Ziare.com

Pretul petrolului e la pamant, dar benzina nu-l urmeaza: De ce statul nu umbla la taxe?

Luni, 25 Ianuarie 2016, ora 07:41

   

Pretul petrolului e la pamant, dar benzina nu-l urmeaza: De ce statul nu umbla la taxe?
In ultima perioada s-au inmultit stirile privind reducerea pretului la petrol la un nivel minim pentru ultimii ani.

De exemplu, in anii de glorie al bulei speculative, petrolul se vindea la 145 dolari/baril, iar saptamana aceasta acesta a coborat la un nivel mai mic de 30 dolari/baril.

Pretul petrolului s-a prabusit iar: Cel mai scazut nivel din 2003 - Ce rol joaca Iranul

Fata de anii anteriori, si benzina s-a ieftinit usor la pompa, dar nu semnificativ, si in nici un caz in acelasi raport cu ieftinirea petrolului.

O gluma spune ca daca petrolul ar fi gratis, benzina s-ar ieftini doar cu un leu. Insa poate exista o farama de adevar in acest banc?

Petrolul: Razboaiele, panicile si preturile lui

Taxele si pretul combustibilului

In primul rand, ar trebui sa vedem ce componente regasim in pretul de vanzare al combustibilului la pompa de alimentare, caz pentru care analizam influenta taxelor intr-un pret de benzina fara plumb ce se comercializeaza cu 4,8 lei/litru, respectiv intr-un pret de motorina standard ce se comercializeaza la un pret de 4,4 lei/litru.

In pretul de 4,8 lei/litru, prima taxa cunoscuta este desigur TVA, in cuantum de 20%, de la 1 ianuarie 2016, respectiv in suma de 0,8 lei/litru.

In anexa 2 la noul Cod fiscal adoptat prin Legea nr. 227/2015, valoarea accizei regasita intr-un litru de benzina fara plumb este de 2,04 lei/litru.

Astfel, totalul taxelor principale regasite in pretul benzinei de la pompa este de 2,84 lei/litru. Astfel, ajungem la o pondere a principalelor taxe in pretul de la pompa al benzinei de 59,16%.

Partea cuvenita distribuitorului, respectiv venitul producatorului este de 1,96 lei/litru.

Desigur, in aceasta suma trebuie sa se regaseasca si alte taxe si impozite cum ar fi impozitele pe salarii, taxa pe stalp, impozitele datorate la bugetul local, redevente si alte impozite si taxe din puzderia celor la care sunt obligati contribuabilii din Romania. Din pacate, tot aici se va gasi si dividendul platit in strainatate, pentru ca pompa nu mai este romaneasca.

Ce batalii ascunde benzina dumneavoastra?

Reluam acelasi calcul pentru un litru de motorina standard la un pret de 4,4 lei/litru. In acest pret de vanzare, taxa pe valoare adaugata in procent de 20% reprezinta suma de 0,73 lei.

Acciza aplicata asupra motorinei conform noului Cod fiscal este de 1,90 lei/litru. Totalul taxelor principale este astfel de 2,63 lei/litru. Ponderea taxelor directe principale este in acest caz de 59,72%.

Astfel, valoarea cuvenita distribuitorului/producatorului este de 1,77 lei. Si aici trebuie sa se regaseasca in cost celelalte taxe datorate de operator.

Cu siguranta trebuie sa dezvoltam analiza daca pretul de vanzare reflecta in acelasi timp si competitia corecta dintre producatorii de combustibili. Au fost mai multe astfel de actiuni de verificare dispuse de autoritati, iar raspunsurile n-au fost transante.

Evolutia pretului benzinei in UE in 2015: Care e situatia Romaniei

Taxe mai mici

Revenind la situatia ponderii taxelor de aproximativ 60% in pretul combustibililor, ar fi bine sa fie reduse?

Depinde de care parte a baricadei ne aflam. Pentru consumatorul final, cetateanul ce se deplaseaza cu autoturismul, un pret redus la pompa al benzinei este binevenit. Este ceea ce asteptam cu totii deoarece nu se poate ca nivelul general al veniturilor populatiei sa fie de 3 ori mai mic decat in statele vestice, iar pretul de achizitie al bunurilor sa fie unul comparabil.

In alta ordine de idei, actuala lege a bugetului de stat - si nu mai discutam de supozitii, discutam chiar de o lege - porneste de la un deficit de 27 miliarde lei. Practic, vom cheltui ca stat mai mult decat taxele si impozitele luate de la cetateni cu aceasta suma de bani, suma ce trebuie sa fie acoperita fie din imprumuturi, fie din noi taxe, fie din taierea cheltuielilor publice, cu precadere din anularea investitiilor publice.

In an electoral nu ne asteptam la reduceri de fonduri salariale din institutiile publice, cu atat mai putin la ajustari ale personalului, chiar daca unele institutii au devenit supraaglomerate. Prin urmare, nu ne asteptam la reducerea taxelor din pretul benzinei, astfel ca speranta noastra este ca pe termen lung sa nu mai creasca impozitarea.

Ce ne asteapta in 2017

Trebuie insa sa amintim ca pentru anul 2017, noul Cod fiscal prevede o reducere de aproximativ 19% a accizelor regasite in pretul benzinei si al motorinei. Probabilitatea ca aceasta masura sa ramana aplicabila tine, insa, de hazard. De asemenea, ar trebui ca tot atunci sa fie eliminata si taxa de stalp.

Consultant fiscal,
Auditor financiar,
Adrian Benta
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 14334 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Bai fratilor....

Unchiul Vasile de la bucuresti cu cohorta de "impinge hirtia" din guvern si-au facut planurile la $80-$1000 pe "butoi"!
Acum la sub $30 sint probleme majote si daca in lume taxele sint cit de cit "acceptabile" (In Californoia sint $1.10 pe gaqllon!) la voi la rromanica...cit etse!?
Citi din voi stiti cit platiti in taxe si de fapt cit platiti pentru...lichid?
Astept raspuns !

 

Pai chiar

acolo e problema lor,statul este implicat in stabilirea preturilor.Aici in Denver platim sub 50 de centi litrul si sunt convins ca sunt locuri in America unde este chiar mai ieftina.

Da, da' Americanii au petrol, Romani' n-are. Ameri

canii au planuri, Romani' face planu' ca... Americanii iși bazează veniturile bugetare pe

Cam...incoerent dl expert fiscal

Daca privim matematic nu prea ne iese "socoteala". Se vrea a se spune in articol ca daca pretul materiei prime (titeiul) scade cu 70%, iar pretul combustibilului scade numai cu 20%, este vina taxelor? Aloooo...diferenta de 50% (hai nu 50%, dar macar inca 10-20%) cu care ar fi trebuit sa se ieftineasca unde se duce? Nu cumva direct in profitul producatorilor de combustibil (OMV, Rompetrol, Lukoil), care INTOTDEAUNA intarzie ieftinirile tocmai pentru a-si creste profiturile? Mie asa-mi rezulta...ok si taxele sunt mari, 60% din pret e imens, dar asta e alta discutie...si nu spune nimeni ca la ieftinirea carburantilor, baza de impozitare la TVA scade, deci venituri mai mici la buget...

 

Acuma si matale!

Omul a spus in mare, nu face lectie de matematica. A spus ca ce ramane dupa acciza si TVA sunt "alte taxe si impozite cum ar fi impozitele pe salarii, taxa pe stalp, impozitele datorate la bugetul local, redevente si alte impozite si taxe din puzderia celor la care sunt obligati contribuabilii din Romania. Din pacate, tot aici se va gasi si dividendul platit in strainatate, pentru ca pompa nu mai este romaneasca." Evident ca si profitul firmelor straine intra in pret. Da' ce, romanii nu fac la fel? Cand avem un an agricol bun de da belsugul pe afara, se ieftineste mancarea? Da' de unde, e la fel de scumpa, daca nu si mai scumpa, cica creste nu stiu ce pe la ambalaje, pe la transport, pe la impozite si asa mai departe.
E o politica general valabila in toate domeniile, fie ca sunt patroni romani, fie ca sunt straini. Orice se ieftineste pe plan extern, la noi bate pasul pe loc, sau se scumpeste, ca efect al legii cererii si ofertei. La noi in orice domeniu, ofeta e mica si cererea mare, productivitatea e scazuta si activitatea economica tot mai slaba, deci romanii au lefuri mici si trai de subzistenta. Prin urmare avem 2 mari categorii de bunuri care intretin viata romanilor, mancarea si energia (aici intrand si benzina) si pe care statul le MAI poate taxa pana la lesin. In rest, e com a zis Nonpolitikon.

Precum grăit-a...tastatura-mi: Americanii iși bazează veniturile bu

getare pe tot felul de activități economice, pe cand ai noștri incapabili să genereze ceva sau să le mențină pe cele viabile, și le bazează pe suprataxarea, supraaccizarea și supraimpozitarea petrolului și a industriilor conexe.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor