Luni, 09 Septembrie 2024, ora 10:15
2936 citiri
Am verificat la fața locului, deci nu vorbesc din povești. Orice preț pe mp de rezidențial din Budapesta, fie că vorbim de construcții noi sau vechi, este cel puțin dublu față de capitala României. Înainte de a fi acuzat că nu sunt un bun român, fac precizarea că nu aș pleca din București decât în caz de război și nu am origini/rude maghiare.
În cele ce urmează, prin metoda comparativă, voi face o mini-analiză vis-a-vis de ce-ți oferă cele două orașe, din punct de vedere urban, separat de confortul individual dintre cei 4 pereți, aflați în proprietate individuală:
- Budapesta este străbătută de un fluviu, Bucureștiul este străbătut de un râu, colmatat și nenavigabil. Dacă vrei să faci o croazieră pe Dunăre ești întâmpinat de câteva zeci de vapoare și vaporașe, de vase de croazieră care fac excursii și prin țările vecine. În bărcile turistice există explicații și în limba română. Respect! La noi, Dâmbovița arată jalnic și este un focar de infecție și „pepinieră” de țânțari.
- Budapesta nu are lac (uri) în interiorul orașului. Bucureștiul are mai multe lacuri, iar cel mai cunoscut - Herăstrău - miroase groaznic vara din cauza căldurii. Ce ironie, să schimbi numele vechi (Herăstrău) și să pui numele celui mai iubit rege român, dar să nu-ți mai pese cum arată... Asta da „omagiu” adus Regelui Mihai. Astăzi parcul respectiv este oglinda ultimelor administrații ale municipalității. Nu m-aș mira să arate la fel și peste 4 ani, din lipsă de bani, iar bucureștenii să-i acorde și cel de-al treilea mandat lui Nicușor Dan.
- În Budapesta există nu mai puțin de 7 restaurante cu stele Michelin. Și în „Orașul lui Bucur” a existat unul, dar a dat faliment și nu s-a mai încumetat nimeni să deschidă altul. Totuși, aici trebuie să recunosc că Bucureștiul stă foarte bine la capitolul mâncare bună și există destule restaurante selecte, unde poți să inviți orice străin cu pretenții. Complementar domeniului HoReCa, trebuie să mai menționez superioritatea Budapestei în privința brandurilor hoteliere: Ritz, Four Seasons, Kempinski, etc., care fac diferența.
- Și în capitala Ungariei există o grămadă de imobile vechi, nerenovate, însă nu am văzut nici măcar unul pe lângă care să-ți fie frică să treci, ca nu cumva să-ți cadă tencuiala în cap. Siguranța construcțiilor vechi e vizibilă și, spre deosebire de București, nu vezi niciun imobil abandonat. Centrul vechi din Buda și partea joasă din Pesta sunt niște bijuterii arhitectonice, culturale și urbane, care nu se pot compara cu Centrul Vechi din București.
- Ungaria a fost imperiu, iar clădirea Parlamentului spune multe despre istoria maghiarilor. În plus, Budapesta deține a doua cea mai mare sinagogă din lume. Nu cred că trebuie să scriu acum despre influența evreilor la nivel mondial. Atitudinea lui Viktor Orbán în Europa nu este întâmplătoare și are o bază solidă în spate. Când țara ta a fost un imperiu și investitorii sunt primiți cu brațele deschise - inclusiv din China și... Rusia, de oriunde vin, toate aceste lucruri influențează și prețul caselor.
Ce trebuie să subliniez și merită ținut cont atunci când facem comparații de prețuri între orașe diferite: valoarea unei locuințe nu ține numai de ce oferă interiorul ei, de imobilul în care e situată sau de ce există în imediata apropiere. Valoarea este determinată luând în considerare întregul oraș, oferta urbană per ansamblu, nivelul investițiilor străine și, nu în ultimul rând, cine a condus sau gestionează orașul și țara. În opinia mea, decalajul prețurilor caselor dintre București și Budapesta se va mări în timp. Să nu ne mirăm de ce.
Dragos Dragoteanu
Certified International Property Specialist
Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.
Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent
China anunță primele măsuri de răspuns în conflictul comercial cu Uniunea Europeană. Beijingul a decis să impună taxe vamale provizorii pe coniacul european. Tarifele suplimentare pot...
Cele mai mari companii din România au avut anul trecut o cifră de afaceri cumulată de peste 270,5 miliarde de euro, la o rată de profit din exploatare de peste 9%. Cele aproape 12.900 de...