Un cuvant magic: promotie

Joi, 05 Iulie 2012, ora 19:19
1851 citiri
Un cuvant magic: promotie
Foto: Arhiva

Nimic nu atrage mai mult ochiul cumparatorului decat promotia. Nu dai 10 lei pe un produs, dar, daca acelasi produs este prezentat ca ieftinit de la 20 la 15 lei, efectul psihilogic te face sa-l cumperi pe nerasuflate.

Putini cumparatori stiu, insa, ca nu orice magazin poate sa reduca preturile cand vrea si cum vrea. Promotiile sunt reglementate prin acte normative precise si se evidentiaza in contabilitate prin conturi speciale, pentru a nu da ocazia unor evaziuni.

Cu privire la inregistrarea vanzarilor la pret redus, exista ordinul MF nr. 3055/2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene. Conform acestui ordin, se pot practica reduceri de preturi, in urmatoare cazuri:

Rabaturi - este vorba de produsele cu defecte de calitate;

Remize - este vorba de situatia cand cumparatorul are un statut special sau cand cumpara cantitati mai mari decat cele obisnuite;

Ristume - este vorba de un acelasi cumparator, care achizitioneaza un ansamblu mai mare de marfuri, in functie de care i se recalculeaza pretul.

Bineinteles ca asemenea detalii ii scapa cumparatorului neavizat, care nu retine altceva decat faptul imbucurator ca "a primit un bonus".

Dar, chiar daca ai primit un bonus - sau poate tocmai de aceea - merita sa deschizi bine ochii cand cumperi un produs la pret redus, macar sa stii daca ti s-a facut un rabat, intrucat obiectul are defecte, sau ai primit o remiza, obiectul fiind, totusi, bun. Fara sa incalce legislatia, vanzatorul iti poate plasa un produs care nu ti-ar conveni, daca ai sti exact ce statut poarta in realitate. Iata cateva exemple:

Ai cumparat o conserva, despre care afli acasa ca expira maine (in conditii de legalitate, nici la promotie, vanzatorul nu poate oferi un produs expirat ieri).

Abia ajuns acasa, afli la televizor ca produsul este plin de E-uri cancerigene, fapt pentru care nu-l mai cumpara nimeni. Se gaseste in comert, dar i-a mers vestea.

Produsul, pe care scrie cu litere mari "bumbac" are structura detaliata cu litere minuscule, vizibile numai cu lupa: bumbac 5%, poliester 95%.

Acelasi articol, fabricat de alt producator, se vinde in alta parte, fara bonus, la jumatate din pretul cu bonus.

Abia a doua zi constati ca n-aveai nevoie de produsele cumparate, dar te-ai repezit la oferta, pentru ca ai avut norocul sa prinzi "un loc in fata". In general, asemenea lucruri zac mult in sifonier, apoi le muti in valiza veche si, pana la urma, le dai cadou zugravului, care te refuza politicos, de teama sa nu-i reduci din onorariu.

Ai cumparat o jucarie, care nu functioneaza. A doua zi, te duci sa reclami, dar afli ca n-ai ce reclama, intrucat ti s-a facut un rabat, tocmai datorita unui defect de calitate.

Si, cu toate acestea, cand se anunta vreo promotie, lumea se repede in directia respectiva. Dar asta nu e numai la noi. Televiziunile au aratat inghesuiala de proportii la promotiile anuntate in marile marketuri la Budapesta, Varsovia, Tokio si chiar New York.

Se vede ca multa lume n-a citit acea minunata carte cu aforisme a lui Murphy, printre care figureaza si acesta: "ce e bun, nu se gaseste la solduri".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#produse vandute promotie, #capcane produse promotie, #produse reduceri , #abonati