Preţurile petrolului au crescut luni cu peste 1%. Arabia Saudită reduce producția

Marti, 06 Iunie 2023, ora 12:12
1430 citiri
Preţurile petrolului au crescut luni cu peste 1%. Arabia Saudită reduce producția
FOTO Pixabay

Preţurile petrolului au crescut luni cu peste 1% pe baril, după ce principalul exportator de ţiţei Arabia Saudită s-a angajat să reducă producţia cu încă 1 milion de barili pe zi (bpd) din iulie, pentru a contracara factorii macroeconomici în contrari, transmite Reuters.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 1 dolar, sau cu 1,3%, la 77,13 dolari pe baril, după ce au atins un maxim al sesiunii de 78,73 dolari pe baril.

Preţul ţiţeiului U.S. West Texas Intermediate a câştigat 87 de cenţi, sau cu 1,2%, până la 72,61 dolari pe baril, după ce a atins un maxim intermediar de 75,06 dolari pe baril.

Ambele contracte au extins câştigurile de peste 2% de vineri, după ce ministerul saudit al energiei a declarat că producţia regatului va scădea la 9 milioane bpd în iulie, de la aproximativ 10 milioane bpd în mai.

Reducerea este cea mai mare din ultimii ani a Arabiei Saudite. Reducerea voluntară se adaugă unui acord mai amplu al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţilor săi, inclusiv Rusia, de a limita oferta până în 2024, deoarece grupul de producători OPEC+ încearcă să stimuleze preţurile scăzute ale petrolului.

Fatih Birol, şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), a declarat luni că probabilitatea de creştere a preţului petrolului a crescut brusc după noul acord al OPEC+.

OPEC+ pompează aproximativ 40% din ţiţeiul mondial şi şi-a redus ţinta de producţie cu un total de 3,66 milioane bpd, reprezentând 3,6% din cererea globală.

”Piaţa încă încearcă să evalueze impactul a ceea ce înseamnă de fapt reducerea producţiei din Arabia Saudită”, a declarat Phil Flynn, analist la Price Futures Group.

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost în...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#preturi petrol, #petrol, #Arabia Saudita , #petrol