Prețurile la gaze nu pot scădea „din pix” în România și există doar trei soluții viabile pentru facturi mai mici, crede președintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliţă. Specialistul a oferit detalii despre cele trei opțiuni care ar putea scădea prețurile la gaze.
„Scăderea preţului gazelor marfă din producţia internă nu se poate realiza 'din pix', aşa cum s-a încercat prin OUG 114 şi OUG 27, deoarece generează impact imediat asupra investiţiilor în noi capacităţi de producţie, ceea ce face ca producţia să scadă şi să crească importurile”, a detaliat președintele AEI, citat de ȘtirileProTV.
Dumitru Chisăliță a explicat cum: „în lipsa concurenţei, importurile vin cu preţuri mai mari, adică măsura stabilirii artificiale a preţului la gaze erodează producţia internă de gaze, creşte dependenţa de importuri şi măreşte artificial preţul gazelor din import, ceea ce face ca analizând evoluţia preţului pe o perioadă mai lungă de timp lucrurile să arate că preţurile medii reale plătite de consumator în fapt sunt mai mari decât dacă nu s-ar fi aplicat măsura de protejare a consumatorilor”.
Cele trei modalități pentru scăderea prețului gazelor ar fi, potrivit specialistului:
„Nu există tarife mici, atunci când costurile unitare sunt mari”, susține șeful AEI.
Chisăliță a criticat și investițiile „ineficiente” din ultimii 30 de ani, care ar fi contribuit la mărirea prețurilor la facturile de gaze.
„În numele protejării consumatorilor, statul român a introdus în ultimii 15 ani în permanenţă noi taxe şi le-a crescut în continuu pe cele existente, cu scopul de a obţine bani la bugetul de stat. Fiscalitate mică, înseamnă preţuri mai mici”, a încheiat președintele AEI.
Aragazele din apartamente nu poluează, doar centralele de... Vezi tot