Iranul, de vina pentru scumpirile la carburanti - cat va ajunge litrul de benzina?

Joi, 23 Februarie 2012, ora 13:33
3925 citiri
Iranul, de vina pentru scumpirile la carburanti - cat va ajunge litrul de benzina?

Pretul la carburanti a crescut din nou, miercuri, pe fondul scumpirii barilului de petrol, care a ajuns la maximul ultimelor 9 luni, acesta fiind cotat la 122 de dolari. De la inceputul anului, barilul s-a scumpit cu circa 13%.

Avansul pretului barilului este determinat de tensiunile dintre Occident si Iran, care a taiat, saptamana trecuta, exporturile catre 6 tari europene, si anume Olanda, Grecia, Franta, Portugalia, Spania si Italia.

Uniunea Europeana a impus sanctiuni Teheranului, urmand sa sisteze importurile de petrol din iulie, deoarece liderii europeni se tem ca Iranul pregateste arme nucleare.

Constantin Tampiza, fost director general al Lukoil Romania si actualul reprezentant al lui Vagit Alekperov, presedintele grupului, a explicat ca un avans al barilului de 10 procente determina o crestere a pretului la pompa de 6-6,5%.

El a afirmat ca este normal ca pretul la pompa sa creasca, daca creste cel la materia prima. "Firmele astea nu fac acte de caritate, ca sa iasa in pierdere".

Daca cotatia barilului de petrol va urca pana la 200 de dolari, acest lucru s-ar traduce intr-un pret de pana la 9 lei pe litru la pompele din Romania. Astfel, fiecare variatie cu cate 20 de dolari a cotatiei barilului de petrol se traduce intr-una similara de circa 50 de bani in Romania. De asemenea, o amplificare a tensiunilor din Iran va reprezenta o catastrofa pentru economia globala.

"Europa este destul de mult dependenta de importurile din Iran, mai ales daca vorbim de Grecia, care va falimenta in cazul izbucnirii unui razboi, Italia, Spania si Portugalia, practic toate tarile din Mediterana. E foarte periculos acest scenariu", a mentionat Tampiza, pentru Ziare.com.

O problema o reprezinta si faptul ca nu exista alternative la exporturile din Iran. Nu se poate lua petrol din Rusia, pentru ca nu exista logistica respectiva si ar fi prea scump.

In plus, stramtorile Dardanele si Bosfor limiteaza exporturile din Marea Neagra.

"Ce ma linisteste este ca recesiunea va influenta cererile pe piata futures, care vor influenta preturile. Pericolul din Iran este destul de greu de estimat, putem ajunge la cel putin 150 euro pe baril, iar daca ajungem la 200 euro, situatia actuala se va transforma intr-o recesiune si mai adanca", a opinat Tampiza.

Preturile carburantilor, subiect de controverse

Tampiza a declarat ca daca scade cotatia barilului, scade si pretul carburantilor. Insa analistul Ilie Serbanescu nu are aceeasi opinie.

"Toate companiile din lume uita sa acomodeze preturile la pompa in functie de scaderile barilului, dar se grabesc sa faca operatiunea inversa. De aceea o sa vedeti ca firmele care nu isi permit sa fie pe bursa, comunica profituri record pe timp de criza, in frunte cu nenorocitii de la noi, OMV Petrom", a spus Serbanescu, pentru Ziare.com.

De altfel, el a precizat ca orice crestere a barilului este ingrijoratoare intr-o tara care nu are petrol, care si-a vandut si exploatatii, si resursele de titei pe care le are, ne mai avand nicio parghie de a lupta pe piata interna.

Serbanescu considera ca aceste cresteri ale barilului sunt in corelatie cu dolarul, deoarece Statele Unite vor sa compenseze pierderile de pe urma crizei datoriilor.

"De aici provine cresterea, care e incurajata in cercurile de afaceri si cele guvernamentale americane pentru ca e o compensare a pierderilor aduse de criza datoriilor", a conchis acesta.

Citeste si:
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
Ministerul Afacerilor Externe a reacționat vineri seară, 20 mai, după o postare a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, în care a transmis că prioritatea sa este să îi reprezinte pe toţi...
Cum au ajuns românii din Diaspora să voteze AUR. Antropolog: George Simion este fix simbolul clasei mijlocii deprivate de globalizare
Cum au ajuns românii din Diaspora să voteze AUR. Antropolog: George Simion este fix simbolul clasei mijlocii deprivate de globalizare
Votanții AUR sunt motivați de „nemulțumirea pe care o simt că alții câștigă mult mai mult decât ei de pe urma globalizării”, argumentează antropologul Radu Umbreș într-o analiză...