Ziare.com

Petrom explica de ce va creste in 2014 cererea de carburanti

Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 19:26

   

Petrom explica de ce va creste in 2014 cererea de carburanti
Romania va avea o crestere economica de 2% - 3% anul acesta, ceea ce va duce si la o crestere a cererii de carburanti, desi consumatorii fac eforturi pentru a-si spori eficienta energetica, sustine presedintele OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

"Ne asteptam ca in Romania sa fie o crestere economica, chiar daca nu este la nivelul de anul trecut, de 2% - 3% care, automat va creste cererea de carburanti.

Aceste posibile cresteri credem ca vor fi compensate de eforturile pe care consumatorii le fac pentru eficienta energetica, pentru ca preturile, chiar daca scad sunt inca ridicate, si atunci raspunsul consumatorului este sa-si reduca factura. In aceste conditii, eforturile de eficienta energetica sa se regaseasca intr-o cerere stabila sau poate chiar in scadere pentru perioada urmatoare, de 3 - 5 ani", a precizat Mariana Gheorghe.

INS dezvaluie de ce a intrat Romania in recesiune - Noi surprize negative?

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Ea a aratat ca in primele sase luni din acest an piata energetica a continuat sa scada pe toate produsele pe care compania Petrom le opereaza.

"La parte de retail carburanti, inca cu 2% (a scazut piata - n.red.) dupa cinci ani de scaderi, in partea de gaz cu 5%, in partea de electricitate, 2%. Aceste scaderi, daca ar fi doar un singur an, nu ar fi dramatice, dar daca ne uitam la evolutia ultimilor cinci ani, in fiecare an am avut astfel de scaderi.

Cand am venit in Romania, acum 8 ani, piata de gaze era in jur de 17 - 18 miliarde de mc, iar anul trecut a fost 12,5 mc si in acest an cred ca ne vom duce sub acest nivel. Iata ca aceasta schimbare a cererii este dramatica", a mai spus CEO-ul Petrom.

In plus, piata gazelor este influentata si de alti factori.

"In domeniul gazelor, vedem un impact geopolitic si al revolutiei gazului de sist in preturi. Daca pana acum jumatate de an vorbeam de un pret de liberalizare la un nivel mult mai ridicat, acum vedem, datorita acestor factori externi, ca pretul la gazul din Romania a ajuns la nivele europene. Toate aceste schimbari, atat in cerere cat si in preturi se vor reflecta in industrie si la fiecare operator", a subliniat Mariana Gheorghe.

Ea a mai spus ca Petrom a investit 10 miliarde de euro in ultimii noua ani si se asteapta ca investitiile sa continue in acelasi ritm, de un miliard de euro anual, "daca sunt conditii de afaceri corecte si un mediu fiscal si de reglementare pozitiv, care sprijina investitiile".

"Acesta este costul tehnologiei, costul gasirii de noi resurse", a mai spus Mariana Gheorghe.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1624 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ziare.com, cum puteti veni cu asemenea stiri ca Romania va avea

..CRESTERE de 2-3% ?? Pai Opozitia pe cine mai tavaleste ??

Hai, bagati ceva negativ ca stau baietii cu injuraturile pe teava..

 

De ce va creste cererea de carburanti in 2014?

Pentru ca alegeri si autobuzele lui dragnea/

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor