Basescu, nou apel catre Ponta: Renuntati la acciza suplimentara

Luni, 31 Martie 2014, ora 13:35
2469 citiri
Basescu, nou apel catre Ponta: Renuntati la acciza suplimentara

Presedintele Traian Basescu i-a adresat, luni, o scrisoare premierului Victor Ponta, in care ii cere din nou sa renunte la acciza suplimentara la carburanti, care ar urma sa intre in vigoare marti.

"Constat ca va mentineti punctul de vedere si doriti cu orice pret sa introduceti o noua povara fiscala asupra populatiei Romaniei. Fac un nou apel in vederea renuntarii la introducerea, incepand cu 1 aprilie 2014, a cresterii accizei la carburant, avand in vedere efectele negative majore pe care o astfel de masura le poate avea asupra mediului economic, dar si asupra romanilor. Dintre efectele imediate care vor afecta ambele categorii se pot enumera: scaderea consumului si cresterea preturilor", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

De marti, 1 aprilie, va intra in vigoare acciza suplimentara la carburanti, de 7 eurocenti/litru. Premierul Victor Ponta a anuntat recent ca transportatorii vor primi o parte din bani inapoi (mai exact, 4 eurocenti/litru), in fiecare trimestru, in cazul in care au toate actele in regula si daca fac dovada ca au almentat in tara.

Guvernul va inapoia transportatorilor 4 centi din acciza de 7 centi

O ordonanta de urgenta in acest sens va fi adoptata, miercuri, cel mai probabil. "OUG are un dublu efect: pe de o parte sprijinim competitivitatea transportatorilor rutieri din Romania si, pe de alta parte, combatem evaziunea fiscala pentru ca, asa cum ati inteles, numai cei care vin cu facturi primesc inapoi cei 4 centi. Deci, cei care alimenteaza prin alte metode practic in felul acesta ii dezavantajam si bine facem", a spus, luni, Ponta.

In replica, seful statului sustine ca banii utilizati in acest sens provin de la bugetul de stat si ca va duce la scaderea consumului.

"Exista in continuare riscul, anuntat chiar de catre transportatori, ca un procent foarte ridicat din alimentarile actuale de pe teritoriul Romaniei sa se orienteze in afara tarii, creand astfel efecte negative asupra bugetului de stat prin scaderea consumului. Trebuie mentionat ca o astfel de schema de compensare implica un cost foarte mare de administrare, atat uman, cat si financiar, iar potentialul risc de fraudare este unul real. Prin urmare, aceasta schema de compensare a cresterii accizei este ineficienta si creeaza probleme de conformare din partea transportatorilor", a mentionat Traian Basescu.

Pe de alta parte, presedintele sustine ca aplicarea accizei suplimentare va frana sectorul agricol, cu toate ca ministrul de resort a pregatit o compensare a acestei masuri, prin subventionarea majorarii costului cu fonduri provenite de la bugetul de stat.

Basescu spune ca e discriminare

Presedintele Traian Basescu mentioneaza ca aceasta acciza suplimentara reprezinta, in fapt, o discriminare.

"Avand in vedere compensarea partiala sau totala in domeniul transporturilor si al agriculturii, singura categorie care nu va beneficia de bani de la bugetul de stat pentru diminuarea efectului resimtit prin majorarea accizei este cea reprezentata de cetatenii Romaniei. In aceste conditii, populatia va fi singura categorie defavorizata, discriminata, in conditiile in care cresterea economica de 3,5% din anul 2013 nu se face resimtita direct in nivelul de trai al romanilor, ci ramane momentan un rezultat statistic, doar pe hartie", a atras atentia seful statului.

De asemenea, el a mentionat ca Guvernul nu va colecta sumele promise initial, astfel ca, in final, Romania va ramane cu o taxa inutila, care "va genera numeroase efecte negative la nivelul inflatiei si consumului".

El a mai amintit ca au fost prezentate alternative la aceasta taxa, insa premierul nu le-a luat in seama.

Cat va creste pretul gazelor si ce scumpiri ne va aduce noua acciza la carburanti - Interviu

Concluziile lui Basescu

In concluzie, Basescu cere Guvernului sa nu aplice acciza suplimentara. In schimb, el cere o mai buna colectare a taxelor si impozitelor.

"Domnule Prim-ministru, fac un apel la dumneavoastra sa imbunatatiti colectarea veniturilor la buget. O mai buna colectare va salva romanii de introducerea unor noi taxe si impozite, asa cum este si aceasta majorare a accizei la carburant.

Avand in vedere punctele mentionate mai sus, va rog sa renuntati la introducerea, incepand cu 1 aprilie 2014, a cresterii cu 7 eurocenti a accizei la carburant, aceasta fiind o masura cu multiple efecte negative la nivelul populatiei", a incheiat presedintele.

Presedintele a facut in repetate randuri apeluri la Guvern sa renunte la aceasta acciza suplimentara.

Basescu ii scrie iar lui Ponta: Renuntati la introducerea accizei suplimentare la carburanti!

Traian Basescu i-a scris lui Victor Ponta pe aceasta tema si pe 25 martie, cand i-a transmis ca "efectele acestei cresteri, cu 42 de bani a litrului de benzina si motorina, se vor concretiza intr-o crestere a preturilor care va genera inflatie, precum si o scadere a consumului, atat la nivelul cetateanului, cat si al societatilor comerciale".

C.P.

Citeste si:
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Petre Daea a fost votat miercuri, 6 iulie, de către membrii PSD pentru portofoliul de ministru al Agriculturii după ce Adrian Chesnoiu a demisionat din funcție ca urmare a unei anchete DNA. Daea...
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de relația cu primarul Bucureștiului Nicușor Dan. Surse politice susțin, pe de altă parte, că ar există o criză de leadership la nivelul...