Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Milioane de europeni sunt prea saraci ca sa isi incalzeasca locuintele iarna. Si se anunta geruri mari

Vineri, 05 Ianuarie 2018, ora 09:49
10837 citiri
Milioane de europeni sunt prea saraci ca sa isi incalzeasca locuintele iarna. Si se anunta geruri mari
Foto: Arhiva Ziare.com

Aproape 9% dintre locuitorii Europei nu castiga suficient pentru a-si permite sa mentina o temperatura confortabila in locuinta, pe durata iernii. Printre ei se numara si peste 2,5 milioane de romani.

Oameni prea saraci pentru a-si permite incalzirea locuintelor traiesc in fiecare stat european, informeaza Eurostat, organismul Comisiei Europene insarcinat cu statistica.

Situatia este cu atat mai ingriojoratoare cu cat meteorologii anunta schimbari tot mai severe in ce priveste clima si vedem cum valuri de ger naprasnic afecteaza tot mai multe zone din Europa si intreaga lume care pana acum cativa ani nu stiau ce sunt temperaturile negative.

Cei mai multi sunt in Bulgaria, unde 39% din populatie nu isi permite incalzirea, pe timp de iarna. Lucrurile nu stau mai bine nici in Lituania si Grecia, unde 29% dintre locuitori sunt prea saraci pentru a-si plati incalzirea.

La polul opus, cele mai putine probleme de acest gen se inregistreaza in Luxemburg si Finlanda, unde mai putin de 2% din populatie are aceasta problema.

In Romania, 13,8% din populatie nu isi permitea sa plateasca suficient pentru a-si incalzi locuinta, in 2016. Lucrurile stateau mai bine decat in urma cu 10 ani, cand o treime dintre romani se aflau in aceasta situatie nedorita, se mai arata in datele Eurostat.

In unele state europene - cum ar fi Finlanda - se raporteaza un numar mare de oameni care isi permit incalzirea si pentru ca 90% din locuinte sunt racordate la sisteme centralizate districtuale. Plata caldurii face parte din contractul de inchiriere a locuintei, asa ca oamenii trebuie sa dea banii, indiferent cat de greu le-ar fi. In Bulgaria insa doar 18% dintre locuinte sunt conectate la sistemul centralizat, iar acest lucru se vede.

Grecia pe de alta parte are o problema diferita. Pentru ca temperaturile sunt ridicate in cea mai mare parte a anului, nici oamenii si nici statul nu au investit in izolarea termica a locuintelor. Asa ca atunci cand vine iarna, consumul de energie al unei locuinte din Grecia (incluzand pierderile) e mai mare decat al uneia dintr-o tara nordica.

Per total, lucrurile stau mai bine decat in urma cu 5 ani, apreciaza Eurostat. In 2012, 11% dintre europeni nu isi permiteau sa plateasca incalzirea locuintei in timpul sezonului rece.

Informatiile detaliate despre modul in care a evoluat numarul oamenilor care sunt obligati sa stea in frig sau se se indatoreze pentru incalzirea locuintei gasiti pe siteul Eurostat.

Autoritatile britanice au facut un studiu independent in baza caruia au stabilit ca peste un milion de oameni (din peste 65 de milioane care traiesc in Regatul Unit) nu reusesc sa puna deoparte suficient pentru plata incalzirii.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Europa saraci incalzire iarna locuinte, #Eurostat statistica inclazire iarna Europa, #europeni saraci incalzire locuinte , #caldura