Taxa europeana pe benzina pentru a ajuta imigrantii: Germania joaca la cacealma

Joi, 21 Ianuarie 2016, ora 10:07
9019 citiri
Taxa europeana pe benzina pentru a ajuta imigrantii: Germania joaca la cacealma

Propunerea ministrului german de Finante, Wolfgang Schauble, de a introduce o taxa europeana la benzina care, in caz de necesitate, sa poata finanta primirea refugiatilor, reprezinta un joc la cacealma din partea Berlinului, considera un specialist roman in energie.

"Pentru ca la acel nivel de diplomatie nicio inflexiune nu este intamplatoare, eu cred ca domnul Schauble este jucator de poker si in acest moment are loc o cacealma. Germania este, din punct de vedere politic, intr-o situatie foarte tensionata, iar cancelarul (Angela Merkel - n.red.) este criticat pe multe fronturi din cauza politicii pe care a incercat sa o adopte in privinta imigrantilor.

Din pacate, integrarea nu este la fel de usoara in teren pe cat a fost prevazuta pe hartie, motiv pentru care tot Cabinetul Merkel are nevoie de un factor extern care sa-i justifice eventualele decizii de diminuare a implicarii", a sustinut Romulus Oprica, Ph.D. Senior Researcher Managing Partner la firma de analiza si cercetare de piata BrandBerry, intr-o declaratie acordata Ziare.com.

Solutie nemteasca pentru refugiati: Taxa europeana pe benzina

Din punctul sau de vedere, o astfel de declaratie este pivotul care muta discutia de la "ce si-a asumat Germania" catre "ce-si asuma Europa".

"Raspunsul, oarecum evident, poate reprezenta un argument in negocierile interne si externe ale Germaniei", a mai punctat analistul.

Romulus Oprica nu considera ca masura ar fi viabila, mai ales ca ar fi foarte greu de pus in practica, deoarece fiecare stat membru ar trebui sa-si dea acordul.

"Din punct de vedere financiar, daca, totusi, s-ar impune o astfel de taxa, impactul la nivel individual ar fi nesemnificativ, pentru ca ea ar avea o valoare foarte mica si, oricum, pretul petrolului este la cote minime. Poate ca tocmai acest impact nesemnificativ la nivel individual sa fie chiar cheia reusitei unei astfel de propuneri", a incheiat Romulus Oprica.

Pretul petrolului s-a prabusit iar: Cel mai scazut nivel din 2003 - Ce rol joaca Iranul

Ce a sustinut ministrul german

Ministrul de Finante al Germaniei, Wolfgang Schauble, a evocat, sambata, ipoteza introducerii unei taxe europene la benzina care, in caz de necesitate, sa poata finanta primirea refugiatilor.

"Daca bugetele nationale sau bugetul european nu sunt suficiente, atunci sa ne punem de acord pentru a introduce, de exemplu, o taxa la un anumit nivel pentru fiecare litru de benzina", a declarat ministrul german, intr-un interviu pentru Suddeutsche Zeitung.

"Astfel, vom avea mijloacele pentru un raspuns european la problema refugiatilor", a estimat Wolfgang Schauble, opinand ca "solutionarea problemei nu ar trebui sa esueze din cauza unei limitari a fondurilor".

Citeste si:
Nicușor Dan acuzat că nu a solicitat subvenționarea gigacaloriei pentru București. Ministrul Finanțelor: ”Face meciuri, ping-pong pe Facebook”
Nicușor Dan acuzat că nu a solicitat subvenționarea gigacaloriei pentru București. Ministrul Finanțelor: ”Face meciuri, ping-pong pe Facebook”
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat, marţi seară, 30 noiembrie, că nu a făcut nicio solicitare din partea primarului general Nicușor Dan privind subvenţia la gigacalorie....
Reacția PNL la anunțul lui Marcel Ciolacu privind eliminarea cotei unice: ”Am arunca mediul de afaceri în aer”
Reacția PNL la anunțul lui Marcel Ciolacu privind eliminarea cotei unice: ”Am arunca mediul de afaceri în aer”
Deputatul liberal Cristian Băcanu a transmis marți, 30 noiembrie, că eliminarea cotei unice de impozitare este imposibilă cât timp PNL este la guvernare. Măsura ar încuraja munca la negru...