Cea mai scumpa benzina din Romania, in Bucuresti, cea mai ieftina in Neamt si Suceava - analiza

Marti, 01 Octombrie 2013, ora 17:36
7299 citiri
Cea mai scumpa benzina din Romania, in Bucuresti, cea mai ieftina in Neamt si Suceava - analiza

Cea mai scumpa benzina din Romania se gaseste in Bucuresti si judetul Ilfov, in timp ce locuitorii din zona Moldovei beneficiaza de cele mai mici preturi la carburanti, potrivit unei analize.

Analiza ia in calcul preturile pentru sortimentele standard de benzina si motorina, care sunt cele mai populare.

Astfel, in statiile Petrom din Bucuresti, pretul benzinei pleaca de la 5,65 lei pe litru la benzinaria de pe bulevardul Mihail Kogalniceanu si ajunge la 5,68 lei pe litru in statia Baneasa, la iesirea spre DN1, si la 5,71 lei pe litru pe bulevardul Iuliu Maniu, spre Autostrada Bucuresti-Pitesti.

Pretul unui litru de motorina este de 5,96 lei in statia Baneasa si urca la 6 lei in Kogalniceanu si la 6,04 lei la benzinaria din cartierul Militari.

In benzinaria Rompetrol din Bucurestii Noi, benzina costa 5,72 lei pe litru, iar motorina 6,02 lei/litru, iar in statia din Ghencea, ambele tipuri de carburanti sunt cu un ban mai scumpe.

La benzinaria Lukoil din Soseaua Orhideelor, litrul de benzina este vandut cu 5,71 lei, iar motorina, cu 5,97 lei, in timp ce, in partea cealalta a orasului, in Pantelimon, benzina costa 5,66 lei, iar motorina-5,93 lei pe litru.

Mai ieftin in Moldova

Daca ne mutam in judetele din Moldova, observam ca benzina si motorina au preturi mai mici cu cateva zeci de bani. In judetele Neamt si Suceava, spre exemplu, benzina costa in jur de 5,55 lei, iar in Iasi poate fi gasita chiar si la un pret de 5,54 lei pe litru. Motorina, de asemenea, costa 5,72-5,73 lei pe litru in Botosani, Suceava si Iasi si 5,79 in judetul Neamt.

Restul marilor orase din tara au preturi medii: Brasov (5,63 lei la benzina si 5,93 lei la motorina), Cluj-Napoca (5,64 lei la benzina si 5,89 lei la motorina), Craiova (5,69 lei la benzina si 5,95 lei la motorina), Constanta (5,60 lei la benzina si 5,83 lei la motorina), Timisoara (5,61 la benzina si 5,94 la motorina).

Preturile ridicate la carburanti din Bucuresti si din zonele limitrofe sunt justificate prin cererea mai mare venita din partea soferilor. Aceste valori sunt proportionale, de altfel, cu alti indicatori care arata un nivel superior de trai in aceasta regiune: salarii, rata somajului, consumul privat.

Pe de alta parte, pretul carburantilor difera cu plus/minus 5% fata de pretul de referinta stabilit de compania petroliera, in functie de costurile fiecarei benzinarii.

Astfel, din tariful pe care il platim la pompa, aproape jumatate inseamna taxe si accize, iar restul reprezinta pretul propriu-zis al carburantilor. Mai departe, pretul benzinei si motorinei depinde in principal de cotatiile petroliere, de costurile de rafinare, de cele de transport si depozitare si, in final, de cheltuielile cu distributia (unde intra gestionarea retelei de benzinarii: chirie, utilitati, salarii) si de marja de profit pe care si-o aloca fiecare companie in parte.

Stam bine comparativ cu restul europenilor

Daca ne comparam cu restul europenilor, stam destul de bine. Benzina de la noi este cea mai ieftina din Uniunea Europeana, dupa cum arata datele Oil Bulletin, centralizate de Comisia Europeana. Ultimul raport, cel din 23 septembrie, arata ca pretul benzinei in Romania este de 1,25 euro pe litru, iar media europeana ajunge la 1,57 euro pe litru. Si la motorina suntem sub media europeana: la noi costa 1,33 euro pe litru, iar media UE 28 este de 1,45 euro pe litru.

Pe piata din Romania exista cinci lanturi importante de distributie a carburantilor: OMV Petrom (550 de statii), Rompetrol (450), Lukoil (301), MOL (141) si Agip (40), deci in jur de 1.500 de benzinarii in total. La acestea se mai adauga inca aproximativ 700 de benzinarii independente.

Insa peisajul s-ar putea modifica radical in urmatorii trei-cinci ani, cand mai multe companii petroliere si-au anuntat intentia de a deveni jucatori importanti la noi in tara. Este vorba in special de rusii de la Gazprom Neft, care vor sa ajunga la un lant de 120 de statii, dar si de azerii de la SOCAR, care au cumparat deja 15 benzinarii in zona Moldovei si isi doresc sa detina 300 de statii in Romania.

Citește și:
Compensarea de 50 de bani la carburanți ar putea fi reintrodusă. La cât trebuie să ajungă prețul benzinei pentru reactivare SURSE
Compensarea de 50 de bani la carburanți ar putea fi reintrodusă. La cât trebuie să ajungă prețul benzinei pentru reactivare SURSE
Guvernul ia în calcul să revină la schema de compensare a preţului la carburanţi cu 50 de bani pentru o perioadă de trei luni, au precizat surse guvernamentale pentru News.ro. Executivul...
Nicolae Ciucă, despre fondurile pentru instalarea panourilor fotovoltaice: „Putem să ridicăm suma până la 3 miliarde de lei”
Nicolae Ciucă, despre fondurile pentru instalarea panourilor fotovoltaice: „Putem să ridicăm suma până la 3 miliarde de lei”
Premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi, 31 ianuarie, în deschiderea şedinţei de Guvern, despre instalarea de panouri fotovoltaice, că există fondurile necesare şi pot să ridice până la...