Ce se va intampla cu pretul carburantilor in perioada urmatoare - analiza

Marti, 16 Iulie 2013, ora 22:52
3309 citiri
Ce se va intampla cu pretul carburantilor in perioada urmatoare - analiza

Pretul petrolului Brent, relevant pentru Europa, a crescut in ultimele 3 saptamani, insa aprecierea leului din ultima perioada ar putea opri o eventuala scumpire a carburantilor, se arata intr-o analiza.

Petrolul Brent a inceput anul 2013 la un pret de 111,32 dolari/baril, atingand maximul pe anul in curs in luna februarie, cand s-a apropiat de 120 dolari/baril.

"Nici economia globala reala si nici speculatiile din lumea financiara nu au putut sustine insa acest pret, asa incat, incepand cu cea de-a doua luna a acestui an, petrolul a intrat pe un trend descendent, avand chiar cateva tentative de scurta durata de a se stabiliza sub pragul de 100 dolari/baril, fara succes insa", a aratat Silviu Pojar, Sales Manager Noble Securities - sucursala Romania, intr-un comuncat remis Ziare.com.

Declaratiile presedintelui Rezervei Federale (FED) din iunie au actionat asupra pretului petrolului in doua etape. Initial, dupa anuntul privind posibilitatea reducerii stimulentelor financiare in 2013, petrolul a scazut in principal ca efect al intaririi monedei americane. In general, petrolul este apreciat de investitori atunci cand dolarul scade, iar acum a avut loc reciproca.

Apoi, dupa primele zile de "soc", investitorii au interpretat declaratiile FED ca intarind perceptiile privind revenirea economiei americane - cel mai mare consumator de petrol la nivel mondial - ceea ce a stimulat cererea globala de petrol, preturile incepand sa creasca.

"Alaturi de vestile majoritar pozitive privind economia americana, au fost si alti factori care au sustinut la randul lor cresterea generala a pretului petrolului: pe de o parte, perioada de vacante creste in general cererea globala de carburanti, iar plecarea in concedii si cheltuielile aferente sunt vesti bune atat pentru consum, cat si in ceea ce priveste increderea populatiei intr-o evolutie economica pozitiva.

Situatia din Egipt a favorizat, la randul sau cresterea pretului petrolului, prin prisma ingrijorarilor privind eventuala posibilitate ca tensiunile sa se extinda in regiune", a precizat Silviu Pojar.

Saptamana trecuta pretul petrolului Brent a ajuns la maximul ultimelor luni, respectiv intr-o zona de pret neatinsa dupa zilele de inceput de aprilie (107 - 109 dolari/baril).

Evolutia leului si prognoza pentru preturile carburantilor

In ceea ce priveste leul, acesta a oscilat in ultimele saptamani pe pietele financiare in jurul intervalului de 3,45-3,47 lei pentru 1 dolar, depasind astfel plafonul de la inceputul lunii aprilie, cand cotatia se situa in zona 3,42- 3,45 lei/unitate.

Discursul presedintelui FED de miercurea trecuta insa, care a aratat ca autoritatile americane totusi nu se grabesc foarte tare sa reduca semnificativ stimulentele monetare, a condus la deprecierea Dolarului american, asa incat inclusiv leul a "profitat" de aceasta evolutie: moneda nationala a incheiat saptamana trecuta cu o cotatie de 3,3774 lei pentru un dolar american, adica sub plafonul de la inceputul lui aprilie.

"Astfel, desi petrolul s-a scumpit in ultimele saptamani, ne asteptam ca recenta apreciere 'surpriza' a leului fata de Dolarul american sa reduca deocamdata posibilitatea unor noi majorari (semnificative) ale preturilor carburantilor in Romania in perioada imediat urmatoare.

Insa, dupa cum observam, pietele trec printr-o perioada extrem de volatila, iar valorile marfurilor si valutelor pot suporta modificari majore chiar de la o zi la alta, cu efectele de rigoare", a aratat Silviu Pojar.

C.P.

Citește și:
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averile declarate de aleșii în funcții publice au fost întotdeauna subiect de discuție, cu atât mai mult după numeroasele scandaluri și conflicte de interese în care aceștia nu au putut...
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Fostul secretar de stat Cătălin Boboc a anunțat marți seară, 4 octombrie, că demisionează din PNL, în urma scandalului privind branşarea ilegală la rețeaua electrică a unui imobil din...
Comentarii
Poza grob
grob
rank 5
Ce intrebare!? Va urca, bineinteles...