Pacaleala "romanul nu va simti supracciza": Cati bani ar pierde statul, daca n-ar creste pretul la pompa

Marti, 26 Septembrie 2017, ora 11:18
5137 citiri
Pacaleala "romanul nu va simti supracciza": Cati bani ar pierde statul, daca n-ar creste pretul la pompa

Statul roman ar fi avut de doua ori de pierdut, daca marii comercianti de combustibil din tara noastra ar fi ales sa internalizeze dubla majorare a accizei. Astfel spus, erau doua variante: fie au de pierdut comerciantii si statul, fie consumatorii.

Explicatia este una simpla - prin faptul ca supraacciza se regaseste in pretul combustibilului, Guvernul castiga si de pe urma TVA din plata accizei majorate, dar si de pe urma impozitului pe profit.

Din TVA aferenta majorarii de accize, Guvernul roman ar putea sa incaseze 551 de milioane de lei, teoretic, scrie Profit.ro. In realitate, suma va fi aproximativ la jumatate, deoarece in cazul transportatorilor TVA este deductibila 100%, iar in cazul firmelor 50%. Chiar si asa, este o suma important care intra in bugetul statului.

Apoi, marii jucatori de pe piata combustibililor ar pierde aproximativ 2,9 miliarde de lei din profit, in urma internalizarii costurilor cu supracciza. Ar rezulta astfel o scadere a impozitului pe profit pe care aceste companii il platesc cu circa 464 de milioane de lei.

In plus, mai exista si banii pe care companiile ii platesc statului roman din dividende si din impozitul pe dividende.

Astfel, in total, Guvernul roman ar pierde anual peste trei sferturi de miliard de lei, iar comerciantii o suma mult mai mare, daca supraacciza nu ar fi platita din buzunarul cetateanului de rand.

Anual se consuma 6,3 milioane de tone de carburanti in Romania, iar accizele vor ajunge, de la 1 octombrie, la 492,26 de lei/ tona pentru benzina si la 448,58 de lei/ tona pentru motorina.

Amintim ca, pe 30 august, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta pentru reintroducerea supraaccizei la combustibili. Atunci, ministrul de Finante, Ionut Misa, a spus ca pretul combustibilului va creste in total cu 32 de bani, dupa majorarea accizei.

Pe 12 septembrie, premierul a spus ca "e problema lor", referindu-se la benzinari, cand jurnalistii i-au pus in vedere ca a crescut deja pretul carburantilor. Cu o luna mai devreme, pe 8 august, colegul sau din coalitia de guvernare, Calin Popescu Tariceanu, sustinea ca romanii nu vor simti "mica majorare" a accizei la carburant.

Iata si alte lucruri care ar urma sa creasca in curand:

Citeste si:
Ce interese sunt în spatele creșterilor salariale anunțate de guvern doar pentru anumite categorii de bugetari
Ce interese sunt în spatele creșterilor salariale anunțate de guvern doar pentru anumite categorii de bugetari
Guvernul n-a mai așteptat decizia CCR cu privire la două proiecte de lege privind măriri salariale pentru anumite categorii de bugetari și pregătește o Ordonanță de urgență (OUG) în...
Nicușor Dan îl contrazice pe ministrul Transporturilor: ”Metroul nu este subvenționat de alte localități din țară”
Nicușor Dan îl contrazice pe ministrul Transporturilor: ”Metroul nu este subvenționat de alte localități din țară”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, l-a contrazis luni, 8 august, pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care a declarat că localităţi din România subvenţionează metroul din...