A intarziat trenul si speri la o despagubire de la CFR? Mai asteapta vreo 7 ani

Vineri, 17 Martie 2017, ora 16:36
4447 citiri
A intarziat trenul si speri la o despagubire de la CFR? Mai asteapta vreo 7 ani
Foto: Ziare.com

Ministerul Transporturilor propune, intr-un proiect de hotarare de guvern publicat vineri, amanarea cu inca 5 ani, pana la sfarsitul anului 2024, a aplicarii legislatiei europene care prevede despagubirea calatorilor pentru intarzierea trenurilor.

Motivul invocat este ca, pana atunci, nu se pot asigura standardele minime de calitate a serviciilor de transport feroviar.

Regulamentul 1371/2007/CE, intrat in vigoare pe 3 decembrie 2009, a introdus protectia drepturilor calatorilor din transportul feroviar si impune imbunatatirea calitatii si eficientei serviciilor de transport feroviar de calatori.

Legislatia europeana prevede o despagubire de 25% din pretul biletului, daca trenurile intarzie intre 60 si 119 minute, si de 50% pentru intarzieri de peste 120 de minute.

Daca intarzierea trenului a provocat pierderea ultimei legaturi feroviare din acea zi, despagubirea este de 100%, compania feroviara fiind obligata sa asigure si cazarea pasagerilor afectati pe o noapte la un hotel de trei stele.

Citeste si Aberatia zilei: Vom circula civilizat cu trenul abia peste 30 de ani. Sau nici atunci

CFR Calatori, compania de stat care ar avea cel mai mult de suferit daca se aplica regulamentul in Romania, si celelalte companii din sector au obtinut doua derogari deja pentru aplicarea dispozitiilor, pentru perioade de cinci ani, intre 2009-2014 si 2014-2019, actuala derogare expirand in 3 decembrie 2019.

Legislatia europeana permite astfel de derogari pentru statele ramase in urma cu modernizarea infrastructurii feroviare.

Folosind aceasta posibilitate, Ministerul Transporturilor propune o noua derogare de cinci ani pentru aplicarea drepturilor calatorilor pe transportul feroviar.

"Avand in vedere amploarea lucrarilor de reabilitare a infrastructurii feroviare in vederea reducerii intarzierilor trenurilor de calatori, cat si prevederile Regulamentului UE nr. 1371/2007, se propune prelungirea termenului (...) cu 5 ani, pana la data de 3 decembrie 2024", se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Autorii proiectului motiveaza propunerea prin faptul ca firmele de transport feroviar de calatori nu ar putea face fata costurilor cu despagubirea calatorilor afectati de intarzieri.

"Este imperios necesar a se acorda aceste derogari deoarece este foarte dificil de asigurat nivelul de regularitate impus de prevederile art. 15-17 ale Regulamentului nr. 1371/2007/CE, despagubirile si compensatiile pentru intarzieri producand pagube financiare semnificative operatorilor feroviari, urmare a starii deficitare a infrastructurii feroviare, pentru care administratorul infrastructurii nu are reglementata o forma de raspundere", arata documentul mentionat.

Administratorul infrastructurii feroviare din Romania este o alta companie de stat, CFR SA (cunoscuta si sub numele de CFR Infrastructura).

In plus, Ministerul Transporturilor mentioneaza necesitatea unor investitii importante in sistemul infrastructura feroviara.

"Solicitarea acestor derogari se bazeaza si pe necesitatea prevederii de subventii suplimentare pentru investitii si eventual asigurarea din resurse proprii a sumelor necesare asigurarii standardelor minime de calitate a serviciilor de transport feroviar: modernizare material rulant, modernizarea sistemelor de informare la calator, dotari pentru persoane cu mobilitate redusa la nivelul statiilor de cale ferata etc", mai mentioneaza nota de fundamentare.

De HG ar beneficia toate companiile de transport feroviar de calatori din Romania, puternic subventionate de la bugetul de stat, indiferent de forma de proprietate.

Pe piata transportului feroviar de calatori din Romania opereaza, in afara de CFR Calatori, companiile private Regiotrans, Transferoviar Calatori si Interregional Calatori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Ministerul Transporturilor amanat despagubiri intarzieri, #CFR despagubiri intarzieri calatori, #amanare despagubire intarziere calatori 2024 , #bilete CFR