Gabriel Biris: PSD ia de la saraci, prin cresterea accizelor la carburanti, si da la bogati, prin impozit zero pe dividende

Miercuri, 09 August 2017, ora 12:57
10018 citiri
Gabriel Biris: PSD ia de la saraci, prin cresterea accizelor la carburanti, si da la bogati, prin impozit zero pe dividende

PSD, partidul care controleaza Executivul, ia bani de la saraci prin majorarea accizelor la carburanti si ofera bani bogatilor, prin eliminarea impozitului pe dividende, impactul bugetar al celor doua masuri fiind apropiat, sustine consultantul fiscal Gabriel Biris, fost secretar de stat in Ministerul Finantelor.

"PSD ia de la saraci (motorina este element de cost pentru tot ce ajunge pe masa) ca sa dea la bogati (ca doar nu saracii traiesc din dividende). Sumele sunt comparabile (+ 1,2 miliarde din accize, -1,3 miliarde din dividende in 2018) ", a scris Biris pe Facebook miercuri.

Consultantul considera ca eliminarea impozitului pe dividende este o masura nociva, fiind recomandata doar in anumite situatii.

"Despre impozitul zero pe dividende am mai scris: ar trebui sa fie zero doar pentru dividende primite de la firme romanesti (si din UE) platitoare de impozit pe profit, pentru restul ar trebui sa fie 16%", a mentionat Biris.

Fostul secretar de stat din Finante considera ca masura a fost dorita de sefii din PSD pentru a permite transferul legal al banilor din Romania in paradisuri fiscale.

"Impozitul zero pe dividende este o invitatie pentru a muta profiturile prin PANAMEA... Este de inteles si de ce greii PSD vor neaparat masura asta: in curand profiturile ascunse prin paradisuri nu vor mai putea fi ascunse, din cauza schimbului automat de informatii", a mai scris Biris.

Ministerul Finantelor a redactat un proiect de ordonanta de Guvern prin care urmeaza sa fie modificat Codul Fiscal, principalele noutati fiind majorarea semnificativa a accizelor la carburanti de la 1 septembrie, ceea ce inseamna ca soferii vor plati mai mult pentru benzina si motorina, in timp ce patronii sau actionarii companiilor nu mai platesc deloc impozit pe dividende din 2018.

Ponta, despre supraacciza la carburanti: Dragnea v-a dat teapa! E mai rau decat pe vremea tehnocratilor

In urma majorarii accizei, un litru de benzina fara plumb sau de motorina se va scumpi, de la 1 septembrie, cu circa 45 de bani.

"Veniturile din dividende sunt scutite de la plata impozitului pe venit", prevede proiectul de act normativ.

In prezent, impozitul pe dividende este de 5%, fiind redus de la 16% incepand cu 1 ianuarie 2016. Masura a generat efecte importante mai ales in 2017, potrivit analistilor.

Astfel, companiile din Romania au distribuit in acest an dividende de 43 miliarde lei (aproape 10 miliarde euro) din profitul pe 2016, nivel echivalent cu valoarea distribuita in precedentii sapte ani la un loc, ca urmare a reducerii impozitului pe dividende de la 16% la 5% si a incertitudinii legate de evolutia impozitelor in perioada urmatoare, potrivit unui studiu de impact realizat recent de Iancu Guda, presedinte al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) si lector al Institutului Bancar Roman (IBR).

Citeste si:
România cu inima curată: nu e totul pierdut cât mai luptă Camelia Bogdan
România cu inima curată: nu e totul pierdut cât mai luptă Camelia Bogdan
Că românii sunt dezamăgiți, pe cine să mire? Că n-au încredere în potentați, pe cine să uimească? Fericită e, totuși, o țară cu magistrați gen Camelia Bogdan. Hidra o hărțuiește....
Reprezentanții cultelor cer ca accesul la slujbe să nu fie condiționat de certificatul digital. Răspunsul premierului Nicolae Ciucă
Reprezentanții cultelor cer ca accesul la slujbe să nu fie condiționat de certificatul digital. Răspunsul premierului Nicolae Ciucă
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, după o întâlnire cu reprezentanţii cultelor, că a fost o solicitare din partea acestora ca cetăţenii să aibă libertatea de a participa la slujbe...