Cu cat s-au scumpit benzina si motorina in ultimul an

Luni, 27 Noiembrie 2017, ora 08:35
12060 citiri
Cu cat s-au scumpit benzina si motorina in ultimul an

Benzina si motorina s-au scumpit destul de mult in ultimul an, potrivit datelor Comisiei Europene, care arata ca acum scoatem mai multi bani din buzunar atunci cand alimentam la pompa, chiar si comparativ cu perioada de dinainte reducerii TVA.

Mai exact, cea mai recenta statistica la nivelul blocului comunitar arata ca pretul mediu al unui litru de benzina costa saptamana trecuta 1,133 euro in Romania. In moneda nationala, vorbim de 5,270 lei.

Doar Bulgaria (1,032 euro) si Polonia (1,115 euro) stau mai bine ca noi.

La motorina, situatia e putin mai altfel. Cu un pret mediu pe litru de 1,149 euro (echivalentul a 5,348 lei), Romania depaseste Austria (1,144 euro), Bulgaria (1,023 euro), Letonia (1,085 euro), Lituania (1,057 euro), Luxemburg (1,028 euro), Polonia (1,083 euro) si Spania (1,136 euro).

Deci nu doar ca motorina costa mai mult ca benzina, dar la noi e mai scump sa alimentezi o masina diesel decat in unele state membre UE mult mai bogate ca tara noastra.

Cu cat s-au scumpit carburantii in ultimul an

Statistica UE mai arata un lucru interesant.

In noiembrie 2016, pretul benzinei si motorinei era mai mic decat in prezent, cu toate ca la acea vreme TVA era de 20%, iar acum e de 19%.

Explicatia sta in masurile adoptate de Guvern in acest an, care au dus la scumpiri, pe care le vom "diseca" mai in amanunt putin mai jos.

Mai exact, in aceeasi perioada a anului trecut, un litru de benzina costa in tara noastra 1,093 euro, adica 4,930 de lei, iar unul de motorina - 1,087 euro, adica 4,904 lei.

Deci fata de noiembrie 2016, combustibilii s-au scumpit cu 6,45%, respectiv 7%, in moneda nationala.

Calculele pe pretul in euro sunt putin irelevante, din cauza deprecierii accentuate a leului din ultima perioada.

Cu cat s-au scumpit carburantii de la inceputul acestui an

La inceputul lui 2017 au intrat in vigoare cateva schimbari fiscale care au dus la scaderea pretului carburatilor: a fost eliminata supraacciza la carburanti de 7 eurocenti pe litru, TVA a scazut cu un procent, iar accizele pentru combustibili au fost reduse.

Astfel, pe 23 ianuarie, un litru de benzina costa, in medie, 1,070 de euro (4,813 lei), iar unul de motorina - 1.059 de euro (4,765 lei), potrivit datelor Comisiei Europene.

Ei bine, asta inseamna ca acum preturile sunt cu 8,67%, respectiv 10,9% mai mari decat la inceputul anului.

Cu cat s-au scumpit carburantii dupa reintroducerea supraaccizei

Cu toate ca supraacciza de 7 eurocenti pe litru a fost scoasa la inceputul anului, ea a fost reintrodusa, in doua etape, pe 15 septembrie si 1 octombrie.

Citeste si:
Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”
Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”
Valul patru al pandemiei de coronavirus a lovit puternic România, iar politicienii au fost surprinși și luați pe nepregătite. Au trecut în decurs de numai câteva luni de la afirmații precum...
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Președintele Klaus Iohannis a ajuns la un minim istoric al încrederii în rândul românilor, arată un sondaj publicat luni, 25 octombrie, de către Laboratorul pentru Analiza Războiului...
Sursa: Ziare.com