Petrom explica de ce va creste in 2014 cererea de carburanti

Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 19:26
3410 citiri
Petrom explica de ce va creste in 2014 cererea de carburanti
Foto: Wikipedia

Romania va avea o crestere economica de 2% - 3% anul acesta, ceea ce va duce si la o crestere a cererii de carburanti, desi consumatorii fac eforturi pentru a-si spori eficienta energetica, sustine presedintele OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

"Ne asteptam ca in Romania sa fie o crestere economica, chiar daca nu este la nivelul de anul trecut, de 2% - 3% care, automat va creste cererea de carburanti.

Aceste posibile cresteri credem ca vor fi compensate de eforturile pe care consumatorii le fac pentru eficienta energetica, pentru ca preturile, chiar daca scad sunt inca ridicate, si atunci raspunsul consumatorului este sa-si reduca factura. In aceste conditii, eforturile de eficienta energetica sa se regaseasca intr-o cerere stabila sau poate chiar in scadere pentru perioada urmatoare, de 3 - 5 ani", a precizat Mariana Gheorghe.

INS dezvaluie de ce a intrat Romania in recesiune - Noi surprize negative?

Ea a aratat ca in primele sase luni din acest an piata energetica a continuat sa scada pe toate produsele pe care compania Petrom le opereaza.

"La parte de retail carburanti, inca cu 2% (a scazut piata - n.red.) dupa cinci ani de scaderi, in partea de gaz cu 5%, in partea de electricitate, 2%. Aceste scaderi, daca ar fi doar un singur an, nu ar fi dramatice, dar daca ne uitam la evolutia ultimilor cinci ani, in fiecare an am avut astfel de scaderi.

Cand am venit in Romania, acum 8 ani, piata de gaze era in jur de 17 - 18 miliarde de mc, iar anul trecut a fost 12,5 mc si in acest an cred ca ne vom duce sub acest nivel. Iata ca aceasta schimbare a cererii este dramatica", a mai spus CEO-ul Petrom.

In plus, piata gazelor este influentata si de alti factori.

"In domeniul gazelor, vedem un impact geopolitic si al revolutiei gazului de sist in preturi. Daca pana acum jumatate de an vorbeam de un pret de liberalizare la un nivel mult mai ridicat, acum vedem, datorita acestor factori externi, ca pretul la gazul din Romania a ajuns la nivele europene. Toate aceste schimbari, atat in cerere cat si in preturi se vor reflecta in industrie si la fiecare operator", a subliniat Mariana Gheorghe.

Ea a mai spus ca Petrom a investit 10 miliarde de euro in ultimii noua ani si se asteapta ca investitiile sa continue in acelasi ritm, de un miliard de euro anual, "daca sunt conditii de afaceri corecte si un mediu fiscal si de reglementare pozitiv, care sprijina investitiile".

"Acesta este costul tehnologiei, costul gasirii de noi resurse", a mai spus Mariana Gheorghe.

#crestere economica Romania, #economie Romania 2014, #cerere carburanti, #petrom crestere economica , #benzina
Comentarii
Poza Marin2134
Marin2134
rank 5
T
tester123
rank 2
De ce va creste cererea de carburanti in 2014?