ANRE sustine ca nu le scumpeste romanilor curentul, desi acum cateva zile a avizat cresteri masive de preturi

Marti, 26 Februarie 2019, ora 08:16
9386 citiri
ANRE sustine ca nu le scumpeste romanilor curentul, desi acum cateva zile a avizat cresteri masive de preturi
Foto: Arhiva Pixabay

Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) anunta ca, incepand cu 1 martie, preturile energiei electrice furnizate populatiei in regim reglementat se plafoneaza la nivelul celor "in vigoare". Aceasta masura ar putea ascunde o capcana, iar facturile la curent ar putea totusi sa mai creasca, au explicat expertii consultati de Ziare.com.

Prin OUG 114, Cabinetul Dancila a decis sa plafoneze preturile la energia electrica livrata populatiei pentru urmatorii 3 ani. Usor de zis, greu de facut, in conditiile in care in tara noastra sunt mai multe tipuri de consumatori casnici, iar statul nu poate plafona pretul electricitatii pentru toti.

Iata despre ce este vorba.

Pe de o parte, sunt circa 7 milioane de romani care beneficiaza de serviciul universal. Acestia sunt cei care nu si-au schimbat niciodata furnizorul de energie si sunt alimentati de Electrica, Enel, Cez si E.on.

Apoi, exista cei circa 1,5 milioane de romani care, din diverse motive, au renuntat la serviciul universal si au ales sa isi cumpere energia pentru consum casnic de pe piata libera. Ei platesc pretul pe care l-au negociat cu furnizorul.

Nu in ultimul rand, exista clientii care - dupa ce au cumparat, o vreme, energie de pe piata libera - au ajuns sa fie, din nou, alimentati de un FUI, fara insa a mai beneficia de serviciul universal. Pe acesti clienti, energia electrica ii costa cu pana la 7,5% mai mult decat pe cei care n-au parasit niciodata piata reglementata.

Odata cu adoptarea OUG 114, statul avea de luat doua decizii importante. Mai exact, trebuia sa stabileasca la cat sa limiteze pretul electricitatii. In plus, era obligat sa aleaga categoriile de clienti casnici carora sa le livreze energia la pret plafonat.

Prima problema a rezolvat-o, in parte, ANRE inca din ianuarie, cand a anuntat ca preturile se vor plafona pe piata reglementata pe care toti consumatorii au dreptul sa revina, daca isi doresc.

Pe 25 februarie, tot ANRE a incercat sa rezolve si a doua problema, a nivelului la care se vor plafona preturile energiei electrice. Prin intermediul unui comunicat, institutia a anuntat ca, dupa 1 martie, preturile "nu se modifica fata de cele care sunt, in prezent, in vigoare".

Aceasta formulare ar putea ascunde o capcana, a explicat pentru Ziare.com Liviu Popa, Asociatia Consumatorilor si Micilor Producatori de Energie (ACMPE).

Cresc sau scad facturile, dupa 1 martie? Nimeni nu stie!

Potrivit expertului in energie consultat de Ziare.com, pe 20 februarie, ANRE a emis o serie de avize prin care a stabilit ca, incepand cu 1 martie, preturile la energia electrica furnizata in cadrul serviciului universal cresc cu 0,57% pana la 29,7%!

Acele avize sunt in vigoare si produc efecte incepand cu prima zi a lunii urmatoare.

In aceste conditii, e greu de inteles, din comunicatul ANRE, ce se va intampla cu preturile energiei electrice pentru populatie. Vor ramane ele la nivelul inregistrat inaintea emiterii acestor avize sau se vor majora cu pana la 29,7% si abia apoi se vor plafona pentru urmatorii 3 ani?

In mod normal, ANRE ar fi trebuit sa ofere mai multe detalii in acest sens. Daca avizele au fost anulate, acest lucru ar fi trebuit anuntat. Or, pana acum, institutia nu a comunicat ca ar fi renuntat la avizele care stabilesc sumpiri...

Mai mult chiar, presedintele ACMPE spune ca a sunat la ANRE pentru detalii si nici macar personalul institutiei nu stia la ce nivel se vor plafona preturile energiei electrice furnizata in regim reglementat catre populatie, incepand cu data de 1 martie.

ANRE nu are purtator de cuvant si raspunde oficial doar solicitarilor scrise de informatii. In consecinta, Ziare.com a formulat o astfel de solicitare la care institutia poate raspunde, potrivit legii, in termen de 30 de zile.

In aceste conditii, ramane sa vedem ce decizii vor lua autoritatile in zilele care urmeaza si cat vor plati, de fapt, romanii pentru energia electrica, incepand cu prima zi a lunii viitoare.

Victor Căpitanu (ONE) la Quarterly Report: ”Trebuie să investim semnificativ, cât mai rapid, în acest sub-sector. E o oportunitate foarte mare de creștere”
Victor Căpitanu (ONE) la Quarterly Report: ”Trebuie să investim semnificativ, cât mai rapid, în acest sub-sector. E o oportunitate foarte mare de creștere”
Victor Căpitanu, CEO One United Properties, a participat la cea de-a cincea ediție a Quarterly Report, evenimentul #1 pentru companii la BVB, organizată de Ziare.com, alături de partenerul...
Ambițiile energetice ale României. Planul pe următorii cinci ani prevede o reducere drastică a emisiilor
Ambițiile energetice ale României. Planul pe următorii cinci ani prevede o reducere drastică a emisiilor
România are ambiții mari în ceea ce privește tranziția verde. Noua versiune a unui document strategic prevede termenul de 2045 pentru a atinge neutralitatea climatică, mai devreme cu cinci...
#plafonare preturi energie ANRE, #ordonanta Teodorovici ANRE plafonare preturi energie, #ANRE preturi electricitate 3 ani , #curent
  1. Victor Căpitanu (ONE) la Quarterly Report: ”Trebuie să investim semnificativ, cât mai rapid, în acest sub-sector. E o oportunitate foarte mare de creștere”
  2. Ambițiile energetice ale României. Planul pe următorii cinci ani prevede o reducere drastică a emisiilor
  3. România, a patra cea mai slabă evoluție din UE în industrie – TradeVille
  4. De la ce dată devine obligatorie reciclarea hainelor vechi. Populația va trebui să colecteze separat deșeurile textile
  5. Investițiile imobiliare românești în Europa: Ce ține piața pe loc de la extindere în afara granițelor. „Nu simțim la fel de mult dorința de a pleca peste hotare”
  6. Noile reguli pentru pensionarea anticipată: ce privilegii au pierdut și ce au câștigat românii începând cu luna septembrie
  7. România a avut cele mai mari creșteri ale salariului brut din UE în al doilea trimestru al anului. Cum arată clasamentul european
  8. Pericolul închiderii unei fabrici a scos mii de oamenii în stradă. "Vieţile noastre nu sunt linii de producţie"
  9. Se caută o firmă care să facă studiul de fezabilitate pentru noul pod peste Dunăre de la Giurgiu. Care este valoarea contractului și de unde vin banii
  10. Investiții majore pregătite de Familia Dedeman, în străinătate. Karina Pavăl: „Și companiile cu capital românesc pot investi și pot performa pe scena globală"