Cartelul benzinarilor a fost dovedit, consumatorul e inca buimac, dar se bucura (Opinii)

Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 18:15
3124 citiri
Cartelul benzinarilor a fost dovedit, consumatorul e inca buimac, dar se bucura (Opinii)
Foto: Arhiva

"Bine le-a facut, ma, ca prea si-o luasera in cap! Mama lor de petrolisti, au ajuns sa-si faca mendrele dupa bunul plac, pe spinarea noastra, a romanilor care le-au vandut petrolul tarii pe nimic. Eu le-as fi dat o amenda si mai mare sa n-o uite toata viata. Da' e bine si asa".

Cam astea erau cuvintele auzite prin metrou, tren sau pe la serviciu. Sunt de acord in totalitate cu ele, dar a te bucura doar de raul altuia, fara insa a privi in profunzimea lucrurilor, nu ne ajuta cu nimic pe noi, consumatorii. Toata lumea se arata extrem de bucuroasa ca, in sfarsit, Consiliul Concurentei s-a pus pe treaba si a facut lumina in hatisul numit "carterul benzinarilor". Consumatorii romani sunt fericiti ca o institutie a statului i-a lovit pe acestia acolo unde-i doare cel mai tare, in cifra de faceri. Ne bucuram degeaba, oare? Multi cred ca da.

Decizia prin care Consiliul Concurentei amendeaza patru mari comercianti de carburanti din Romania - Rompetrol, Lukoil, Petrom si Eni - nu ajuta cu nimic buzunarul consumatorului autohton. Consiliul a amendat firmele mentionate pentru ca ar fi scos de pe piata, in urma unei intelegeri in grup, un sortiment de benzina, respectiv premium, cunoscuta in popor ca benzina cu plumb. N-am inteles de ce Bogdan Chiritoiu, seful de la Concurenta, spune ca benzinarii s-ar fi inteles sa scoata de pe piata acest sortiment mai devreme pentru a-l inlocui cu altul mai scump.

Benzina cu plumb nu era cel mai ieftin sortiment la acea vreme, in 2008. Din experienta mea proprie, pot spune ca cel mai ieftin tip de benzina, ca si acum de altfel, era carburantul de tip 95, benzina fara plumb cu cifra octanica 95. Dupa ea, urmau Premium si combustibilii aditivati, putin mai scumpi.

Cu ce sortiment mai scump a fost inlocuit deci benzina Premium, din moment ce la pompa se regasesc aceleasi tipuri de carburanti ca acum 4 sau 5 ani? Simplu, locul benzinelor cu plumb a fost luat de cele fara plumb, mai scumpe sau mai ieftine. E clar, benzina cu plumb nu mai exista si implicit un tip de carburant mai scump pe aceasta categorie nu a mai fost lansat.

El, oricum, trebuia scos din circulatia comerciala, dar problema e ca l-au scos prea devreme si toti deodata. Ciudat este ca intamplarea s-a petrecut in 2008, iar decizia vine la patru ani dupa si la un an de cand Emil Boc promitea public ca va analiza, impreuna cu ANAF si Consilul Concurentei, situatia tensionata din piata carburantilor, creata de cresterea spectaculoasa si nejustificata a preturilor.

La acea vreme, premierul lua in calcul chiar o inghetare a pretului carburantilor, dar se pare ca ideea a inghetat undeva intre Victoria si Cotroceni. Conform analistului Ionel Blanculescu, 50% din pretul carburantilor este reprezentat de taxe care merg in bugetul statului. E clar, deci, ca Emil Boc avea nevoie de o umbrela care sa-l apere de furia consumerista si sa-i acorde un alibi pentru imensa hulpavitate de care statul roman da dovada, cand vine vorba de incasat taxe si impozite. Nu scriu pentru a-i apara pe benzinari, ci pentru a vedea daca decizia este cea corecta pentru consumatorul roman si ce sanse exista ca, in urma ei, sa ramana un pret pe masura veniturilor romanilor.

Ne amagim degeaba, insa. Pretul carburantilor nu va scadea, atat timp cat exista cerere pe piata. Pretul este reglat exclusiv de cererea si oferta. Atat timp cat romanii se vor inghesui la pompe, nu vad un motiv pentru care pretul combustibilului auto sa scada. Sa nu uitam de accizele statului si de faptul ca ultima scumpire a motorinei a fost cauzata de cresterea accizei de la 1 ianuarie 2012. Evident, nu da bine in an electoral sa spui ca in pretul carburantilor se regaseste o mare parte din taxele statului, tocmai de aceea Emil Boc pare ca a incercat un mic subterfugiu.

Anul trecut, pe vremea asta, dupa protestele catorva consumatori in benzinarii, care au atras atentia mass-media, Emil Boc se hotaraste sa vorbeasca si decide sa ceara Consiliului Concurentei si, mai ales, ANAF, rapoarte amanuntite despre situatia din aceasta piata. La un an de zile de la acele evenimente, n-a iesit in public niciun raport al ANAF pe aceasta tema, iar Consiliul Concurentei vine pe piata cu un raport care amendeaza o cu totul alta potentiala infractiune a benzinarilor.

Un oficial al Lukoil declara ca aceste amenzi au fost dictate de presiunea publica si cea a politicului, nefiind altceva decat praf in ochii oamenilor. Asa pare, daca ne gandim ca amenda nu schimba cu nimic problema actuala, legata de preturile carburantilor in Romania, tara unde, in doi ani, preturile au sarit cu 85 la suta.

Aceasta era decizia pe care o asteptam? De ce, atunci cand cotatiile internationale ale titeiului cresc, iar cursul dolarului se apreciaza, la noi sar imediat preturile? Insa, cand are loc o ieftinire a petrolului la nivel mondial, cumulata cu o depreciere a dolarului pe plan intern, preturile carburantilor raman neschimbate, ceea ce-i o mare curiozitate. Despre astfel de posibile intelegeri am fi vrut sa aflam mai multe. Restul mi se pare ca nu este decat un populism desantat amestecat cu multa fatarnicie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#amenda consiliul Concurentei, #preturi benzina Romania, #Consiliul Concurentei Romania , #benzina