Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Previziunea sumbră a directorului Enel. Cât timp va dura ca prețurile la energie să scadă la nivelul anterior invaziei Rusiei în Ucraina

Duminica, 04 Decembrie 2022, ora 17:17
6431 citiri
Previziunea sumbră a directorului Enel. Cât timp va dura ca prețurile la energie să scadă la nivelul anterior invaziei Rusiei în Ucraina
Guvernele din Europa cheltuiesc miliarde de euro pentru a ajuta companiile și gospodăriile să facă față creșterii prețurilor la energie FOTO Unsplash

Directorul general al companiei Enel, Francesco Starace, a declarat că prețurile energiei vor reveni la nivelurile de dinaintea războiului din Ucraina în mai mulți ani, relatează BBC.

Francesco Starace a spus că scăderea prețurilor depinde de noile surse de energie, precum sursele regenerabile și pompele de căldură.

Guvernele din Europa cheltuiesc miliarde de euro pentru a ajuta companiile și gospodăriile să facă față creșterii prețurilor la energie, și, în plus, se luptă pentru a-și asigura noi provizii.

Cu toate acestea, directorul Enel consideră că ”vor trece ani” până la o revenire la situația cunoscută înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

Starace a mai spus că Enel, care produce și distribuie electricitate și gaz, a încercat să-și protejeze cei 20 de milioane de clienți europeni față de volatilitatea pieței energetice în acest an și a făcut tot posibilul să respecte contractele cu preț fix pe care le convenise.

Gigantul energetic italian vinde energie la peste 70 de milioane de case și întreprinderi din peste 30 de țări, dar intenționează să părăsească multe dintre aceste țări, pentru că vrea să se concentreze pe energia regenerabilă. De asemenea, vrea să-și reducă datoriile uriașe de aproximativ 63 de miliarde de dolari (52 de miliarde de lire sterline).

Enel investește masiv în fabricarea de panouri solare, prin extinderea unei fabrici din Sicilia și construirea uneia în SUA.

Creșterea prețurilor la energie a fost cel mai mare contributor la inflație și la criza costului vieții în Marea Britanie, SUA și zona euro. Criza energetică globală declanșată de războiul din Ucraina ”a arătat foarte clar cât de periculoasă este dependența de o singură sursă de energie pentru Europa”, a mai spus Starace. Viitorul va fi ”extrem de decarbonizat” și va depinde de energia nucleară și regenerabilă, a adăugat el. Cu toate acestea, această trecere la sursele regenerabile are și riscuri.

În iulie, Agenția Internațională pentru Energie a declarat că dominația Chinei în producția de turbine solare și eoliene creează ”provocări potențiale pe care guvernele trebuie să le abordeze”.

Starace a spus că Occidentul a fost prea dependent de China pentru surse regenerabile și alte bunuri. ”Trebuie să aibă loc o reechilibrare pentru că este sănătoasă”, a spus el, întrebat despre tensiunile geopolitice care interferează cu aprovizionarea cu energie.

Acest lucru a ajutat la impulsionarea investițiilor Enel în panouri solare, deși extinderea fabricii siciliene va satisface în continuare doar 10% din nevoile Europei, a spus el.

Liderii politici au recunoscut, de asemenea, că Europa trebuie să-și obțină energia din mai multe locuri. Potrivit Consiliului European pentru Relații Externe, UE și statele sale membre au semnat anul acesta 56 de acorduri energetice cu 23 de țări.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#preturi energie electrica, #scadere preturi, #Enel, #director ENEL, #razboi Ucraina , #factura energie