibile despre aceste mari companii și...
#preturi apartamente, #euro, #apartamente, #locuinte, #imobiliare ro, #daniel crainic, #metru patrat , #Piata imobiliara
  1. Putin, lovit în serie. Două fenomene se răspândesc în țară brusc: Vine mama tuturor relelor în Rusia
  2. România, țara marilor firme. Cum domină giganții privați piața autohtonă
  3. Măsurile de austeritate pe care le-ar putea lua viitorul guvern, din 2025. FMI-ul „bântuie" România: „Avem cel mai mare deficit bugetar din istorie"
  4. CNA va monitoriza dezinformările și mesajele care instigă la ură de pe TikTok, Facebook și X
  5. Cu cât se vor scumpi gazele. Intrăm într-o nouă criză, cresc tendințele de dezindustrializare
  6. Cu cât este scoasă la vânzare o bijuterie istorică în inima Clujului, un palat renascentist cu 48 de camere. Are peste 500 de ani FOTO
  7. O țară de un miliard de locuitori, prietenă cu Rusia, îi face pe plac lui Trump. Putin încasează o lovitură în plin
  8. SUA lovesc interesele a 2 țări NATO: Putin le ajută să scape de mutarea dură a Americii
  9. Prelungește performanța SUV-ului tău! Șapte sfaturi esențiale
  10. „Stare de urgență în economie”, declarată în Transnistria. Reacția liderilor transnistreni după anunțul întreruperii furnizării gazului rusesc