Augustin Hagiu, despre pretul carburantilor - Interviu

Vineri, 15 Aprilie 2011, ora 11:51
1816 citiri
Augustin Hagiu, despre pretul carburantilor - Interviu
Foto: AFP

Preturile carburantilor ar putea fi inghetate, daca premierul Emil Boc primeste avizul pozitiv din partea Consiliului Concurentei, iar acest lucru nu va incalca normele europene, in conditiile in care o lege adoptata inainte de intrarea Romaniei in Uniunea Europeana permite acest lucru, in cazuri exceptionale.

Potrivit lui Augustin Hagiu, presedintele Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT), prim-ministrul ar fi trebuit, in primul rand, sa afle daca acest lucru este posibil si apoi sa faca declaratii pe aceasta tema.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Hagiu sustine ca masura ar aduce predictibilitate mediului de afaceri, iar, in cazul transportului de persoane, de exemplu, ar insemna mentinerea preturilor biletelor.

Pe de alta parte, el insista ca, daca se efectueaza aceasta inghetare, trebuie avut in vedere un prag maxim, peste care sa nu se poata trece, nu un pret fix.

Cum credeti ca ar trebui realizata inghetarea preturilor carburantilor?

Ce mult i-a luat domnului Boc sa aplice modelul din Bulgaria! Bulgarii au inghetat deja. Nu putea intai sa intrebe Consiliul Concurentei si apoi sa iasa cu declaratia?

In Romania, asa cum ne-am obisnuit in ultimii ani, este posibil orice, iar sfidarea si bataia de joc merg pana la cote inimaginabile.

Eu ii recomand domnului Boc intai sa-si faca temele si dupa aia sa vina sa se faca ca munceste. Ce ma intereseaza pe mine pe cine trebuie sa intrebe domnul prim-ministru daca are voie? Eu sunt consumator si statul asta trebuie sa imi ofere o protectie. Ma uit la vecinii bulgari, care au reusit sa inghete preturile.

Aceste inghetari de preturi se fac intr-un anumit context socio-economic. Bulgarii au inteles mai devreme decat noi ca o continuare accelerata a cresterii tarifelor la carburanti va duce la un blocaj economic si atunci si-au asumat aceasta masura.

Ce dau ei in schimb companiilor petroliere? Le garanteaza ca, pe perioada inghetarii preturilor, nu se umbla la taxe. Este un exemplu.

Important este ca aceasta inghetare a preturilor sa se faca pe plafonul maximal, nu minimal. Nu trebuie sa vina sa stabileasca un pret de 6 lei, valabil un an de zile. Trebuie sa stabileasca un prag, de care nu se va trece un an de zile.

Inghetarea preturilor inseamna stabilirea unui prag maximal, peste care sa nu se treaca. Altfel, facem 6 lei si, daca peste o luna, in toata Europa se face echivalentul a 5,2 lei, noi ramanem tot la 6 lei. Noi suntem foarte inventivi si e posibil orice. Asa ca mare atentie.

Cum explicati cresterea preturilor carburantilor din ultimii ani?

Declaratiile preluate in presa, in ultimele sase luni, vorbesc despre faptul ca justificarea companiilor pretroliere privind scumpirile are legatura cu cotatiile barililui. Eu am avut discutii cu unul din cei 4, 5 care vand in Romania carburanti: dansii fixeaza pretul in functie de cotatiile bursiere ale carburantilor, nu ale barilului. Aici este o mare diferenta.

Ceea ce am cerut si insist in continuare: vreau sa stiu si eu, cand platim litrul de carburant, cat platim taxe. Mai nou, au inceput sa curga raspunsuri la adresele pe care le-am facut producatorilor de carburanti, privind defalcarea pe facturi a taxelor. Dansii ne spun ca nu mai este obligatoriu de cand s-a schimbat Codul Fiscal. Inainte era obligatoriu. Dar apare un mare semn de intrebare: de ce la modificarea Codului Fiscal nu s-a mai pastrat obligativitatea furnizorilor de a trece separat taxele, accizul, TVA la acciz. Aici inseamna ca statul a devenit partas, alaturi de furnizori.

Care ar fi avantajele inghetarii preturilor carburantilor?

Efectul benefic este unul singur: cel legat de predictibilitatea business-ului. Avand in vedere ca, la tot ce inseamna transport comercial, peste 54% din costuri inseamna carburant. Or sa ai un an de zile acelasi pret inseamna mult. Poti sa faci un contract in derularea caruia sa nu mai stai cu teama ca poti sa ajungi sa mergi pe pierdere, marjele de profit fiind foarte mici la transportul comercial. Totodata, la transportul de persoane efectele sunt favorabile, pentru ca pretul ramane constant.

Cum va influenta inghetarea preturilor concurenta intre producatori?

Concurenta intre companii care isi dau telefoane si maresc pretul concomitent? Despre ce concurenta vorbim? In Romania, concurenta ar fi fost daca statul nu ar fi vandut Petrom. Atunci am fi avut concurenta si statul ar fi avut 20% din buget asigurati din productia romaneasca. Dar n-au fost baieti destepti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#inghetare preturi carburanti, #crestere preturi carburanti, #Augustin Hagiu carburanti , #benzina
Comentarii
Poza ovidius37
ovidius37
rank 5
Britanicii se gandesc sa umble la taxe si accize pe carburanti, la noi nu se poate ca statul ia jumatate din pretul de la pompa .