Preţurile petrolului au crescut luni cu peste 1%. Arabia Saudită reduce producția

Marti, 06 Iunie 2023, ora 12:12
1430 citiri
Preţurile petrolului au crescut luni cu peste 1%. Arabia Saudită reduce producția
FOTO Pixabay

Preţurile petrolului au crescut luni cu peste 1% pe baril, după ce principalul exportator de ţiţei Arabia Saudită s-a angajat să reducă producţia cu încă 1 milion de barili pe zi (bpd) din iulie, pentru a contracara factorii macroeconomici în contrari, transmite Reuters.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 1 dolar, sau cu 1,3%, la 77,13 dolari pe baril, după ce au atins un maxim al sesiunii de 78,73 dolari pe baril.

Preţul ţiţeiului U.S. West Texas Intermediate a câştigat 87 de cenţi, sau cu 1,2%, până la 72,61 dolari pe baril, după ce a atins un maxim intermediar de 75,06 dolari pe baril.

Ambele contracte au extins câştigurile de peste 2% de vineri, după ce ministerul saudit al energiei a declarat că producţia regatului va scădea la 9 milioane bpd în iulie, de la aproximativ 10 milioane bpd în mai.

Reducerea este cea mai mare din ultimii ani a Arabiei Saudite. Reducerea voluntară se adaugă unui acord mai amplu al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţilor săi, inclusiv Rusia, de a limita oferta până în 2024, deoarece grupul de producători OPEC+ încearcă să stimuleze preţurile scăzute ale petrolului.

Fatih Birol, şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), a declarat luni că probabilitatea de creştere a preţului petrolului a crescut brusc după noul acord al OPEC+.

OPEC+ pompează aproximativ 40% din ţiţeiul mondial şi şi-a redus ţinta de producţie cu un total de 3,66 milioane bpd, reprezentând 3,6% din cererea globală.

”Piaţa încă încearcă să evalueze impactul a ceea ce înseamnă de fapt reducerea producţiei din Arabia Saudită”, a declarat Phil Flynn, analist la Price Futures Group.

Quarterly Report - Editia 4

Samsung Galaxy Z Fold 6 Slim: Noi specificații dezvăluite. Ce va oferi smartphone-ul
Samsung Galaxy Z Fold 6 Slim: Noi specificații dezvăluite. Ce va oferi smartphone-ul
Zvonurile despre noile modele Samsung Galaxy Z Fold 6 Ultra și Z Fold 6 FE au circulat de ceva vreme, iar acum a apărut informația despre o posibilă variantă suplimentară, denumită Samsung...
Spotify renunță complet la Car Thing, dispozitivul pentru mașini
Spotify renunță complet la Car Thing, dispozitivul pentru mașini
Spotify a decis să înceteze definitiv producția și suportul pentru Car Thing, playerul muzical pentru mașini, la mai puțin de un an de la lansarea sa. Utilizatorii au început să primească...
#preturi petrol, #petrol, #Arabia Saudita , #petrol