Cine scumpeste benzina in Romania: profitul companiilor sau taxele statului?

Duminica, 05 Iunie 2011, ora 13:24
3245 citiri
Cine scumpeste benzina in Romania: profitul companiilor sau taxele statului?

Pretul benzinei EURO 95 fara plumb a crescut in ultimele 3 luni in Romania cu aproape doua puncte procentuale, pana la valoarea de 1,270 euro pe litru. Per total, de la inceputul lunii noiembrie 2010 si pana in prezent, benzina EURO 95 fara plumb comercializata la pompa in Romania s-a scumpit cu 17,7%.

Ritmul constant de crestere a preturilor la carburanti a facut ca in tot mai putine state membre UE sa se gaseasca benzina mai ieftina ca in Romania. Daca la inceputul lunii martie, benzina EURO 95 fara plumb era mai ieftina doar in Polonia si Cipru decat la noi, astazi avem preturi la acelasi sortiment de carburant mai mari ca in Bulgaria (1,237 euro/litru), Cipru (1,208 euro/litru) si Estonia (1,235 euro/litru), potrivit datelor energy.eu.

In plus, pretul benzinei EURO 95 fara plumb din Romania este doar la un pas sa-l depaseasca si pe cel din Letonia, unde costa la pompa 1,272 euro/litru.

In ceea ce priveste motorina, preturile sunt deja mai mici decat in Romania (1,246 euro/litru) in Luxembourg (1,147 euro/litru), Lituania (1,153 euro/litru), Bulgaria (1,206 euro/litru), Estonia (1,210 euro/litru), Slovenia (1,217 euro/litru), Cipru (1,235 lei/litru) si Letonia (1,244).

Cum se explica cresterea preturilor cu rapiditate?

In pretul total al carburantului la pompa, cea mai mare pondere o au taxele si impozitele percepute de stat, cumulul acestora depasind pretul titeiului brut.

Astfel, in Romania, 37% din pretul unui litru de benzina EURO 95 fara plumb este reprezentat de pretul petrolului brut. Costurile cu transportul petrolului brut catre rafinarii, cele cu transportul produselor finite catre depozite si de aici mai departe catre benzinarii, precum si marjele de profit ale tuturor agentilor economici de pe acest traseu reprezinta doar 13,46%.

Diferenta de 49,54% este data de "povara" fiscala a statului. Din cei 62,9 eurocenti care se duc la bugetul statului pentru fiecare litru de benzina EURO 95 fara plumb cumparat, 38,3 eurocenti sunt accizele, iar 24,6 eurocenti sunt TVA-ul.

Ponderea pretului petrolului brut in pretul benzinei EURO 95 fara plumb este de 38,9% in Cipru, de 37,99% in Bulgaria si de 38,05 in Estonia.

Toate costurile de rafinare, transport si marjele de profit ale companiilor energetice pe intreg lantul de procesare si comecializare reprezinta 18,21% in Cipru, 12,37% in Bulgaria, 10,69% in Estonia si 15,72% in Letonia.

Prin urmare, povara fiscala a statului in pretul la pompa este de 42,89% in Cipru, de 49,64% in Bulgaria, de 51,26% in Estonia si de 47,33% in Letonia.

Daca, in Romania, ponderea TVA in totalul taxelor incluse in pretul benzinei EURO 95 fara plumb este de 39,1%, in Estonia este de 32,54%, iar in Cipru de doar 30,5%.

In concluzie, Bulgaria si Estonia, chiar daca au in pretul benzinei Euro 95 fara plumb o pondere mai mare a taxelor si accizelor decat Romania, compenseaza prin costuri de rafinare si profituri mai mici pentru companiile de profil, in timp ce Letonia reuseste sa aiba preturi mai mici la pompa datorita poverii fiscale mai reduse.

In Cipru, acelasi sortiment de benzina este mai ieftin decat la noi (cu aproximativ 4,88%) atat din cauza taxelor si impozitelor sub cele din Romania, cat si a costurilor de productie si rafinare mai mici si a marjelor de profit mai rezonabile a companiilor petroliere.

Citește și:
A murit unul dintre cei mai apreciați președinți ai Pakistanului
A murit unul dintre cei mai apreciați președinți ai Pakistanului
Fostul preşedinte al Pakistanului, generalul Pervez Musharraf, a murit, după o lungă boală, la Spitalul American din Dubai, potrivit unui comunicat al armatei pakistaneze. Într-o...
Ce spune Marcel Boloș despre momentul rotativei din luna mai, când ar trebui să cedeze ministerul PSD. „Responsabilitatea în exercitatea atribuţiilor nu poate fi stopată dintr-o dată”
Ce spune Marcel Boloș despre momentul rotativei din luna mai, când ar trebui să cedeze ministerul PSD. „Responsabilitatea în exercitatea atribuţiilor nu poate fi stopată dintr-o dată”
Ministrul Marcel Boloş a declarat, sâmbătă, 4 februarie, la Realitatea Plus, despre rotaţia premierilor, că dacă protocolul se respectă aşa cum este el, mandatul său se termină pe data...
Comentarii
Poza Numele de utilizator
Numele de utilizator
rank 2
Poza D ILIU
D ILIU
rank 4
"Cine scumpeste benzina in Romania"?! Cum cine?! OMV PETROM, in deplin acord cu autoritatile statului roman!