Cine e de vina pentru pretul galopant al benzinei si ce e de facut?

Miercuri, 12 Ianuarie 2011, ora 12:08
5423 citiri
Cine e de vina pentru pretul galopant al benzinei si ce e de facut?
Foto: Consumeco

Pretul benzinei a crescut constant in ultima perioada, ajungand, in prezent, la un maxim de 5,7 lei pe litru. Care este motivul acestor cresteri, ducand pretul la un nivel mai ridicat decat in multe tari din Uniunea Europeana?

Potrivit reprezentantilor transportatorilor, majorarile pretului carburantilor au la baza un singur lucru: dorinta companiilor petroliere de a realiza profituri cat mai mari, alimentate si de posibilitatea ca, in viitor, economia sa mearga mai prost.

De altfel, potrivit Institutului National de Statistica, pretul carburantilor s-a majorat cu 15,38 la suta in decembrie 2010, fata de aceeasi luna a anului precedent, si cu 2,87 la suta in comparatie cu noiembrie 2010.

"Pretul benzinei creste pentru ca interesul de a face cat mai mult profit al companiilor din Romania, care au primit aproape de pomana titeiul romanesc, este foarte mare. Ei simt ca vor veni momente grele si tin sa colecteze cat mai mult profit acum, pe care sa-l si externalizeze", a declarat, pentru Ziare.com, Augustin Hagiu, presedintele Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT).

De altfel, inca din aprilie 2010, reprezentantii FORT au atras atentia asupra faptului ca preturile carburantilor cresc in mod necontrolat. Aceasta tendinta a condus la o majorare a costurilor pentru transportatori cu 30 la suta, in ultimii doi ani, doar din cauza pretului motorinei, sustine Hagiu.

"Simteam ca va veni momentul cand statul roman se va alinia cu acciza la pragul negociat si acceptat cu Uniunea Europeana si se va ajunge in situatia in care sa avem si mariri justificate de cresterea de accize. Totusi, accizele trebuie sa influenteze doar profitul, si nu cresterea preturilor carburantilor, care oricum este la media europena", a explicat presedintele FORT.

Potrivit spuselor sale, bugetul de stat este influentat grav de doua aspecte. Primul este nivelul redeventei, mult mai scazut in comparatie cu statele europene, in conditiile in care Romania este pe locul trei in Europa la nivelul de titei. Al doilea este reprezentat de acciza, care este mica fata de media europeana.

"Aceste doua elemente, care ar trebui sa dirijeze banii din productie, extractie, distributie, vanzare catre bugetul de stat, nu fac decat sa ingroase profitul companiilor. Si, acesta fiind externalizat, Romania pierde de doua ori", a explicat Hagiu.

Astfel, se pierde in primul rand din nevalorificarea la adevarata valoare a resurselor naturale si din cauza faptului ca o mare parte a profiturilor obtinute in aceasta industrie ies din Romania.

Au sau nu companiile intelegere pentru cresterea preturilor?

In aceasta saptamana, premierul Emil Boc a cerut Consiliului Concurentei sa lanseze o investigatie, prin care sa se afle daca firmele din domeniu au incheiat o intelegere pentru majorarea preturilor, avand in vedere ca toate au facut acest lucru in acelasi timp.

Potrivit lui Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, deocamdata, nu exista dovezi ca astfel de intelegeri ar exista, insa nu inseamna ca firmele sunt "curate". Totusi, el a mentionat ca preturile sunt in limitele "asteptate".

Potrivit lui Vasile Stefanescu, presedintele Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR), pentru ca pretul sa scada, s-ar putea duce o negociere intre companiile petroliere si Guvern.

Aceasta din urma ar trebui, de asemenea, sa scada nivelul accizei, pentru ca pretul pentru transportatori sa fie mai scazut.

"Guvernul, ca sa ajute intr-adevar cetateanul, populatia si firmele de transport, ar trebui sa scada acciza pe carburant. In acelasi timp, firma privata nu vrea sa scada la pret, dar, presupun, daca ar avea o negociere intre ei, firmele si Guvernul, pana la urma ar ajunge la un raspuns, ar da ei mai jos accizele si ne-ar da si noua carburantii mai ieftin. Asta e singura solutie pe care o vad eu in momentul de fata", a explicat Stefanescu, pentru Ziare.com.

Pe de alta parte, presedintele FORT sustine ca Guvernul nu poate interveni direct in scaderea preturilor, insa poate sa afiseze o pozitie mai puternica in fata companiilor petroliere.

Astfel, statul ar trebui sa plafoneze, prin ordonanta de urgenta, profiturile acestor companii la 5 la suta, procentaj pe care sa il garanteze timp de 5 - 10 ani, indiferent de situatia economica internationala.

"Daca ar fi facut asta, a doua zi, companiile se vor scarpina de doua ori inainte sa mai dea o crestere", a comentant Hagiu.

De altfel, presedintele FORT este convins de faptul ca exista o intelegere intre companiile petroliere, chiar daca aceasta nu a fost negociata la masa trativelor si semnata.

Returnarea accizelor, o solutie pentru scandalul preturilor benzinei?

O alta solutie ar putea fi aplicarea unor masuri speciale, pe care alte state le practica. De exemplu, in Slovenia statul da inapoi transportatorilor acciza si taxa pe valoarea adaugata pentru carburanti.

"Transportatorul care face international a descoperit "America". Cand trece prin Slovenia, alimenteaza in Slovenia. Pretul e mai mare, dar, in Slovenia, primeste acciza inapoi si isi recupereaza si TVA, asta inseamna 32 la suta", a explicat Hagiu.

El a adaugat ca, de la 1 ianuarie, si in Ungaria este inapoiata acciza transportatorilor comerciali, tocmai pentru ca acestia sa se alimenteze si sa produca, astfel, bani in Ungaria, nu in tarile vecine.

La randul lor, reprezentantii Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) au solicitat Guvernului sa returneze acciza aferenta transporturilor rutiere comerciale, precum si sa stopeze cresterea necontrolata a preturilor la motorina, sa asigure functionarea libera a pietei carburantilor si transparenta structurilor preturilor acestora.

Potrivit datelor furnizate de UNTRR, in Romania, tara cu resurse naturale si port maritim, pretul carburantului fara taxe este mai mare decat in alte tari europene care nu dispun nici de resurse proprii, nici de acces maritim.

Astfel, pretul de referinta final al celei mai ieftine motorine, pentru ianuarie 2011, este de 1,179 de euro/litru, iar, fara accize si TVA, de 0,64 de euro/litru.

In comparatie, in Austria, pretul de referinta este de 1,225 euro/litru, insa pretul fara taxe este de 0,585 euro/litru, existand acciza de 0,37 euro/litru si TVA de 20 la suta.

Citește și:
Căile juridice în cazul Schengen, ca o Fata Morgana. Europarlamentar: ”Adică noi ne aşteptăm ca undeva, cineva să ne facă dreptate, dar aceasta nu există”
Căile juridice în cazul Schengen, ca o Fata Morgana. Europarlamentar: ”Adică noi ne aşteptăm ca undeva, cineva să ne facă dreptate, dar aceasta nu există”
Politicienii români par că încă nu au găsit calea comunicării cu statele Schengen pentru a le convinge să ne primească în comunitate. Unii spun că există căi juridice care să rezolve...
Nehammer şi Rutte au pus la cale soarta Schengen. La ce concluzie au ajuns privind România și Bulgaria
Nehammer şi Rutte au pus la cale soarta Schengen. La ce concluzie au ajuns privind România și Bulgaria
Cancelarul austriac Karl Nehammer l-a primit joi la Viena pe premierul olandez Mark Rutte, pentru a discuta despre migrație. Ambii politicieni s-au opus în decembrie aderării României şi...