Impactul pretului titeiului asupra consumatorilor din Romania

Joi, 14 Ianuarie 2016, ora 08:27
6127 citiri
Impactul pretului titeiului asupra consumatorilor din Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

Petrolul este la ora actuala cu 70% mai ieftin decat in vara anului 2014, cand cotatiile internationale ale titeiului si-au inceput declinul.

Anul trecut, cotatiile internationale au scazut cu 46,5%, potrivit calculelor Bancii Mondiale.

Iar in 2016, petrolul ar urma sa mai piarda alte 8,5 procente, in conditiile in care doua mari banci de investitii din lume, Goldman Sachs si Stanley Morgan, intrevad posibilitatea unui pret de 20 de dolari pe baril.

Prognoza sumbra pentru 2016: Vindeti tot! Petrolul va ajunge la 16 dolari pe baril, bursele se vor prabusi

Scaderea cotatiilor internationale s-a resimtit si la nivelul consumatorilor europeni. Spre exemplu, pretul "la pompa" al benzinei a scazut, in medie, cu 6,8% in 2015, in Uniunea Europeana.

Eliminand impactul taxelor, care reprezinta mai mult de jumatate din pretul carburantilor comercializati in UE, scaderea a fost de 14,8%, potrivit calculelor realizate pe baza datelor Comisiei Europene.

La nivel european, taxele reprezinta 66% din pretul de la pompa al benzinei, respectiv 61% din pretul motorinei.

In Romania, taxele percepute de stat reprezinta 60% din pretul benzinei si 58% din cel al motorinei.

In 2015, pretul benzinei (Euro-super 95) a scazut, in medie si exprimat in lei, cu 5,6%, de la 5,29 lei/litru la finele lui 2014, la 5 lei/litru la sfarsitul anului trecut. Fara impactul taxelor, pretul unui litru de benzina a scazut in acelasi interval cu 10,7%, de la 2,2 lei/litru la 1,9 lei pe litru, reiese din datele Comisiei Europene.

Exprimat in euro, pretul benzinei fara taxe din Romania a scazut in perioada analizata (15 decembrie 2014-14 decembrie 2015) cu 11,5%, sub media europeana de 14,8% si sub media statelor din regiune: -25,3% in Cehia, -20,9% in Polonia, -20,7% in Slovacia, -16,9% in Bulgaria, -13,6% in Ungaria.

In cazul motorinei, preturile cerute de companii au scazut in 2015 cu 21,1%, usor sub media europeana de 22,1%, reiese din datele Comisiei.

Reprezentantii companiilor petroliere au explicat in repetate randuri ca politica de preturi este influentata de cotatiile internationale ale titeiului, de politica fiscala si de competitia de pe piata locala.

In Romania exista o singura companie care extrage titei si care este, implicit, afectata in sens negativ de evolutia cotatiilor internationale ale titeiului - Petrom. Ceilalti mari jucatori, cum ar fi Rompetrol sau Lukoil, care au doar operatiuni downstream, de rafinare a titeiului, ar avea, teoretic, beneficii ca urmare a scaderii pretului materiei prime (reducerea costurilor).

Citeste mai departe despre Impactul cotatiilor internationale ale titeiului asupra consumatorilor din Romania

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#pret benzina Romania, #scadere pret petrol, #scadere pret benzina Romania , #benzina