Materialele de construcție au continuat să se scumpească de la începutul anului în România, însă prețurilor unor au înregistrat și o tendință de scădere. Cele mai multe s-au scumpit pe fondul inflației, dar altele au înregistrat creșteri de prețuri mai mari, datorită cererii crescute.
Prețurile materialelor de construcție sunt în creștere, în special din cauza proiectelor de infrastructură și de reabilitare termică realizate cu fonduri europene. Creșterea cererii a dus la scumpiri însemnate pentru materialele termoizolante, asfalt, fier și BCA.
BCA-ul s-a scumpit cu 16% față de prima jumătate a anului trecut. Un metru cub de zidărie BCA cu grosime de 17,5 cm costa la jumătatea acestui an 725 de lei, cel mai mare preț din ultimii doi ani, potrivit datelor furnizate de e-Devize pentru Economica.net.
Panourile sandwich Trimo de 10 cm, cu rezistență la foc, au crescut cu 8% pe mp în primele 6 luni din 2024, comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent. Un mp de termoizolație a ajuns 277 lei, cel mai mare preț de la începutul lui 2022, când prețurile au fost afectate de invazia Ucrainei.
„În contrast, prețurile pentru țevi din materiale plastice au scăzut ușor. Această scădere este datorată importurilor mari din Serbia, unde fabricile finanțate de China oferă prețuri competitive. Abundența de țevi din materiale plastice pe piața internă a dus la o reducere a prețurilor datorită ofertei ridicate”, mai arată datele e-Devize, citate de aceeași sursă.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat recent că trebuie găsite soluții pentru a evita întârzierile în cadrul lucrărilor de infrastructură.
„Se construiește foarte mult în acest moment în România, cererea este foarte mare în România și atunci trebuie să venim cu soluții să nu ajungem în blocaje”, a explicat Grindeanu.