Ziare.com

Pretul carburantilor a crescut nejustificat in Romania - raport ANAF

Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 13:58

   

Pretul carburantilor a crescut nejustificat in Romania - raport ANAF
Pretul carburantilor a fost majorat nejustificat in 2010, acest lucru nefiind determinat de evolutia cotatiilor pe bursa la titei, de cursul valutar sau taxele aplicate de stat, potrivit unui raport intocmit in cazul producatorilor si distribuitorilor de benzina si motorina.

De asemenea, toate companiile au raportat pierderi semnificative, castigurile din scumpiri nefiind reflectate, se arata in documentul care se afla, in acest moment, pe masa Guvernului, obtinut de Mediafax.

Analiza include companiile OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, MOL si OMV.

"Urmare analizelor de risc efectuate, a rezultat ca, in perioada anului 2010, piata pe care opereaza producatorii si distribuitorii de carburanti a suferit mutatii remarcabile concretizate in practicarea unor preturi mari la pompa, in conditiile in care categoriile de cheltuieli cu costurile de productie si distributie (cu exceptia TVA si accize) au ramas relativ constante sau au prezentat evolutii nesemnificative. Pe cale de consecinta, in mod normal din punct de vedere fiscal, aceasta situatie ar fi trebuit sa genereze profituri mult mai mari si, prin urmare, impozit pe profit mai mare, precum si TVA de plata majorata", se arata in document.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

In majoritatea cazurilor, scumpirile s-au efectuat concomitent, ca urmare a deciziilor luate de consiliile de administratie, la nivelul tuturor companiilor care au fost verificate, iar preturile la pompa au fost aproape identice.

In 2010, ponderea taxelor in structura de pret a scazut de la 52,5 la suta la 49,8 la suta, astfel nu se pot justifica majorarile in acest mod.

De asemenea, potrivit analizei, in cazul vanzarilor en-gros, cat si cu amanuntul, prin statiile proprii, ponderea taxelor in preturi nu au crescut, ci au scazut cu 3 la suta, in cazul benzinei, si 3 la suta, in cazul motorinei.

Pretul titeiului pe burse a crescut de la 80 la 90 la suta, ceea ce nu justifica majorarea de 20 la suta a preturilor combustibililor la pompa.

De altfel, nici raportul valutar dolar/leu nu explica scumpirile atat de mari, avand in vedere ca dolarul costa 2,9089 lei la 7 ianuarie 2010, fata de 3,2350 lei la 13 ianuarie 2011.

Exista nereguli si in privinta raportarilor financiare ale companiilor din domeniu, se arata in raport.

"Daca avem in calcul ca, per ansamblu, preturile de vanzare la pompa au crescut cu circa 20%, crestere concretizata in majorarea in egala masura a veniturilor, coroborat cu faptul ca, fata de anii anteriori, nivelul principalelor categorii de cheltuieli a ramas relativ constant sau a cunoscut cresteri nesemnificative, rezulta ca exercitiile financiare trebuia sa inregistreze o crestere proportionala a profiturilor si, pe cale de consecinta, a impozitului pe profit. Urmare constatarilor facute de organele de control a rezultat ca, in realitate, aceste companii nu numai ca nu au inregistrat profit, dar situatiile financiare contabile prezinta pierderi semnificative", scrie in raport.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3250 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

pretul este in functie de cerere si oferta

atata timp cat se cumpara carburant si cat concurenta este practic nula in domeniu pretul va continua sa creasca.

 

Dar ce preturii cresc justificat ??

Nici pretul la PAINE nu este justificat....
Odata cu cresterea preturilor trbuie pe acelas motiv sa creasca si veniturile , dar cum la noi in EPOCA SECURISTA, scad salariile se da dovada ca ROMANII "TRAIESC BINE" daca nu se unesc sa de-a JOS DICTATURA INTERLOPA SECURISTA...

Kamikaze: De ziua ta, nea Nicu, Iliescu are pensie capitalista de 100 de milioane lunar

HotNews.ro Miercuri e ziua tovarasului Nicolae Ceausescu. Speram ca se simte bine si s-a mai linistit dupa mutarea agitata prin care a trecut recent. Si ne mai place sa credem ca tovarasul Ion Iliescu s-a pregatit din timp pentru acest moment si i-a cumparat un cadou frumos. Poate ceva de casa de veci noua, ca-ntre prieteni.

Si sa nu-mi spuneti ca i-a transmis doar gindurile lui cele mai sincere, ca el, nea Nelu, e sarac si cinstit si nu are de unde. Da; de unde? Ba bine ca are. Cam o suta de milioane de lei (vechi) pe luna. Ca un socialist cumsecade, fireste.

2007: venit de 130 de milioane de lei lunar

Dar nu a fost intotdeauna asa. In 2007, de exemplu, nea Nelu avea o pensie de doar 88.600 RON anual, deci peste 7.000 de RON pe luna. Care era compusa din pensia "clasica" de 33.000 de lei anual, plus "indemnizatia de fost presedinte", de 55.600 de lei noi, tot anual. La aceste peste 70 de milioane de lei vechi lunar pensie, Iliescu mai incasa, pe vremea aia, si 53.950 de RON anual ca salariu de senator. Deci, inca vreo 45 de milioane de lei vechi lunar, ceea ce facea ca veniturile saracului Iliescu sa fi fost de cam 130 de milioane de lei vechi. Echivalentul, pe atunci, a cam 4.000 de euro lunar.

2008: numai pensia era 100 de milioane de lei lunar

In 2008, pensia cumulata a tovarasului Iliescu a crescut considerabil. Pensia "normala" a devenit de 46.862 de RON anual iar indemnizatia de fost presedinte a crescut pina la 63.974 de lei noi anual. In total, cel mai cripto-comunist presedinte al Romaniai incasa, pe an, peste 111.000 de lei noi anual, deci cam o suta de milioane de lei vechi lunar. La care se adauga salariul de senator, de 58.891 de lei noi in 2008. Deci, pe linga suta aia de milioane din pensioara lunara, la nea Nelu in cont mai intrau si 50 de milioane de lei vechi lunar din salariu.

2010: saracit si cinstit cu 15%

Din primavara lui 2010, insa, pensia lui Iliescu a scazut cu 15% iar indemnizatia de fost presedinte (care e 75% din salariul presedintelui in functie) a scazut si ea, pentru ca si leafa lui Basescu a scazut cu 25%. In total, sa zicem ca Iliescu a ramas fara vreo zece milioane de lei vechi lunar, dar tot trebuie sa incaseze, la fiecare 30 de zile, undeva la vreo nouaj' de milioane de lei vechi. Ceea ce, daca ne intrebati pe noi, il cam face apt si de consultanta bursiera, nu numai de cotele apelor Dunarii.

http://www.z-ziarul.ro/arhiva/82-din-cauza-lui-nastase-omv-isi-bate-joc-de-roman

De fiecare data cand se scumpeste pretul combustibililor, OMV motiveaza ca au crescut cotatiile internationale. In ultimul an insa, pretul petrolului a scazut cu peste 50%. La pompa nu s-a simtit nimic. Producatorii au scazut pretul cu doar cativa bani.
Cifrele care acuza
In iulie 2008, barilul de petrol a atins cotatia record de 145,21 dolari. Acum, barilul este 65 de dolari. Benzina din Romania a ajuns printre cele mai scumpe din Europa, desi avem resurse de petrol. Scaderea, in viziunea OMV, a fost in jur de 0,2 RON. Aproape nesemnificativa. Va dati singuri seama ce profituri scoate OMV, compania care a primit aproape pe nimic Petrom-ul, impreuna cu toate resursele de petrol ale tarii. Care, va mai amintiti, au fost aparate cu arma de soldatii romani in al doilea razboi mondial.

OMV face pretul.

Cum am ajuns aici
Guvernul actual nu are aproape nicio putere de control al preturilor carburantilor. Vinovatii sunt, in ordine, Adrian Nastase si Dan Ioan Popescu, cei care au semnat, din partea Executivului, contractul de privatizare al Petrom. De cate ori mergeti la statiile de benzina trebuie sa va reamintiti acest lucru! DNA nu isi aduce aminte de contractul Petrom-OMV. Niciodata nu ar fi prea tarziu!

Nu mai cumparati combustibili de la OMV si Petrom.
Preturile vor scadea. Boicotati OMVSi Petrom. Patriciu va ieftini!

Ei si ?

Oficiul concurentei si Protectia consumatorior ar trebui restructurate din temelii .
Nu se va intampla nimic, desigur. Guvernul se lupta cu pensionarii si nou nascutii .
Apropo, stiti ceva despre Boc?E bine, traieste(bine) ?

 

kku

da exact boc ce mai face ..?:)))))))...ia pus bocnitza base,,,:))))))

Pret combustibil

Nu vreau sa iau apararea benzinarilor.Dar un pic de lectii economice nu strica sa mai luati domnii ziaristi.Daca cheltuielile fixe sunt constante dar veniturile scad, respectiv vanzarile scad sub punctul de echilibru, rezultatul financiar este negativ, adica pierdere.Asa se explica cresterea pretului, pentru a acoperi cheltuielile fixe in conditiile diminuari incasarilor.

 

eronat!

in economia de piata, daca scad vanzarile schimbi strategia; in nici un caz nu cresti pretul pentru ca intri pe o spirala descendentace duce la faliment. cum comfirma raportul, firmele din Romania s-au inteles sa creasca toate pretul in acelas timp, de nenumarate ori, asta insemnand politica neconcurentiala. asta pentru ca din profoturile imense o parte merge spaga la toti cei din clasa politica, organe de control (oficiul concurentei), mass-media (ce liniste a fost in ziare si tv cand vuia internetul cu actiuni contra benzinarilor) si la cei care pot pune cu botul pe labe orice miscare de protest. asta arata ca la noi nu e stat de drept ci un stat de "drepturi": ai dat dreptu' sau n-ai dat dreptu'...

Piata carburantilor

In Romania piata carburantilor este o piata de tip oligopol, o forma a concurentei imperfecte, caracterizata prin existenta unui numar limitat de vanzatori mari.Aici nu mai sunt respectate regulile cererii si ofertei.Aici este jegmaneala pe fata in dauna consumatorilor.Cheltuielile pot fi majorate prin contracte de consultanata, management, mentenanta etc. cu firme din afara, societatea sa fie pe pierdere, statul neincasand impozit.Alte state au taxe tip robin hood.Noi ne plangem ca nu avem bani de pensii si marim tva-ul pentru saraci.

 

....

ANAF nu esta abilitata sa analizeze preturile din piata.Oficiul Concurentei este cel care urmareste corectitudinea preturilor.Astazi, in Romania , toate sint pe dos.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor