Pretul benzinei in UE: Romania, campioana scumpirilor - situatia din celelalte state (Infografic)

Joi, 25 Septembrie 2014, ora 07:01
7238 citiri
Pretul benzinei in UE: Romania, campioana scumpirilor - situatia din celelalte state (Infografic)

Romania a inregistrat, in primele 9 luni din acest an, cea mai mare scumpire a benzinei in randul tarilor din Uniunea Europeana.

La inceputul anului, pretul mediu al combustibilului era de 1.247,27 euro/1000L (1,247 euro/litru), iar acum a ajuns la 1.413,16 euro/1000L (1,413 euro/litru).

Cu cat s-a scumpit benzina in Romania din 2008 pana in prezent

Atentie, soferi! Benzina s-ar putea scumpi drastic in urmatoarea perioada - afla motivul

Astfel, benzina s-a scumpit in tara noastra cu peste 11% in aceasta perioada, arata datele Comisiei Europene centralizate de Ziare.com.

Motivul principal al acestui avans il reprezinta noile taxe introduse de Guvern in 2014. Printre acestea se numara si acciza suplimentara la carburanti, care a intrat in vigoare la 1 aprilie si a adaugat 40 de bani la pretul final al unui litru de benzina.

De fapt, taxele reprezinta jumatate din pretul benzinei. Fara acestea, am da 662,84 euro/1000L, adica 66 de centi pe litrul de carburant, dupa cum arata datele Comisiei Europene.

Situatia din UE

In afara de Romania, in perioada luata in calcul, o crestere semnificativa a mai avut loc doar in Marea Britanie (peste 6%) si Cipru (cam 3%).

De fapt, in primele 9 luni ale anului, benzina s-a scumpit doar in 5 tari din UE, in timp ce in 22 de state s-a ieftinit, iar croatii se bucura de o stagnare a tarifelor.

Comparatie intre pretul benzinei (exprimat in euro/1000L) inregistrat in ianuarie in statele UE si cel de la mijlocul lunii septembrie

Tarile vecine au un pret mult mai mic al benzinei. De exemplu, in Bulgaria acesta este acum de 1,329 de euro pe litru, iar in Ungaria - 1,353 euro/litru.

Soferii romani platesc mult mai mult la pompa fata de alte natiuni mai instarite: germanii dau 1,374 euro/litru, francezii - 1,299, austriecii - 1,316 euro/litru, iar exemplele pot continua. De fapt, pretul din Romania este mai mare si decat media UE, de 1,408 euro/litru.

Cea mai scumpa benzina din UE se vinde in Marea Britanie - 1,674 euro/litru si Italia - 1,615 euro/litru.

Pretul benzinei in statele UE in ianuarie (albastru) si in septembrie (rosu)

Romanii au venituri mici si benzina scumpa

Pe de alta parte, Romania se afla pe locul 9 in lume in topul suferintei la pompa intocmit de Bloomberg, care ia in calcul venitul mediu zilnic raportat la un galon de benzina (aproape 4 litri).

Romania, cea mai drastica scumpire a benzinei din lume - Suntem in top 10 la suferinta la pompa

Potrivit acestuia, un roman cheltuie 28% din venitul mediu zilnic pentru a-si cumpara un galon de benzina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#scumpire benzina Romania, #scumpire benzina 2014 , #benzina