MOL Romania pierde definitiv procesul cu Consiliul Concurentei: Suma uriasa pe care o va plati (Video)

Joi, 02 Iulie 2015, ora 11:16
9415 citiri
MOL Romania pierde definitiv procesul cu Consiliul Concurentei: Suma uriasa pe care o va plati (Video)

MOL Romania a pierdut irevocabil procesul cu Consiliul Concurentei, dupa ce Inalta Curte Casatie si Justitie a confirmat faptul ca aceasta companie a participat la o intelegere de tip cartel, alaturi de alti giganti de pe piata carburantilor din Romania.

ICCJ a decis totusi ca amenda stabilita initial sa fie micsorata, de la 80,2 milioane de lei la 64 milioane de lei, informeaza B1 TV.

"E inceputul cu succes a finalizarii acestor cazuri (procese cu companii din domeniul petrolier - n.red.). Cinci cazuri au fost castigate, aceasta este o decizie definitiva. Ce a constat Consiliul e ca pe parcursul unor serii de intalniri, principalele companii petroliere din tara si-au coordonat comportamentul in sensul ca au decis sa retraga un anumit sortiment de benzina. Pentru noi inseamna formarea unui cartel, o ilegalitate.

Decizia ne incurajeaza sa fim optimisti si pentru celelalte decizii care urmeaza. Doua le asteptam saptamana viitoare, trei le asteptam in toamna. Amenziile au fost de 200 de milioane (de euro - n.red.) in total. Banii astia au fost deja incasati. Pana la urma asta ne dorim: companiile sa stie ca daca nu respecta legislatia, vor fi sanctionate", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, pentru postul de televiziune citat.

Care au fost companiile amendate

La sfarsitul anului 2011, Consiliul Concurentei a sanctionat sase companii petroliere cu o amenda de aproape 880 milioane de lei (205 milioane euro), pentru ca au format un cartel.

Companiile au avut dreptul de a contesta aceasta sanctiune in instanta. In prezent au mai ramas cinci procese pe rol.

OMV Petrom, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream, ENI Romania, MOL Petroleum si Lukoil Romania au fost amendate pentru ca s-au inteles intre ele sa elimine de pe piata un sortiment de benzina, Eco premium, fapt ce incalca Legea Concurentei.

Amenda a reprezentat 3% din cifrele de afaceri realizate in anul 2010 de aceste companii. Petrom a primit cea mai mare sanctiune pentru ca, potrivit autoritatii de concurenta, a fost initiatoarea cartelului.

La momentul respectiv, decizia a fost una fara precedent nu numai in Romania, ci si in Europa.

Cartelul benzinarilor: Petrom pierde procesul si ramane cu amenda record

Amenzile acordate initial de Consiliul Concurentei

  • - SC OMV Petrom SA - 366.530.965 lei
  • - SC OMV Petrom Marketing srl - 137.288.031 lei
  • - SC Lukoil Romania SRL- 136.894.846 lei
  • - SC Rompetrol Downstream SRL - 159.553.612 lei
  • - SC Mol Romania Petroleum Products SRL - 80.267.746 lei
  • - SC ENI Romania SRL - 11.194.766 lei
  • Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
    Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
    Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
    România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
    România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
    România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
    #proces MOL Concurenta, #MOL pierdut proces Concurenta, #MOL amenda cartel, #cartel benzinari , #benzina