De azi se scumpeste lumina cu pana la 8%. Dar poti negocia pretul

Sambata, 01 Iulie 2017, ora 08:57
20986 citiri
De azi se scumpeste lumina cu pana la 8%. Dar poti negocia pretul

Pretul energiei electrice pentru consumatorii casnici creste cu pana la 8% de la 1 iulie, a anuntat recent Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

De la 1 iulie, pretul final la electricitate pentru consumatorii casnici este format dintr-un tarif reglementat de ANRE, care are o pondere de 10% din pretul total, si dintr-o componenta care reflecta pretul din piata libera, care are o pondere de 90%.

Potrivit unui comunicat al ANRE, componenta reglementata (10%) va scadea cu 5,16%, iar cea de piata libera (90%) va urca cu 8,53%.

Negociaza pretul!

Consumatorii trebuie sa negocieze cu furnizorii de utilitati, in special cu cei care ofera mai multe servicii la pachet, pentru a obtine preturi mai bune la energie electrica si gaze naturale, a declarat in aceasta saptamana Niculae Havrilet, presedintele ANRE.

El a oferit propriul exemplu, precizand ca a economisit foarte mult dupa ce purtat negocieri cu un singur furnizor care ii livreaza atat energie electrica, cat si gaze naturale.

"Eu, de exemplu, la mine acasa am acelasi furnizor si de energie, si de gaze. Oferta pe energie electrica este negociata si este mult mai mica decat oferta furnizorului de ultima instanta din zona in care locuiesc. Plus ca este mult mai simplu, pentru ca am relatie cu o singura firma de furnizare, si de gaze, si de energie", a explicat oficialul ANRE.

Havrilet a precizat ca, de la 1 iulie, va creste pretul doar pentru consumatorii casnici care sunt alimentati de furnizorii de ultima instanta, adica cei traditionali: Enel, E.ON, CEZ si Electrica, in functie de zona in care locuiesc.

"Pentru consumatorii care au incheiat contracte cu furnizorii pe piata libera, pretul nu creste, ci ramane cel din contractul aflat in vigoare", a aratat el.

Vrei sa-ti schimbi furnizorul de gaze sau curent? ANRE te ajuta sa compari tarifele

Presedintele ANRE a explicat ca furnizorii traditionali, care ofera energie in regim de ultima instanta, au cel mai mare pret de pe piata, pentru ca acesti furnizori trebuie sa poata oferi energie in orice moment, chiar si consumatorilor care raman fara furnizor.

"Dar, daca va uitati in comparatorul de preturi, in toate zonele unde sunt furnizori de ultima instanta, sunt 14-15 oferte la preturi mai mici decat cele ale furnizorilor de ultima instanta. Furnizorul de ultima instanta este pragul cel mai scump, de acolo se negociaza la preturi mai mici. Inclusiv furnizorii de ultima instanta au oferte cu preturi mai mici pe piata concurentiala. Pretul cerut de Enel, spre exemplu, pe contracte negociate, este sub valoarea de referinta (stabilita de ANRE - n.r.). Aceasta este o valoare de referinta pentru ca este pentru furnizarea de ultima instanta, care nu se negociaza", a aratat Havrilet.

Totodata, el a admis ca sunt foarte putini consumatori casnici care au incheiat contracte in regim concurential, in principal din lipsa informatiilor, si a aratat ca ANRE va obliga furnizorii de ultima instanta sa-si anunte toti consumatorii ca au posibilitatea de a face acest lucru.

Citeste si:
Rareş Bogdan a fost reconfirmat ca prim-vicepreşedinte al PNL. Cine sunt ceilalţi trei adjuncți importanți din echipa lui Florin Cîţu
Rareş Bogdan a fost reconfirmat ca prim-vicepreşedinte al PNL. Cine sunt ceilalţi trei adjuncți importanți din echipa lui Florin Cîţu
Europarlamentarul Rareş Bogdan a fost reconfirmat în funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL duminică, 26 septembrie, la Consiliul Naţional al partidului, după ce a câştigat în faţa lui...
Şefa DSP Bucureşti, despre acuzația că a măsluit datele incidenței COVID: "N-am alocat cazurile din lipsă de personal, dar nu le-am ascuns"
Şefa DSP Bucureşti, despre acuzația că a măsluit datele incidenței COVID: "N-am alocat cazurile din lipsă de personal, dar nu le-am ascuns"
Medicul Oana Nicolescu, şefa DSP Bucureşti, a comentat afirmaţiile fostului ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu privind nealocarea a 4.000 de cazuri de COVID-19. Acuzația fostului...
Sursa: AGERPRES