Mulți români, în special tineri, ajung să locuiască cu părinții până aproape de 30 de ani pentru că nu-și mai permit să-și cumpere locuințe. Prețurile cresc din ce în ce mai mult, întru-cât se construiește tot mai puțin în România, iar cererea a ajuns mai mare decât oferta, potrivit știrileprotv.ro.
România reușește două performanțe negative, să fie fruntașă la capitolul tineri care locuiesc cu părinții până aproape de 30 de ani și în topul celor mai aglomerate locuințe.
În întreaga țară au fost construite mai puține locuințe în primele 6 luni ale acestui an, comparativ cu anul trecut. Au fost scoase la vânzare circa 26.000 de case și apartamente, cu 6.000 mai puține față de 2023.
„Scăderea livrării numărului de locuințe are cauze multiple. Printre care menționăm procesul greu de autorizare, lipsa predictibilității urbanistice, dar și cauzele fiscale. Oamenii sunt atrași de orașele mari, acolo sunt joburi mai bune, salarii mai bune și evident acolo cererea pentru locuințe mai bune este în creștere. Dacă oferta nu ține pasul cu cererea prețul va fi influențat.”, spune Despina Ponomarenco, președinte Asociația Bucharest Real Estate Club.
Asta îi face pe tineri să amâne achiziționarea unei locuințe și să locuiască în casă cu părinții sau bunicii.
„Prețul locuințelor este foarte mare și costurile de a locui într-un spațiu decent sunt din ce în ce mai mari. Prețul locuințelor începe să crească mai repede chiar decât cresc salariile în special pentru tineri.”, spune Dragoș Cabat, analist economic.
Un studiu recent realizat de INS arată că în 45% din gospodăriile din România locuiește un pensionar.