Exclusiv Analiza unui colaborator Forbes: pretul benzinei in SUA si Europa. Cum sta Romania

Luni, 26 Ianuarie 2015, ora 07:49
14222 citiri
Exclusiv Analiza unui colaborator Forbes: pretul benzinei in SUA si Europa. Cum sta Romania

Pretul petrolului a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii aproape sase ani, iar pretul benzinei este de asemenea la un minim nemaintalnit tot din 2009, cel putin in Statele Unite ale Americii.

Vineri, pretul petrolului a scazut pana la 45,59 de dolari barilul, la bursa din New York, potrivit Wall Street Journal, ceea ce reprezinta o coborare pana la un minim nemaintalnit din 11 martie 2009, dupa ce reusise o crestere de circa 3 procente, joi dupa-amiaza, la putine ore dupa anuntul decesului regelui Abdullah al Arabiei Saudite.

Petrolul o ia la vale: A scazut sub 50 de dolari pe baril

Forbes nota insa ca decesul monarhului celei de-a doua puteri mondiale in privinta productiei de petrol, dupa Rusia, va reprezenta un "non-eveniment" pentru preturile de pe piata mondiala de profil.

A murit regele Arabiei Saudite

Cine pierde, cine castiga?

Mare castigatoare va fi insa China, care va economisi circa 100 de miliarde de dolari in doar sase luni, insemnand o factura mai mica la importul de petrol, datorita prabusirii pretului la nivel mondial. Sigur, asta presupunand ca preturile raman in jurul nivelului actual, subliniaza un economist chinez, citat de CNN.

Pretul petrolului, incotro? Nimeni nu stie exact

Daca ne uitam la scaderea impresionanta de la 116 dolari barilul, la aproximativ 46 de dolari, in doar sase luni, atunci economia pe care o face China se justifica matematic.

In schimb, jumatate din veniturile Rusiei provin din productia de petrol si gaze, ceea ce reprezinta o gaura de 3 trilioane de ruble in bugetul sau, suma care inca inseamna, chiar si cu devalorizarea accentuata a monedei rusesti, circa 42 de miliarde de euro.

Razboiul petrolului, intr-o faza noua. Cine pierde si cine castiga? (Opinii)

Intrebat care ar putea fi impactul economic pozitiv pe care scaderea accentuata a pretului petrolului l-ar putea avea, Neil Winton, colaborator Forbes si fost colaborator Reuters timp de peste 30 de ani, a spus, pentru Ziare.com, ca pierderile Rusiei reprezinta una dintre vestile bune.

"Trebuie sa reprezinte un impact pozitiv pentru economii in general, desi cele in care predomina petrolul vor suferi. Asa incat daca Iranul, Rusia, Venezuela, Arabia Saudita si Qatar sufera, asta este de asemenea o veste buna!", ne-a declarat Winton.

Productie-record de petrol in Rusia, cea mai mare de dupa URSS

Venezuela, Iranul si Rusia sunt vazute drept mari perdanti si de catre Washington Post, in timp ce liderul de la Caracas Nicolas Maduro, printul saudit miliardar Al Waleed bin Abdulaziz al Saud si compania de comert cu petrol Gunvor Group Ltd. nu vad o reintoarcere a pretului petrolului la 100 de dolari pe baril.

Ce se intampla in SUA si Canada?

Vineri, pretul benzinei la pompele din Statele Unite ale Americii a atins o valoare medie de 2,03 dolari pentru un galon (aproximativ 3,8 litri), ceea ce reprezinta minimul ultimilor aproape sase ani, prin aprilie 2009 inregistrandu-se un nivel similar.

Foto: Ziare.com

Americanii au acum "deblocati" mai multi bani pe care ii pot redirectiona catre alte cheltuieli, in conditiile in care, in ultimele 9 luni, pretul unui galon de benzina aproape s-a injumatatit, de la 3,7 dolari cat era la inceputul lunii mai 2014.

"Pretul a scazut atat de mult in SUA incat 'elibereaza' o mare cantitate de bani pentru a impulsiona cheltuielile pe alte lucruri. Da, este precum o uriasa reducere a taxelor si va impulsiona economia - cat timp va dura. Nimeni nu stie insa cat de mult va tine", ne-a mai spus Neil Winton.

Foto: Ziare.com

Sambata, cel mai mic pret mediu al unui galon de benzina se inregistra in statul Missouri - 1,78 dolari, singurul sub 1,8 dolari. Texasul, care este lider absolut in privinta rezervelor de petrol, se afla pe locul 4, cu o medie de 1,84 dolari galonul. Cu o saptamana inainte, intre Houston si Galveston, oras de la malul Golfului Mexicului, pretul coborase la o benzinarie pana la 1,65 dolari, ceea ce inseamna 44 de centi litrul.

In Westville, Oklahoma, sambata pretul era 1,49 dolari, iar cu o saptamana inainte se ajunsese chiar la un pret de 1,3 dolari la o benzinarie Shamrock din Dallas, arata Los Angeles Times.

Foto: Ziare.com

Potrivit sursei citate, multi americani cred ca pretul mic de care se bucura la pompa are legatura "cu razboiul sau ceva de genul". Cauza o reprezinta insa scaderea pretului petrolului la mai putin de jumatate, din luna iunie - o combinatie intre o oferta prea mare si o cerere prea mica, potrivit lui Michael Green, purtator de cuvant al American Automobile Association.

Foto: Ziare.com

Cea mai lunga serie de zile consecutive cu preturi in scadere duce si la o crestere a consumului de produse alimentare, dar si la o coada la benzinarii. Potrivit unei vanzatoare de la Route 66 Travel Center, citata de Los Angeles Times, "oamenii cumpara mai multa cafea, Coca Cola, hot dogs".

Exceptand Hawaii si Alaska, cel mai mare pret al benzinei se inregistra sambata in California - 2,46 de dolari galonul, ceea ce tot inseamna in jur de 65 de centi litrul, potrivit site-ului Gas Buddy.

Foto: Ziare.com

In Canada, pretul a coborat pana la 75 de centi litrul in provincia Alberta, de departe cel mai mic, in schimb Quebecul ramane una dintre cele doar doua provincii unde pretul inca depaseste un dolar. In Toronto este de ceva timp 90 de centi, iar dintre orasele mari cea mai scumpa benzina este in Montreal - 1,07 dolari.

Canadienii sunt un pic confuzi, potrivit Bloomberg. Astfel, desi au mai multi bani pentru alte cheltuieli, dupa scaderea pretului la pompa la cea mai mica valoare din 2009, sunt ingrijorati in legatura cu efectele pe care scaderea pretului petrolului le va avea asupra economiei per ansamblu, tara fiind al cincilea producator mondial, dupa Rusia, Arabia Saudita, Statele Unite si China.

Dar in Romania si in Europa?

Si desi romanii se plang ca preturile alimentelor raman neschimbate odata cu ieftinirea carburantilor, trebuie stiut ca acelasi lucru este valabil si pentru SUA, iar in cazul lor pretul benzinei aproape s-a injumatatit fata de anul trecut.

"Impactul in Europa este mult mai putin frapant decat in Statele Unite din cauza nivelului criminal de inalt al taxei pe benzina. Impozitul in SUA este in medie de 49 de centi pe galon, inclusiv taxele federale si statale, iar spre comparatie cele din Marea Britanie si Germania sunt de aproape sapte ori mai ridicate. O scadere mare a pretului petrolului conteaza putin comparativ cu SUA", a mai declarat colaboratorul Forbes, pentru Ziare.com.

Astfel, nu doar ca pretul real al petrolului reprezinta o mai mica parte din cel al benzinei in Europa, dar prin urmare costul efectiv al petrolului reprezinta o mica parte din pretul final al alimentelor, in Uniunea Europeana.

Benzina a scazut sub 5 lei pe litru: In ce judete sunt cele mai mici preturi

In ce priveste costul carburantilor din Romania, se inregistreaza cel mai mic nivel din ultimii cel putin 4 ani, sub 5 lei litrul, adica de cand dolarul inca se balansa pe muchia celor 3 lei (in septembrie 2011 inca mai ajungea sub aceasta valoare, iar cu cateva luni inainte chiar sub 2,8 lei, potrivit site-ului InfoValutar).

Azi, dolarul e la cateva clipe de pragul neatins vreodata de 4 lei, astfel ca paritatea litru benzina/dolar n-a mai fost asa de convenabila de prin 2009, cand litrul era in jur de 3,5 lei, iar dolarul tot oscila in jurul a 3 lei.

Topul "suferintei la pompa": Romania, printre tarile cu cea mai scumpa benzina din lume

In Uniunea Europeana, cea mai ieftina benzina se gasea, duminica, in Polonia - 0,94 euro pe litru, potrivit Fuel Prices Info. Estonia si Bulgaria sunt celelalte doua tari cu un pret de sub un euro. In Romania, un litru de benzina era aproape 1,1 euro, in timp ce cea mai scumpa benzina continua sa fie in Norvegia - 1,61 euro. Exceptand Rusia, unde litrul este cu putin sub jumatate de euro, cea mai ieftina benzina din Europa e in Moldova - 0,93 de euro.

Efectele asupra pietei auto, mediului inconjurator si locurilor de munca

Care ar putea fi insa efectul pe termen lung, daca pretul petrolului si cel al benzinei vor continua sa se mentina la fel de scazute, in privinta industriei auto si a pietei autoturismelor electrice? Iata ce ne raspunde Neil Winton:

"Presupun ca va creste cererea pentru SUV-uri si alte mari consumatoare de benzina, asa incat vor creste profiturile producatorilor. Cu siguranta va compromite cererea pentru masinile electrice mici precum Nissan Leaf, insa nu va avea mare impact asupra Tesla, care se vinde pe piata auto premium celor pentru care nu conteaza ca o masina sa fie economica", sustine colaboratorul Forbes.

In schimb, acesta nu crede ca o crestere a consumului de benzina si de produse petroliere ar putea avea afecta mediul inconjurator, cel putin nu in tarile Uniunii Europene.

"Consumul mai mare de benzina va afecta mediul inconjurator doar daca crezi ca exista o legatura directa intre dioxidul de carbon si clima. Acest lucru nu s-a dovedit inca. Motoarele pe benzina sunt azi atat de curate si au impact minim asupra mediului inconjurator. Cele diesel sunt mai poluatoare, insa sub noua legislatie a UE motoarele actuale sunt foarte curate", a mai spus Winton, pentru Ziare.com.

De altfel, intr-un articol din 15 ianuarie, publicat pe site-ul Forbes, acesta aduce in discutie doua posibile efecte ale scaderii pretului benzinei - relaxarea reglementarilor privind consumul de combustibil, care in SUA ar trebui sa ajunga la o medie de 54,5 mile pe galon, pana in 2025, adica in jur de 4,3 litri la suta de kilometri parcursi, si o crestere a taxelor la pompa.

Industria masinilor electrice ar putea fi efectiv "torpilata" de pretul de 2 dolari pentru un galon, potrivit bancii de investitii Morgan Stanley, se mai arata in articolul citat.

Petrolul si gazele trebuie sa ramana in pamant pentru a evita o catastrofa (Infografic)

Scaderea continua a cotatiei petrolului ar putea duce insa la pierderi semnificative de locuri de munca in industria petroliera, proces care, potrivit lui Neil Winton, deja a inceput.

"Deja vedem pierderi de locuri de munca in industria petroliera din Marea Nordului, (BP) British Petroleum anuntand deja ca inchide posturi. Industria de fracturare hidraulica, care s-a imbogatit prin vanzarea de petrol la pret crescut, s-ar putea sa fie ingrijorata din cauza ca aceasta scadere ar putea distruge economia fracturarii, care necesita preturi mai crescute ale petrolului, pentru a-si justifica existenta. Probabil asteapta ca pretul sa creasca din nou, ceea ce probabil se va intampla, insa nimeni nu stie sigur cand", ne-a mai spus colaboratorul Forbes.

De altfel, si directorul British Petroleum, Bob Dudley, a mentionat ca pretul petrolului ar putea ramane scazut chiar pentru trei ani, ceea ce ar trimite pretul benzinei din Marea Britanie la mai putin de o lira sterlina pe litru, relateaza si BBC. Acest lucru este de asteptat sa duca la pierderi de locuri de munca si scaderea investitiilor in industria petroliera din Marea Nordului si din alte parti. Regiunea nordica a Europei - Norvegia si Scotia - ar putea urmari cu mare atentie si ingrijorare evolutia viitoare a pretului petrolului.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#scadere pret benzina, #scadere pret petrol, #pret benzina Romania, #pret mondial petrol, #pret benzina SUA, #analiza pret petrol , #benzina