De ce s-a scumpit benzina in Romania in februarie, iar in Bulgaria nu?

Miercuri, 01 Martie 2017, ora 08:04
12586 citiri
De ce s-a scumpit benzina in Romania in februarie, iar in Bulgaria nu?
Foto: Arhiva Ziare.com

Inceputul anului 2017 a adus o veste buna pentru soferi: carburantii s-au ieftinit, dupa eliminarea supraaccizei, reducerea TVA cu un procent si scaderea altor taxe. Dar iata ca minunea a durat doar o luna, caci in februarie benzina s-a scumpit, pe fondul cresterii pretului petrolului si aprecierii dolarului fata de leu. In acelasi timp, insa, in Bulgaria pretul a ramas la fel.

Potrivit datelor Comisiei Europene, la 16 ianuarie, pretul mediu al unui litru de benzina in tara noastra era de 1,049 euro.

Astfel, ne aflam printre statele membre UE cu cea mai ieftina benzina: eram depasiti doar de Bulgaria, care inregistra o medie de 1,039 euro/litru.

Ieftinirea a fost destul de semnificativa: in doar o luna, pretul a scazut cu 7% in Romania, avand in vedere ca pe 12 decembrie 2016 un litru de benzina vandut in tara noastra costa, in medie, 1,130 euro.

Dar iata ca, in luna februarie, carburantul s-a scumpit din nou, astfel ca saptamana trecuta un litru de benzina costa, in medie, 1,071 de euro. In fapt, pretul a gravitat in jurul acestei valori aproape intreaga luna, dupa cum reiese din datele Comisiei Europene consultate de Ziare.com.

Vorbim de o scumpire de putin peste 2% fata de ianuarie. Dar ce s-a schimbat avand in vedere ca nu s-a mai "umblat" la taxe?

Grafic Ziare.com. Sursa date: Comisia Europeana

Ei bine, o parte din "vina" o are titeiul. Daca in decembrie pretul unui baril de petrol (o componenta importanta a costului benzinei) a coborat pana la 47 de dolari, incepand cu luna ianuarie, acesta a intrat pe o panta ascendenta, iar in februarie a ajuns la 57 de dolari, nivel la care se afla si in prezent.

De asemenea, o alta componenta a pretului benzinei este cursul leu-dolar. Moneda americana a avut o traiectorie descendenta in prima luna a anului, cotatia ajungand la un minim al perioadei pe 25 ianuarie, de 4,1792 lei/unitate.

Dupa aceea, dolarul a inceput sa se aprecieze si a ajuns pe 20 februarie la 4,2591 lei/unitate, consemnand un avans de aproape 1,9%, arata datele BNR.

Poate cresterile nu vi se par spectaculoase, insa abia cand facem comparatia cu Bulgaria lucrurile devin cu adevarat interesante.

In 20 februarie, un litru de benzina la sud de Dunare costa, in medie, 1,038 euro. Adica cu 0,001 euro mai putin decat in urma cu o luna, in conditiile in care la noi s-a scumpit cu peste 2%!

Si trebuie sa subliniem ca bulgarii resimt cresterea pretului petrolului la fel ca noi, iar dolarul s-a apreciat tot cu aproximativ 1,9% fata de moneda lor, leva, in ultimele 30 de zile, la fel ca in cazul leului.

Deci ce se intampla?

E posibil ca marile companii petroliere de la noi sa reactioneze "la cald" atunci cand pretul petrolului urca si se grabesc sa scumpeasca rapid carburantii, pentru a-si acoperi eventualele pierderi, lucru care se pare ca nu se intampla in Bulgaria.

In fapt, Consiliul Concurentei a demarat o investigatie pe piata distribuirii de combustibil de la noi, tocmai pentru a vedea care e treaba mai exact cu pretul benzinei.

Fix acest lucru a cerut si Petre Prisecaru, cercetator principal in cadrul Institutului de Economie Mondiala al Academiei Romane, inca din 2015.

"Liderul de piata este urmat imediat de ceilalti competitori, iar Consiliul Concurentei ar trebui, prin analize economice solide, sa demonstreze de ce producatorii nu reduc imediat preturile la carburanti atunci cand preturile titeiului scad, dar le maresc a doua zi cand se intampla invers (evident, cand e vorba de fluctuatii importante) ", a sustinut atunci Petre Prisecaru pentru Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm au anunțat recent rezultatele promițătoare ale testelor efectuate cu tehnologia avansată de modulație 1024 QAM (Quadrature Amplitude Modulation), înregistrând o...
#scumpire benzina februarie, #pret benzina februarie, #pret benzina, #scumpire benzina , #benzina