Ziare.com

Ancheta privind piata carburantilor a fost finalizata

Duminica, 02 Octombrie 2011, ora 11:29

   

Ancheta privind piata carburantilor a fost finalizata
Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat ca ancheta de pe piata carburantilor, privind intelegeri intre companiile petroliere in stabilirea preturilor, a fost finalizata si se asteapta opinia Comisiei Europene pentru a emite o decizie.

"Am trimis un prim raport la Comisia Europeana. Trebuie sa asteptam sa vedem ce ne spun ei. Ulterior, se pot propune sanctiuni sau inchidere fara sanctiune sau, eventual, pot fi propuse sanctiuni plus o serie de modificari, schimbari de comportament sau poate sa spuna ca nu au existat dovezi de incalcari ale legii. In mod normal, CE ar putea sa ne trimita in circa o luna, deci acum in octombrie, opinia sa privind acest caz", a spus Bogdan Chiritoiu, intr-un interviu pentru NewsIn.

Apoi, Consiliul Concurentei va trimite companiilor un raport cu propunerile in acest caz, pentru ca acestea sa spuna ce parere au. Ulterior, aceste societati au timp o luna sa se documenteze si apoi sunt chemate la audieri de catre Concurenta.

"Speram ca pana la sfarsitul acestui an sa inchidem investigatia cu totul. Mai sunt niste proceduri, cateva etape, care inca se mai deruleaza", a precizat Bogdan Chiritoiu.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Aceasta ancheta privind o posibila intelegere intre companiile petroliere pentru stabilirea pretului carburantilor a fost demarata in anul 2005, dar in toamna lui 2009 a schimbat echipa de investigatie care se ocupa de caz si a introdus si controalele inopinate.

Presedintele autoritatii de concurenta spunea ca indiferent de rezultatul anchetei, aceasta nu va putea afecta pretul carburantilor.

In Romania, pretul carburantilor este sub media europeana, pe cand in 2005, acesta era peste media din UE. Astfel, in ianuarie 2011, litrul de benzina Euro Super 95 era de 1,17 euro, fata de 1,42 euro media UE 27, in timp ce litrul de motorina era de 1,15 euro, fata de 1,28 euro media europeana. In februarie 2005, media UE fara taxe pentru benzina 95 era de 339,87 euro pe mia de litri, pe cand in Romania era de 369 euro, fara taxe, iar pentru motorina media UE fara taxe era de 385,78 euro/mia de litri, in timp ce in Romania era de 378 euro, fara taxe.

Cei mai mari jucatori pe piata benzinariilor din Romania sunt Petrom (cu circa 550 benzinarii), Rompetrol (450 benzinarii), LukOil Romania (310 benzinarii), OMV Romania (cu circa 157 de benzinarii), MOL Romania (126 benzinarii) si Agip (37 de benzinarii).

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1450 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Concluzie:

Nu sintem in stare sa conchidem ceva despre subiect, trebuie sa intrebam Inalta Poarta exact ca acum 200 si ceva de ani in timpul fanariotilor. Citesc o carte despre perioada si vad ca descrirea facuta de N.Djuvara se potriveste exact zilelor noastre atit asupra putirintei autoritatilor noastre cit si asuora darilor, taxelor si impozitelor! Nu am progresat cu nimic fata de vremurile de atunci!

 

Comparatie "logica"

"In Romania, pretul carburantilor este sub media europeana, pe cand in 2005, acesta era peste media din UE..."
Insa raportarea in 2005 s-a facut luand in calcul pretul fara accize, iar in 2011 raportarea se face luand in calcul pretul cu tot cu accize.
Cineva ne crede prosti...sau ne vrea prosti.

 

Nimeni

Suntem deja.

Au anchetat ce ?

Faptul ca indiferent ca pretul petrolului urca sau scade, pretul la pompa creste mereu. Capitalisti din acest domeniu exploateaza necesitatea vitala de circulatie a populatiei. Indiferen de unde vine combustibilul, indiferen cui apartine, este o mare sursa de venit. Astia o sa creasca pretul atat timp cat vor exista cumparatori.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor