Amenda record in premiera pentru petrolisti in Europa, data in Romania

Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 13:10
6903 citiri
Amenda record in premiera pentru petrolisti in Europa, data in Romania

Consiliul Concurentei a amendat cinci companii petroliere cu o suma totala de 880 de milioane de lei, reprezentand aproximativ 3 la suta din cifrele de afaceri, a anuntat presedintele institutiei, Bogdan Chiritoiu.

Companiile afectate sunt OMV Petrom, LukOil, Rompetrol, Mol Romania si Eni Romania, care s-au inteles, in 2007 - 2008, sa retraga sortimentul de benzina Eco Premium.

Chiritoiu nu a precizat care sunt sumele pe care le va plati fiecare companie, insa a precizat ca Petrom va plati mai mult, deoarece a fost initiator, iar Rompetrol mai putin, deoarece nu a participat la intalnirile la care s-au luat deciziile respective.

"Este nu numai cea mai mare amenda pe care a dat-o Consiliul Concurentei. Mi-e greu sa cred ca vom avea amenzi similare, pentru ca este cea mai mare industrie. Este doar un singur caz in Cipru, pe dovezi indirecte, care a fost anulat in instanta. Este singura din UE si sunt probe directe: comunicari intre firme, schimburi de mesaje, hartii, nu deductii. Noi incercam sa venim cu dovezi directe. Suntem singurii care am gasit, pana acum, in Europa, dovezi directe pentru companiile petroliere", a declarat Bogdan Chiritoiu, in cadrul unei conferinte de presa.

Companiile au posibilitatea de a ataca in instata decizia Consiliului Concurentei. Astfel, dupa ce au fost instiintate, luni, de aceasta hotarare, urmeaza a primi motivarea, in aproximativ o luna, iar, din acel moment, vor avea 30 de zile la dispozitie pentru a hotari daca vor ataca decizia in instanta sau nu.

"Companiile ar fi avut posibilitatea sa recunoasca fapta si sa scada pedeapsa. Daca nu au recurs la acest lucru, inseamna ca vor actiona in instanta. In prima etapa, la Tribunalul Bucuresti, in a doua etapa, la Curtea de Casatie. Din experienta noastra, ar dura vreo 3 ani. Ei ar trebui sa plateasca ei, acum, amenda si la sfarsitul ciclului procedural, fie raman banii la noi, fie se intorc la companii. Exista si posibilitatea suspendarii platii. Am vazut, in ultimii ani, ca instantele au fost mai restrictive cu companiile si nu au acordat suspendarile", a explicat Chiritoiu.

Se va scumpi benzina in 2012, in ciuda amenzilor pentru petrolisti?

Presedintele CC a precizat ca dovezile directe au fost culese in anul 2009, datele fiind procesate pana in vara anului 2011, dupa care au urmat mai multi pasi procedurali, in cadrul Consiliului. Ulterior, fiind vorba si de incalcarea tratatului european, dosarul a fost revizuit si de Comisia Europeana.

"Consiliul Concurentei apara functionarea pietei. Nu negam dreptul niciunei companii sa vanda cum vrea, unde vrea. Singurul lucru pe care il interzice legea concurentei romaneasca este sa schimbe informatii, sa-si armonizeze comportamentul. Fiecare are voie sa faca ce vrea, cu conditia sa nu comunice cu concurentul lui direct", a precizat Chiritoiu.

Presedintele institutiei a precizat ca exista dovezi clare ca au exista discutii, in 2007 - 2008, in vederea retragerii sortimentului Eco premium de pe piata, deoarece era in interesul comercial al companiilor. "Asigura 20% din vanzarile de benzina si le bloca lantul, pentru ca trebuie sa furnizeze tancuri separate, cisterne separate. Era o logica sa renunte la acest sortiment. Era dreptul lor s-o faca, dar individual. Ca sa nu piarda cota de piata, au discutat si au stabilit impreuna retragerea", a spus Chiritoiu.

Companiile reactioneaza

Primele reactii din partea companiilor au aparut de la LukOil, Constantin Tampiza, consilierul presedintelui companiei, declarand, la Money Channel, ca firma va plati 134 de milioane de lei, reprezentand 3 la suta din cifra de afaceri pe 2010.

"Investigatia este din 2005, dovezile sunt din 2007, dovezile adunate in 2009 si procesate in 2011. Inteleg ca este o presiune sociala, dar s-a gasit un argument neconvingator. Noi atacam decizia Consiliului Concurentei", a declarat Tampiza.

De asemenea, acesta a precizat ca LukOil se va retrage din Asociatia Petrolistilor, deoarece acolo se discuta mereu probleme, care pot fi interpretate de Consiliul Concurentei drept o intelegere.

"Noi platim, la o tona de titei importanta in Romania, 520 de dolari. Posibilitatile noastre de a capata profituri in Romania sunt foarte mici", a concluzionat Tampiza.

La randul sau, Dan Pazara, purtatorul de cuvant al companiei Petrom, a declarat ca va ataca in instanta decizia Consiliului Concurentei.

"Petrom considera ca sanctiunea nu este justificata si o vom actiona in instanta. Decizia companiei de a nu mai comercializa Eco premium a fost luata in conformitate cu legislatia din Romania si UE. Legea ne-a cerut retragerea acestui produs. Pentru consumatori au existat numai beneficii: un produs perfect valid din punct de vedere tehnic, la un pret mai mic. Noi consideram sanctiunea ca nefiind justificata si o vom contesta in instanta", a confirmat Pazara.

OMV si OMV Petrom Marketing au de platit 366,53 de milioane de lei, respectiv 137,29 de milioane de lei.

De asemenea, Rompetrol Downstream a anuntat ca va contesta in instanta decizia Consiliului Concurentei, pe care o considera nelegala si neintemeiata.

"Consideram ca, in ceea ce priveste Rompetrol Downstream, concluziile raportului de investigatie au fost total nejustificate si nedovedite, iar decizia Consiliului Concurentei de sanctionare este, in egala masura, nelegala si neintemeiata", se arata intr-un comunicat a Rompetrol Downstream.

Reprezentantii companiei sustin ca nu stiau de existenta unui plan comun pentru retragerea sortimentului Eco premium. "Consideram ca argumentele prezentate de companie, atat pe parcursul verificarilor, cat si prin obiectiunile transmise Consiliului si in cadrul audierilor desfasurate in luna decembrie 2011, au demonstrat ca acuzatiile Consiliului sunt cert nefundamentate si lipsite de suport", se arata in comunicat.

Citeste si:
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîţu a declarat, sâmbătă, 16 octombrie, referindu-se la pensiile speciale ale primarilor, că există o reformă a sistemului de pensii cae va viza toate tipurile de pensii, urmând ca...
Sursa: Ziare.com