Benzina si motorina s-au scumpit cu peste 15% in 2010

Miercuri, 12 Ianuarie 2011, ora 11:24
4279 citiri
Benzina si motorina s-au scumpit cu peste 15% in 2010
Foto: Arhiva

Benzina si motorina s-au scumpit in 2010 cu peste 15%, dupa ce preturile au urcat si in luna decembrie cu aproape 3%. Si in 2009, combustibilii s-au scumpit cu 13%.

Combustibilii conduc topul scumpirilor inregistrate la produsele nealimentare in luna decembrie cu 2,87%, in timp ce diferenta de pret fata de aceeasi perioada a anului trecut este de 15,38%, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Astfel, potrivit datelor INS, scumpirea combustibililor a avut un impact de 1,15 puncte procentuale in rata anuala a inflatiei.

Scumpirea carburantilor a intrat si in atentia premierului Emil Boc, care a cerut informatii de la Ministerul de Finante pe marginea acestui subiect. Coalitia a decis luni si infiintarea unui grup de lucru care sa raporteze despre preturile carburantilor si modalitati prin care acestea pot scadea.

Si Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a declarat ca se vor face investigatii pentru a vedea daca au existat intelegeri intre companii pentru majorarea pretului la benzina si motorina.

"Trebuie sa dovedim ca a avut loc o intelegere ca sa se creasca pretul. E clar, toata lumea a crescut pretul cam deodata. Nu este neaparat ilegal. Ca sa dovedim ca s-a incalcat legea, trebuie sa dovedim ca s-au intalnit si au avut o intelegere", a spus Bogdan Chiritoiu, intr-o conferinta de presa de marti.

Potrivit spuselor sale, Consiliul Concurentei va colabora cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala si vor cere structurile de cost de la companii.

Asupra pretului mare al benzinei au atras atentia de mai multe ori si oficialii BNR. Adrian Vasilescu declara sambata ca singurul motiv pentru care sunt scumpiti carburantii este cererea.

"Eu mi-am dat seama de unde vine, privind cifrele de afaceri in comertul cu amanuntul pe 11 luni din 2010, de la Institutul National de Statistica. Mai toate sunt in scadere. La alimente este o scadere semnificativa in 2010, fata de 2009. La produse nealimentare la fel. Unde sunt cresteri? La benzina. Romanul renunta la mancare, la o pereche de pantofi, dar la masina lui pe care si-a cumparat-o si de care este mandru, nu renunta", a explicat Vasilescu la Realitatea TV.

Potrivit spuselor sale, argumente gen variatiile cursului de schimb sau pretul titeiului pe pietele internationale nu explica majorarea pretului, deoarece cursul a fost stabil, iar pretul petrolului la nivel mondial a scazut.

Analistii estimeaza ca pretul benzinei va ajunge la 6 - 7 lei/litru in acest an.

Citește și:
Compensarea de 50 de bani la carburanți ar putea fi reintrodusă. La cât trebuie să ajungă prețul benzinei pentru reactivare SURSE
Compensarea de 50 de bani la carburanți ar putea fi reintrodusă. La cât trebuie să ajungă prețul benzinei pentru reactivare SURSE
Guvernul ia în calcul să revină la schema de compensare a preţului la carburanţi cu 50 de bani pentru o perioadă de trei luni, au precizat surse guvernamentale pentru News.ro. Executivul...
Căile juridice în cazul Schengen, ca o Fata Morgana. Europarlamentar: ”Adică noi ne aşteptăm ca undeva, cineva să ne facă dreptate, dar aceasta nu există”
Căile juridice în cazul Schengen, ca o Fata Morgana. Europarlamentar: ”Adică noi ne aşteptăm ca undeva, cineva să ne facă dreptate, dar aceasta nu există”
Politicienii români par că încă nu au găsit calea comunicării cu statele Schengen pentru a le convinge să ne primească în comunitate. Unii spun că există căi juridice care să rezolve...
Comentarii