Platim cu 20% mai mult decat vecinii bulgari pentru un litru de benzina

Miercuri, 04 Mai 2016, ora 19:42
8995 citiri
Platim cu 20% mai mult decat vecinii bulgari pentru un litru de benzina
Foto: Arhiva Ziare.com

Soferii romani scot mai multi bani din buzunar atunci cand alimenteaza masina decat vecinii nostri din sud.

Pretul mediu al unui litru de benzina din cele mai ieftine sortimente, cu cifra octanica 95, a ajuns in Romania la 4,91 lei, echivalent cu 1,10 euro, nivel cu 19% peste media preturilor din Bulgaria si cu 3% mai mare decat pretul la pompa platit in Ungaria, arata datele publicate pe portalul energy.eu, preluate de News.ro.

In Bulgaria, pretul mediu al unui litru de benzina 95 este de 0,924 euro, cu toate taxele incluse, in timp ce acelasi carburant costa in Ungaria, in medie, echivalentul a 1,067 euro.

Pretul petrolului e la pamant, dar benzina nu-l urmeaza: De ce statul nu umbla la taxe?

Astfel, la un plin de benzina de 50 de litri, un sofer din Romania plateste 55 de euro, unul din Bulgaria - 46,2 euro, iar unul din Ungaria - 53,35 euro.

Situatia motorinei

In ceea ce priveste motorina, pretul mediu din Romania pentru un litru este de 4,69 lei, sau 1,051 euro, cu 18,2% mai mare decat in Bulgaria, unde pretul mediu este de 0,889 euro, si cu 3,3% peste nivelul mediu din Ungaria, de 1,017 euro.

In randul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, Romania se situeaza, in prezent, pe locul 19 dupa pretul benzinei si pe locul 14 dupa pretul mediu al motorinei.

Cea mai ieftina benzina din UE poate fi cumparata din Polonia (0,923 euro/litru, echivalent cu 4,15 lei/litru), in timp ce pretul cel mai ridicat este in Danemarca, de 1,496 euro/litru (echivalent cu 6,72 lei/litru).

La motorina, preturile variaza in UE intre 0,83 euro (3,73 lei) in Lituania si 1,474 euro (6,62 lei) in Suedia.

Taxele sunt la putere

In Romania, taxele (accize si TVA, in principal) reprezinta, in prezent, 58,6% din pretul la pompa al unui litru de benzina si 57,6% din pretul unui litru de motorina, arata datele centralizate de energy.eu.

Fara taxe, un litru de benzina costa in Romania 0,455 euro (echivalent cu 2,04 lei), iar un litru de motorina - 0,446 euro (2 lei).

Pretul benzinei fara taxe din Romania este al 12-lea cel mai ridicat din UE, in timp ce pretul fara taxe al motorinei situeaza Romania pe locul 14 in randul statelor membre ale blocului comunitar.

Cele mai mici preturi fara taxe ale carburantilor sunt in Polonia, de 0,263 euro/litru (echivalent cu 1,18 lei) la benzina si de 0,335 euro/litru (1,50 lei) la motorina.

Comparativ cu Polonia, pretul unui litru de benzina fara taxe este cu 73% mai mare in Romania, iar motorina costa cu 33% mai mult.

Pericolul care amenință industria alimentară. Cum ar putea deveni inflația o prezență permanentă
Pericolul care amenință industria alimentară. Cum ar putea deveni inflația o prezență permanentă
După criza provocată de pandemia de coronavirus în urmă cu patru ani, statele lumii s-au confruntat cu o inflație mare și constantă, care nu a mai fost văzută, în multe locuri, de la...
Falimente pe bandă rulantă. Câte firme românești și-au suspendat activitatea în 2024. Creștere masivă față de anul trecut
Falimente pe bandă rulantă. Câte firme românești și-au suspendat activitatea în 2024. Creștere masivă față de anul trecut
Meciul socio-economic din România pune mari probleme afaceriștilor. Micii antreprenori cad pe capete, iar cei care speră la statutul de întreprinzător se întreabă de mai multe ori dacă...
#pret benzina Romania Bulgaria, #comparatie pret benzina Romania Bulgaria, #pret benzina Bulgaria , #benzina
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Sa-i "multumim" lui Ponta
  1. Pericolul care amenință industria alimentară. Cum ar putea deveni inflația o prezență permanentă
  2. Falimente pe bandă rulantă. Câte firme românești și-au suspendat activitatea în 2024. Creștere masivă față de anul trecut
  3. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  4. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  5. Intră în vigoare noile bilete pentru trenuri metropolitane, valabile în toată țara. "Oferă libertate călătorului"
  6. Platforma X a lui Elon Musk înșală utilizatorii și încalcă regulile pentru conținutul online, acuză Uniunea Europeană
  7. Funcția pe care toți utilizatorii o așteptau de la căștile Samsung. Cum funcționează Voice Control
  8. Microsoft anunță noi prețuri pentru abonamentele Game Pass Xbox
  9. Cele mai mari pericole pentru companiile românești înainte de 2025. Radu Burnete: „Nu trebuie să tot dăm electroșocuri economiei”
  10. Funcția care nu este disponibilă pe ecranul secundar al smartphone-ului Galaxy Z Flip 6 al Samsung