Ziare.com

Presedintele Consiliului Concurentei, despre inghetarea preturilor la carburanti

Vineri, 15 Aprilie 2011, ora 20:54

   

Presedintele Consiliului Concurentei, despre inghetarea preturilor la carburanti
Legea privind posibilitatea inghetarii preturilor la carburanti va fi analizata impreuna cu Comisia Europeana, a declarat vineri, la postul public de radio, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

"Nu pot sa va spun, din pacate, un termen, pentru ca depinde de discutiile cu Comisia Europeana si categoric nu putem sa le dam un termen lor. Nu am o evaluare preliminara si o sa o facem impreuna cu Comisia Europeana. Deci, nu vreau sa ne formulam noi o pozitie si dupa aceea sa incepem sa ne certam pe ea cu Comisia Europeana, ci vrem ca impreuna sa clarificam lucrurile", a spus Chiritoiu.

"De ce e complicat? Pentru ca adevarul este ca legea asta nu s-a aplicat practic niciodata in Romania, deci nici noi nu ne-am definit. Legea spune ca se pot lua masuri de blocare a preturilor in anumite situatii: dezechilibru clar intre cerere si oferta, proasta functionare a pietei, criza. Noi nu am definit niciodata ce inseamna lucrurile astea, pentru ca nu am aplicat niciodata legea", a explicat Chiritoiu.

Potrivit acestuia, niciodata nu s-a constatat in Romania ca este o situatie atat de grava incat trebuie aplicata aceasta lege sau acest paragraf de lege. Similar, nici in UE nu s-a aplicat niciodata o masura de acest gen, cu toate ca si Tratatul UE vorbeste despre situatii exceptionale, dezechilibru al balantei de plati etc.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

"Deci, nu avem nici noi, nici Comisia Europeana precedente dupa care sa ne orientam. Si de asta va trebui impreuna sa discutam ca sa vedem, repet (..) legile lor, ca sa ma exprim colocvial, legile lor bat legile noastre", a mai spus presedintele Consiliului Concurentei.

"Deci, prima noastra obligatie va fi sa respectam legile UE si, in functie de ce ne permit legile UE o sa vedem ce ne mai permite si legislatia romaneasca si de abia atunci vom sti ce se poate face legal. (...) Dupa ce vedem ce se poate face legal, o sa analizam ce are sens economic sa facem. Deci de abia atunci intram pe analiza de fond si discutam daca e oportun din punct de vedere economic sa recurgem la un anumit mijloc legal sau altul', a spus Chiritoiu.

Recent, primul-ministru Emil Boc a spus ca vrea sa vada daca se poate aplica o lege existenta si conform careia s-ar putea ingheta preturile la carburanti pe un interval de timp determinat. Primul-ministru a cerut Consiliului Concurentei sa analizeze daca aceasta lege este compatibila cu reglementarile UE.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 859 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"legile lor, ca sa ma exprim colocvial, legile lor bat legile noastre"

a mai fost un pedelist la UE ( un tip pe nume de Videanu) cu niste cereri si i-au dat aia peste nas imediat

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor