Consiliul Concurentei ancheteaza de ce carburantii din Romania sunt mai scumpi decat media UE

Luni, 20 Februarie 2017, ora 14:53
4181 citiri
Consiliul Concurentei ancheteaza de ce carburantii din Romania sunt mai scumpi decat media UE

Consiliul Concurentei a declansat o investigatie sectoriala pe piata carburantilor, dupa ce preturile fara taxe la carburanti au depasit usor media Uniunii Europene, pentru a vedea cum s-au format preturile, dar si cum s-a transpus directiva europeana privind stocurile obligatorii de carburanti.

"Mai ales in prima parte a anului trecut, preturile in Romania fara taxe la benzina si la motorina sunt mai mari decat in marea majoritate a tarilor din UE, sunt peste media UE, ceea ce e un fenomen nou. Pentru ca, traditional, in Romania, preturile fara taxe erau putin sub media Uniunii Europene", a declarat, luni, presedintele institutiei, Bogdan Chiritoiu, in cadrul unui eveniment pe teme energetice.

Seful autoritatii antimonopol argumenteaza necesitatea anchetei prin faptul ca, fata de prima parte a anului trecut, lucurile s-au schimbat sensibil.

"Este semi-adevarat ca in Romania pretul carburantilor este mai mare decat in Austria. Intrebarea este de ce de un an de zile este mai mare decat media Uniunii Europene. Cautam raspunsul", a afirmat Chiritoiu.

Autoritatea de concurenta va analiza de ce preturile fara taxe la carburanti au urcat in ultimele luni, depasind media Uniunii Europene.

"Pentru noi este o evolutie surprinzatoare, o sa vedem de ce, de la sfarsitul anului 2016, au crescut preturile fara taxe, care acum sunt usor peste media europeana", a declarat Chiritoiu.

Consiliul Concurentei are astfel parghia legala in care sa ceara companiilor sa-i furnizeze date care sa explice acest comportament pe care oficialul il numeste "straniu".

"Varful a fost in primul trimestru al anului 2016. Acum suntem la un procent peste media UE, deci foarte aproape de media UE. Problema e in curs de rezolvare. Undeva ceva s-a intamplat la inceputul anului trecut", a mentionat Chiritoiu.

Investigatia ar putea dura un an.

"Pot sa existe explicatii pentru aceste comportamente, pentru aceste evolutii, pot fi schimbari in legislatie sau pot fi alte explicatii. Dar ne vom uita cu siguranta si la modificari de legislatie care ar putea sa explice aceasta evolutie si daca sunt cumva erori pe care le-am facut noi sau alte autoritati ale statului, dar acestea pot fi corectate", a adaugat el.

De asemenea, in acest an, Consiliul Concurentei va finaliza multe investigatii importante, a precizat seful institutiei.

"Va fi un an cu decizii semnificative. Mai multe investigatii se vor finaliza in acest an decat anul trecut si unele din ele vizeaza cazuri foarte mari", a mai spus presedintele autoritatii de concurenta.

Citeste mai multe despre evolutia pretului la carburanti:

De ce la noi e benzina mai scumpa ca-n Austria si Cehia

Unde se vinde cea mai ieftina benzina din UE - Noi platim la fel ca-n Luxemburg, dar traim de 7 ori mai prost

Platim cu 20% mai mult decat vecinii bulgari pentru un litru de benzina

Citeste si:
Cu cât s-au scumpit carburanții în ultimul an. Produsul alimentar care s-a ieftinit cu 12,32% în iulie 2022 comparativ cu luna precedentă
Cu cât s-au scumpit carburanții în ultimul an. Produsul alimentar care s-a ieftinit cu 12,32% în iulie 2022 comparativ cu luna precedentă
Gazele s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, în condiţiile în care tarifele au fost mai mari cu 70,10% în luna iulie a acestui an faţă de iulie 2021, potrivit datelor publicate joi, 11...
Marcel Ciolacu, despre înlocuirea miniștrilor: ”Domnul Dîncu este aici cu mine şi cică nu este remaniat. La ce să oferim explicaţii?”
Marcel Ciolacu, despre înlocuirea miniștrilor: ”Domnul Dîncu este aici cu mine şi cică nu este remaniat. La ce să oferim explicaţii?”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a negat vineri, 12 august, că ar exista intenţia unei remanieri guvernamentale, menţionând că evaluarea miniştrilor s-a încheiat luna trecută, fără a fi...