Ziare.com

Romania, campioana scumpirilor la benzina

de Lucian Hainarosie
Duminica, 13 Martie 2011, ora 16:58

   

Romania, campioana scumpirilor la benzina
Procesul de aliniere a preturilor despre care auzim tot mai des in ultima perioada a facut ca Romania sa inregistreze, din noiembrie anul trecut si pana in prezent, una dintre cele mai mari cresteri de preturi la carburanti din intreaga Uniune Europeana.

Daca in urma cu patru luni si jumatate un litru de benzina euro 95 fara plumb costa in medie 1,079 euro, astazi el costa 1,247, cu 15,56% mai mult, potrivit datelor energy.eu

Cresteri mai mari decat cele raportate in Romania au fost doar in Franta, unde pretul benzinei euro 95 fara plumb a crescut in acelasi interval cu 17,36%, pana la 1.59 euro/litru; in Suedia, unde pretul a urcat cu 16,53%, pana la 1,602 euro/litru; respectiv in Belgia, unde s-a inregistrat o majorare cu 16,14%.

Rompetrol a scumpit benzina si motorina

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Ritmul alert de crestere a preturilor la carburanti a facut ca in Romania sa nu se mai gaseasca cea mai ieftina benzina din comunitatea europeana. Astazi benzina euro 95 fara plumb este mai ieftina in Polonia (1,214 euro/litru) si Cipru (1,212 euro/litru).

Daca la inceputul lunii noiembrie diferenta la pompa intre un litru de benzina vandut in Romania si un litru de benzina asemanatoare vandut in Grecia sau Olanda, tarile in care media era 1,507 euro/litru, cea mai mare din UE 27, era de 42,8 centi, acum diferenta fata de maxima europeana s-a redus la 42,1 eurocenti.

Radulescu (BNR): Daca as fi ministrul Finantelor, as majora accizele la carburanti

O pondere importanta in cresterea pretului la benzina o are si valoarea TVA, una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeana. O marja de TVA de peste 23% se aplica doar in Finlanda, Grecia, Polonia si Portugalia- toate cu 23%, in Danemarca, Suedia si Ungaria - toate cu cate 25%. In Romania, marja taxei pe valoare adaugata este de 24%.

Cea mai mica valoare a TVA aplicata pentru benzina se regaseste in Cipru si in Luxemburg (15%). In Spania si Malta TVA este de 18%, in vreme ce in Germania si Olanda aceasta se cifreaza la 19%.

O marja de 20% a taxei pe valoare adaugata se gaseste in Marea Britanie, Slovenia, Slovacia, Italia, Franta, Estonia, Cehia, Bulgaria si Austria.

Cauze invocate de companiile petroliere

Pretul carburantilor a atins niveluri record, atat in Uniunea Europeana, cat si in Statele Unite ale Americii pe fondul conflictelor din lumea araba, care au readus pretul barillui de petrol la un maxim al ultimilor doi ani.

Accentuarea tensiunilor in regiune ar putea determina o scumpire a barilului de petrol pana la 150 de dolari, cu aproximativ 25% peste nivelul record inregistrat la sfarsitul saptamanii trecute.

O evolutie similara a pretului carburantilor ar putea aduce litru de benzina euro 95 fara plumb la 1,55 euro, echivalentul a peste 6,55 lei la cursul oficial actual.

Exista insa si voci care estimeaza o scumpire a carburantului pana in vara cu circa 30 puncte procentuale peste nivelul actual, moment in care un litru de benzina ar ajunge sa se vanda la pompa cu 7 lei.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3475 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

foarte bine ! nu avem nevoie de benzina ! ce sa facem noi cu benzina ?

----------------

 

Radulescu (BNR): Daca as fi ministrul Finantelor, as majora accizele la carburanti

mare noroc , ca nu esti , inca !!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor