Ziare.com

2009 aduce scumpiri la carburanti, bauturi alcoolice si taxa auto

Vineri, 19 Decembrie 2008, ora 07:51

   

2009 aduce scumpiri la carburanti, bauturi alcoolice si taxa auto
Inca din prima zi din 2009 veti da mai multi bani din portofel pentru bauturile alcoolice si carburanti, care se scumpesc cu 3%. La coada scumpirilor mai stau si tigarile si taxa auto, triplata deja.

Odata cu majorarea cursului de schimb la care se calculeaza accizele, carburantii si bauturile alcoolice se scumpesc cu 3% de la 1 ianuarie. Mai tarziu vin tigarile. Noul curs de referinta pentru finantele romanesti inseamna o crestere in bloc a accizelor cu 11,3%, informeaza Cotidianul.

In urma unor norme impuse de Uniunea Europeana, Romania trebuie sa creasca de la 1 ianuarie accizele la mai multe produse. In mod special toate produsele care poarta accize sau alte taxe in euro se vor scumpi de la 1 ianuarie, cu exceptia tigarilor, al caror pret a crescut in avans.

Pretul carburantilor va fi modificat din aceasta cauza. Acciza are o pondere in pretul benzinei de aproximativ 35%, iar in cel al motorinei de circa 26%. Pe langa sporirea costului pe diferenta de curs, carburantii vor avea de la 1 ianuarie si accize marite.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Astfel, in afara de cresterea cu 11,3% a cursului de calcul, accizele cresc de la 425,06 la 436 euro pe tona de benzina si de la 325 la 336 de euro pe tona de motorina. In final se va ajunge la o scumpire de 10 bani pe litrul de motorina si una de 12 bani la litrul de benzina.

A doua categorie de produse care primesc, pe langa influenta cursului, o majorare de valoare a accizei sunt tigarile. Acciza se va majora programat, la 1 ianuarie, conform calendarului convenit cu UE, de la 50 de euro pe mia de tigarete la 61,2 euro la mia de tigarete. La nivelul anului 2010, acciza ar trebui sa ajunga la 74 de euro.

Cu toate acestea, producatorii nu vor opera majorari de pret la 1 ianuarie, aceasta alegere fiind permisa de faptul ca pretul tigarilor a fost crescut in avans. Fabricantii au procedat asa pentru a atenua efectul cresterii accizelor. Chiar daca tigarile nu vor fi scumpite de la 1 ianuarie pana la sfarsitul anului un pachet de tigari va costa cu 20 de bani mai mult.

Bauturile tari de pe rafturile magazinelor vor avea preturi piperate anul viitor. Acciza este de 750 de euro la suta de litri de alcool pur. Cu cat bautura contine mai mult alcool, cu atat influenta noului curs in pret va fi mai mare. In cazul unei sticle de votca sau whisky de 1 litru (concentratie alcoolica 40%), scumpirea inseamna cam un leu. Influenta in pretul gazelor si al electricitatii este insesizabila, acestea avand accize foarte mici.

Taxa auto triplata se mareste si ea

Poate cea mai importanta influenta va fi in nivelul taxei auto. Dupa ce Guvernul a hotarit sa o majoreze de trei ori la 15 decembrie, in cazul masinilor second-hand, la suma calculata in prezent se vor adauga, de la 1 ianuarie, inca 11,3%, reprezentand diferenta de curs "fiscal" al euro.

Potrivit Codului fiscal, valoarea accizelor, a taxei auto si a impozitului la titeiul din productia interna se determina prin transformarea in lei a sumelor exprimate in euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2095 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor