Romanii vor consuma in 2011, in medie, zece litri de apa si sucuri pe luna - studiu

Duminica, 10 Iulie 2011, ora 10:44
2425 citiri
Romanii vor consuma in 2011, in medie, zece litri de apa si sucuri pe luna - studiu

Consumul de bauturi racoritoare, carbogazoase si apa minerala se va reduce usor in 2011, piata fiind astfel estimata la peste 1,2 miliarde euro, potrivit datelor Euromonitor.

Astfel, un roman va consuma in medie peste zece litri de bauturi racoritoare si apa minerala pe luna.

"Recesiunea economica a fost in principal responsabila pentru declinul vanzarilor de bauturi racoritoare in 2010. Reducerea veniturilor a venit firesc ca urmare a masurilor de austeritate luate de Guvern in scopul de a reduce deficitul, cu impact asupra veniturilor angajatilor din sistemul public, precum si din companiile private, ambele categorii confruntandu-se cu taxe mai mari si schimbandu-si atitudinea fata de consum prin orientarea spre economisire. In consecinta, curentul principal a fost trecerea de la sucurile de legume sau fructe mai scumpe la apa imbuteliata mai ieftina", se arata intr-un raport al companiei internationale de studii de piata Euromonitor.

Consumul per capita va ajunge la 58,8 euro, in scadere cu 1% fata de anul precedent, cand valoarea a fost de 59,4 euro per capita. Astfel, in 2011 piata de bauturi racoritoare va atinge peste 1,2 miliarde euro.

"In ciuda reducerii ratei de expansiune din cauza crizei financiare, marii retaileri au continuat sa atraga consumatorii din orasele mari si mijlocii, dar numarul de vizite s-a redus, precum si valoarea cosului achizitionat. Discounterii au fost in mod evident canalul de distributie castigator in cota de vanzari ca urmare a preturilor scazute. Pe de alta parte, comerciantii traditionali si bacaniile au continuat sa domine ca urmare a penetrarii puternice in 2010 in majoritatea oraselor si in zonele rurale, acolo unde marile lanturi sunt absente. In aceste zone, micii comercianti domina si exista putine sanse ca acest canal sa piarda suprematia", se precizeaza in raportul Euromonitor.

Sucurile din fructe si legume pierd teren

Bauturile racoritoare carbonatate detin aproape jumatate din piata totala in valoare, consumul fiind estimat anul acesta la 25,8 euro per capita, in declin fata de anul precedent, de 26,1 euro per capita. In volum, bauturile carbonatate (48,4 litri per capita) sunt intrecute de apa imbuteliata, care va ajunge in 2011 la 53,7 litri per capita.

In valoare, consumul de apa imbuteliata va fi de 14,7 euro per capita. De altfel, apa imbuteliata va consemna o crestere fata de 2010 si 2009, cand valoarea a fost de 14,3 euro per capita, respectiv 13,8 euro per capita.

Sucurile din fructe sau legume continua, in acest an, sa piarda teren, ajungand la 10,8 euro per capita, de la un nivel de 11,6 euro per capita in 2010, respectiv 12,6 euro per capita in 2009.

Bauturile concentrate si cafeaua de tip "ready to drink " raman neschimbate, cu un consum de doi euro per capita, respectiv 0,1 euro per capita. In schimb vor creste cheltuielile pentru ceaiul la cutie la 3,7 euro per capita, de la 3,5 euro per capita in 2010.

De asemenea, consumul de energizante va fi in 2010 de 1,7 euro per capital.

Citeste si:
Liderii PSD se laudă în partid că noul ministru al Digitalizării e mai apropiat de PSD decât de PNL. ”Omul lui Bolojan? Mai degrabă omul lui Pandele” - Surse
Liderii PSD se laudă în partid că noul ministru al Digitalizării e mai apropiat de PSD decât de PNL. ”Omul lui Bolojan? Mai degrabă omul lui Pandele” - Surse
O parte din liderii social-democrați susțin în interiorul partidului că Marcel Boloș, noul ministru instalat de PNL la Digitalizare, are conexiuni mult mai puternice cu PSD decât cu...
Consilierul local PMP care a amenințat o colegă de la USR a demisionat cu forța din partid. „Și dacă fac puşcărie, te bag în scaun cu rotile”
Consilierul local PMP care a amenințat o colegă de la USR a demisionat cu forța din partid. „Și dacă fac puşcărie, te bag în scaun cu rotile”
Consilierul local al PMP Dinu Gheorghe, implicat în amenințarea unei colege din Mogoşoaia, a demisionat din partid. „Consilierul local PMP implicat în altercaţia de la Mogoşoaia şi-a...