Transportatorii ameninta cu proteste si cer ieftinirea benzinei

Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 20:51
2364 citiri
Transportatorii ameninta cu proteste si cer ieftinirea benzinei
Foto: Arhiva

Transportatorii ameninta cu proteste de mare amploare daca Guvernul nu va lua masuri pentru a reduce pretul benzinei. Ei spun ca raportul Fiscului arata clar ca exista intelegeri de tip cartel si cer sanctionarea companiilor petroliere.

"Cerem scaderea pretului benzinei imediat. In caz contrar, vom recurge la mari manifestatii in toata tara. Sambata avem adunarea generala si raportul de la ANAF vine ca o manusa. Vom face mari manifestatii in toata tara. Pana acum am spus ca vin banii la bugetul statului, dar asta e o mare magarie.

Cerem primului ministru scaderea pretului carburantilor. Vom recurge la masuri sociale mari de tot", a declarat Vasile Stefanescu, presedintele Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR).

Si Augustin Hagiu, presedintele Federatiei Operatorilor de Transport Rutier (FORT) a afirmat ca presiunea sociala trebuie sa continue deoarece fara ea nu se face nimic in Romania.

"Primul lucru care trebuie facut, trebuie amendate companiile petroliere. Aceste petroliere care au pret similar in piata romaneasca fac si extractie si rafinare, dar sunt si companii care fac doar vanzare. Este clar ca exista intelegeri de tip cartel, chiar daca nu sunt inscrisuri. Daca avem unii care fac productie si vanzare si altii fac doar vanzare si avem acelasi pret inseamna ca se intampla ceva", a declarat el, la Antena 3.

"De ani de zile, in Romania nu se face nimic decat la presiunea sociala. Nu doar in cazul carburantilor. Activitatea noastra trebuie sa continue pentru ca altfel nu se intampla nimic. Cineva sta inchis intr-o colivie acolo sus si nu are contact cu lumea sociala", a adaugat Hagiu.

De cealalta parte, companiile petroliere se apara si spun ca raportul Fiscului este suprinzator. Constantin Tampiza de la LukOil spune ca se lucreaza in pierdere si ca toata lumea e afectata de criza. In ceea ce priveste preturile, el spune ca sunt cele de pe piata.

"Preturile corespund preturilor de pe piata. Noi am avut un adaos comercial de 5,4%. Scoateti cheltuielile si vedeti care e rentabilitatea. Daca ai o rentabilitate mai mica de 8% la capitalul investit, investitia nu e profitabila. Avem criza de consum, avem criza de producere, avem defalcari mai mici in bugetul de stat si social, avem deficit bugetar, avem schimbarea cursului.

Asta e situatia de criza. O suportam toti impreuna. Cand o sa avem mai multe locuri de munca o sa avem si venituri mai multe la buget si la oameni si putere de cumpare. Dar in situatia de astazi si noi lucram in pierdere", a declarat Tampiza pentru Ziare.com.

Totusi, el spune ca declaratiile privind cota accizelor nu sunt corecte.

"Se spune ca presiunea accizelor a scazut. Acciza e constanta. Cand auzi ca pretul la baril e 30, tona de motorina costa 220. dar acciza ramane 450. Sigur ca in volumul total de 670, 450 ocupa 66 de procente, dar cand barilul e de 90-100, vorbim de 710, dar acciza a ramas de 450. Sigur ... cota accizei e mai mica", a mai explicat reprezentantul Luckoil.

Raport ANAF: Pretul carburantilor a crescut nejustificat

Potrivit unui raport al Fiscului obtinut de Mediafax, pretul carburantilor a fost majorat nejustificat in 2010, acest lucru nefiind determinat de evolutia cotatiilor pe bursa la titei, de cursul valutar sau taxele aplicate de stat. De asemenea, toate companiile au raportat pierderi semnificative, castigurile din scumpiri nefiind reflectate, se arata in documentul care se afla, in acest moment, pe masa Guvernului.

Analiza include companiile OMVPetrom, Rompetrol, Lukoil, MOL si OMV.

"Urmare analizelor de risc efectuate, a rezultat ca, in perioada anului 2010, piata pe care opereaza producatorii si distribuitorii de carburanti a suferit mutatii remarcabile concretizate in practicarea unor preturi mari la pompa, in conditiile in care categoriile de cheltuieli cu costurile de productie si distributie (cu exceptia TVA si accize) au ramas relativ constante sau au prezentat evolutii nesemnificative.

Pe cale de consecinta, in mod normal din punct de vedere fiscal, aceasta situatie ar fi trebuit sa genereze profituri mult mai mari si, prin urmare, impozit pe profit mai mare, precum si TVA de plata majorata", se arata in document.

In majoritatea cazurilor, scumpirile s-au efectuat concomitent, ca urmare a deciziilor luate de consiliile de administratie, la nivelul tuturor companiilor care au fost verificate, iar preturile la pompa au fost aproape identice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#pret benzina, #scumpire carburanti, #raport ANAF pret benzina, #proteste pret benzina , #benzina
Comentarii
Poza omuldinpekin
omuldinpekin
rank 3
Ca sa vezi, ameninta cu greva! Pai sa faca greva la cei care au vandut petrolul Romaniei pe nimic! Si care acum este miliardar, cel mai bogat din Romania!