Scumpirea accizei la carburanti poate aduce pierderi la buget, daca TIR-urile fac plinul in strainatate. Transportatorii au facut calculele

Miercuri, 09 August 2017, ora 11:55
4263 citiri
Scumpirea accizei la carburanti poate aduce pierderi la buget, daca TIR-urile fac plinul in strainatate. Transportatorii au facut calculele
Foto: Arhiva Ziare.com

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) considera ca o majorare a accizei la carburanti ar putea aduce pierderi la bugetul de stat si solicita Guvernului sa nu adopte o astfel de masura de la 1 septembrie 2017.

"In cazul in care statul va majora acciza cu 38 de bani pe litrul de motorina si benzina, transportatorii romani care efectueaza operatiuni de transport international vor fi obligati sa alimenteze in afara tarii, iar prin reorientarea alimentarii a doar 15% din volumul actual de motorina vandut in Romania si a scaderii cu acelasi procent al alimentarii cu benzina, se anuleaza orice castig ipotetic al statului roman!", se arata intr-un comunicat al UNTRR, remis miercuri.

Potrivit UNTRR, in Romania, consumul anual de carburant este de aproximativ 7 miliarde litri, din care cinci miliarde de litri motorina si doua miliarde de litri de benzina.

Calculele arata o gaura la buget

Astfel, cei 38 de bani in plus la acciza actuala ar putea aduce statului 45,22 bani (acciza + TVA) pentru fiecare litru de motorina si benzina, matematic suma colectata suplimentar insumand circa 3,16 miliarde, in conditiile in care se va mentine nivelul consumului de motorina si benzina.

De asemenea, transportatorii atrag atentia ca circa 70% din alimentarile actuale ale transportatorilor internationali de pe teritoriul Romaniei s-ar putea reorienta in afara tarii, lucru ce ar avea un "impact dezastruos asupra bugetului de stat".

"Realitatea indica faptul ca circa 70% din alimentarile actuale ale transportatorilor internationali (romani si straini) de pe teritoriul Romaniei s-ar putea reorienta imediat in afara Romaniei, ceea ce ar conduce la un impact dezastruos asupra bugetului statului roman.

De exemplu, un operator roman care face transport international cu 200 de camioane si in prezent alimenteaza lunar 300.000 litri de motorina in Romania si 300.000 litri de motorina in afara Romaniei, in cazul majorarii accizei la motorina, va alimenta lunar cel putin 500.000 litri de motorina in afara Romaniei si sub 100.000 litri de motorina in Romania", conform sursei citate.

Reorientarea a 15% din carburantul alimentat in Romania anual spre alte tari va aduce pierderi bugetului statului, avertizeaza UNTRR.

"Prin pierderea intregii accize aplicate in prezent, de 330 euro/1000 litri la motorina si de 359 euro/1000 litri la benzina, a majorarii de 38 de bani si a TVA-ului aferent (aplicat atat pretului motorinei, accizei, cat si majorarii acesteia) - statul roman, desi teoretic ar beneficia virtual de incasari de aproximativ 3,16 miliarde lei doar din majorarea accizei la motorina si benzina, in practica nu va incasa in valoare absoluta mai multi bani!

Va incasa mai multi bani in valoare unitara - pe fiecare litru de motorina vandut in Romania, insa in situatia scaderii consumului de motorina cu mai mult de 15% in Romania, statul roman va incasa mai putini bani decat inainte de majorarea accizei", conform textului.

Ce s-a intamplat cand a bagat Ponta supraacciza

Transportatorii rutieri atrag atentia asupra faptului ca, in 2014, statul roman isi propusese sa incaseze 50,6 milioane de euro lunar din supraacciza, din care circa 36 milioane de euro din acciza suplimentara la motorina si aproape 15 milioane de euro din acciza suplimentara la benzina.

"Statisticile au confirmat ca s-a incasat lunar cu aproape 11 milioane de euro mai putin, din care 3 milioane euro mai putin la motorina si 8 milioane euro mai putin la benzina.

In iulie 2014, Institutul National de Statistica indica o scadere de 18,5% a valorii carburantului vandut in Romania", subliniaza ei.

Schema de rambursare nu prea a functionat

In plus, UNTRR atrage atentia autoritatilor ca schema de rambursare a accizei suplimentare a functionat cu dificultate, intrucat toti transportatorii rutieri romani care opereaza curse internationale alimenteaza in afara tarii, iar cei din zonele de frontiera, chiar daca nu fac transport international, au preferat sa alimenteze in afara tarii, iar transportatorii straini in tranzit au renuntat complet la alimentari cu carburant in Romania, sumele restituite reprezentand sub 3% din bugetele de peste 600 milioane lei alocate teoretic anual, in practica pe fluxul de lichiditati al Ministerului Finantelor sumele alocate in bugetele reale fiind disponibile la inceput de an si spre final de an la nivel de 2-3% din bugetele teoretice.

De asemenea, UNTRR sugereaza statului si cum sa restituie TVA.

"Sugeram statului sa restituie TVA usor si predictibil romanilor si strainilor si astfel sa atraga consum de carburant in Romania si sa colecteze aceeasi acciza de azi si TVA, dar de la un volum mai mare.

Astazi statul castiga din ce nu restituie, abordare care va duce la o reducere a volumelor spre bucuria vecinilor si spre tristetea romanilor", spune Uniunea.

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) este o organizatie profesionala si patronala, care promoveaza si apara interesele transportatorilor rutieri pe plan intern si international, inregistrand de la infiintare pana in prezent peste 14.000 membri - operatori care efectueaza transporturi interne si internationale de marfa si persoane.

Citeste si Transportatorii, despre majorarea accizelor: Guvernul ii ajuta pe unguri si austrieci sa-si faca autostrazi

Ministerul Finantelor a redactat un proiect de ordonanta de guvern prin care urmeaza sa fie modificat Codul Fiscal. Principala noutate e majorarea semnificativa a accizelor la carburanti de la 1 septembrie, ceea ce inseamna ca soferii vor plati mai mult pentru benzina si motorina

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#scumpire acciza benzina motorina , #benzina