Articol citit de 54216 ori
In domeniul energiei, preturile negative nu sint foarte rare.
De exemplu, in fiecare primavara, cind se topesc zapezile, unele hidrocentralele produc mult prea multa energie fata de cit este nevoie si uneori consumatorii sint platiti ca sa consume energia in exces.
La petrol, din cauza cartelului (un monopol) productia de petrol a fost manipulata cu grija ca sa nu se ajunga niciodata la exces. Dar acum nu se mai poate face nimic. Toate rezervoarele sint pline si consumul e mic. Culmea e ca e mai ieftin sa platesti pe unii sa-ti ia petrolul decit sa-ti opresti complet toate procesele ca sa repornesti mai tirziu. China are de cistigat pe termen scurt, dar pe termen lung ce face cu petrolul cind industriile parasesc China si nici oamenii nu au bani ca sa consume acest exces de productie.
Ce trebuie facut? Mai nimic. Economia de piata rezolva ceea ce se poate rezolva. Daca doriti o discutie detaliata pe aceasta tema, nu va sfiiti sa raspundeti la postarea mea cu un mesaj cit de cit inteligent.
Problema-i că majoritatea guvernelor s-au bazat pe incasările din
preaumflarea prețului țițeiului și a domeniilor conexe, iar nemișcarea pandemică le-a tras preșul, dacă nu scaunul, de sub picior. Acesta este, de fapt, motivul real al preagrăbitei dezmorțeli globale, indiferent de consecințe.
Problema este ca nu mai sunt incasari din accize !
Accizele la combustibil au o pondere mare la buget !
Sa ne asteptam la cresterea accizelor la curent electric
@Emigrantul-Anonim
Aveti perfecta dreptate!
Rusii ,sub falsa denumire de URSS(masca sub care rusii voiau ca si Austro-(ungarii),Otomanii etc sa falsifice aspiratia popoarelor tinute sub cisma inapoierii si sa nu accepte dorinta arzatoare a acestora de a se elibera)au jefuit poporele ocupate pentru a-si construi palatele si capitalele pana nu de mult niste semi sate(Budapesta este tipica)!
Rusii au jefuit Romania pana la nivelul distrugerii naturii(un munte a fost ras pentru a se cara in URSS uraniul!)!
Trist este ca jafurile rusilor nu s-au concretizat in dezvoltarea tarii si bunastarea rusilor ci in arme nucleare,tancuri si nave,in prezent ruginite etc!
Imperialismul rus a avut ca principala victima poporul rus insusi,in mod straniu si unic in istorie!Teo
Excelent comentariul dlui Naumescu!
Simplu,fara savantlacuri,plin de bun simt si pe intelesul tuturor!
Am o temere,si anume ca tarile mici ca Olanda,si scandinave vor suferi consecintele egoismului manifestat in acest moment de ananghie,prin supunerea serviciilor si marfurilor ,lor,in general,la un sabotaj de catre consumatorii individuali din tarile mediteraniene!
Ar merita-o ,asa cum romanii ar trebui sa nu mai cumpere aceste produse dupa ce Olanda s-a opus cu obstinatie,fara justificare ,la admiterea Romaniei in Schengen!Teo
Propaganda americana!
Articolul nu sufla un cuvant ca SUA va tipari in nestire dolari pe care ii va arunca pe piata fara nici o jena.
Va cumpara in continuare bunuri si servicii muncite de alte tari platind cu hartie lipsita de suport economic.
Dolarul se va devaloriza in cursul acestui proces, ceea ce doreste Trump de cand a venit la Casa Alba.
Cine va pierde? Americanii de rand si restul lumii.
China a fost buna cand fabrica totul pentru occident la preturi mici. Profiturile se duceau in vest si bogatii erau tot mai bogati fara sa miste un deget.
Acum, cand are o economie competitiva si discuta de la egal la egal, China a devenit dusmanul responsabil pentru toate relele din SUA.
or sa inceapa sa conteze
iarasi agricultura si industria producatoare de lucruri pentru necesitati primare, ca de aplicatii inutile pe telefon s-a saturat lumea.
"ignorantii ...desculti"
au aparut multumita guvernelor rosii,galbene,portocalii ce au luat de la saraci pentru a da bogatilor.Si da...speram ca macar natura sa corecteze anomaliile create,da-o drq de corectitudine de fatada...mai lipseste acum ca si meletenii sa fie recompensati acum dupa aia in halate albe da' nu se spala pe maini,nu poarta echipamente de protectie.
...
Lumea Mare va fi pusa la indoiala.
A fot pusa deja la indoiala,
a picat primul test.
Va fi pusa la indoiala in mod absolut!,
asa ca tot ce se dovedeste incapabil sa participe la noua constructie numita Noua Lume, pe motiv ca e expirat, va fi spulberat.
Ocupantii sovietici injectau titeiul romanesc in saline din Rusia!!!
In timpul ocupatiei sovietice rusii au stors din Romania toate resursele disponibile: griu, porumb dar si uraniu si chiar titei de care chiar nu aveau nevoie. Politica era jecmanirea/spolierea unei colonii ocupate de toate resursele disponibile! Titeiul romanesc a fost injectat in saline abandonate sau chiar in zacaminte de titei epuizate.
Lumea intreaga a pus pret pe hidrocarburi si carbune;
semnalul venit din partea naturii si-a pus amprenta in subconstientul nostru. Reactionam firesc: credem ca oprind consumul de petrol, gaze, carbuni, va restarta natura imediat. Trecem pe electric si hocus pocus, suntem salvati.
Dupa ce ani de zile, omenirea s-a intrecut in clasamente privind cele mai mari extractii de carbune, gaze, titei, lemn, sisturi bituminoase, deodata ne-a cuprins teama si vrem inapoi. Unde, sa mai mergem? Totul este aproape distrus. Priviti numai ce este in Romania...Munti golasi, ape secate, baraje colmatate peste 80%, diguri distruse, poduri darapanate, seceta...Si la noi nici pe departe nu este cei mai rauBrazilia, Australia, Rusia, China, sunt devastate. Dezghetul permafrostului afecteaza Canada tangential, insa in Rusia va deveni apocalipic.
Pe romaneste,"am pus-o". Rau de tot. Trebuie sa reparam de urgenta, concomitent cu oprirea dezastrului produs de cei ce taie paduri, omoara animale, scurma albiile raurilor, scobesc dupa petrol si carbuni...Trebuie redat rolul primordial NATURII, iar noi, la umbra ei, nu in fata ei!
Dezastrul care va să vina
Slabe speranțe ca elita liberală să fi ințeles ceva sau sa fie capabila a gestiona o criza de amploarea asta. După semnale se vor intoarce la vechile obsesii: Victor Orban, minorități de tot felul, imigrație, Greta Thunbergh etc. Demagogia progresista e virusul civilizației occidentale.
Vine valul...
..si-mi ia calul.De fapt imi ia praful de pe toba.
Cui ii este adresat articolul? In nici un caz celor ce traiesc si muncesc in Romania,o tara aflata intr-o perpetua criza economica.Pa si-o pu....vorba lu" gheorghe
In ce grup de tari vrem sa ne situam ?
D-le conf. dr. Naumescu, ati punctat asupra pericolului pe care il reprezinta la iesirea din pandemie, tentatia vinzatorilor de produse cu mare cautare dar aflate in stocuri limitate, de-a urca pina la cer preturile acestora. Dar cine ne opreste pe noi in Romania, sau in orice tara in care fenomenul va avea tendinta sa se manifeste, ca Statul sa limiteze superior in mod dinamic (functie de comportamentul actorilor), cresterea acestor preturi ? Cine ?
Cine spune ca iesirea dintr-o situatie exceptionala, cu care economia mondiala nu s-a mai confruntat vreodata, trebuie sa se faca fara descurajarea tendintelor pe care le semnalati ? Acum se va vedea care sint statele responsabile, neorbite de preceptele democratiei liberale de piata, invocate intr-un context absolut nepotrivit (cel de iesire economica fara haos din pandemie).
Tarile care vor iesi fara haos, in care Statul va tempera ferm iesirile in decor, date de mentalitati de tipul “dog-eats-dog" indelung cultivate, vor avea de cistigat. Cele carora dimpotriva, li se va ridica parul a groaza, ca trebuie instituite masuri gradual contrarii democratiilor liberale, vor avea de pierdut.
De noi depinde in ce categorie de tari vrem sa ne situam, cele in care asigurarea securitatii colective primeaza, sau cele in care primeaza libertatea individuala inteleasa iresponsabil, cit si comportamentul inconstient al detinatorului de bunuri vandabile, lipsit de empatie comunitara fata de semeni. Totul e sa avem curajul de-a constata ca, Statul e cel chemat sa asigure revenirea fara haos libertarian, la starea de echilibru de dinaintea pandemiei.