Ce ascunde scandalul pretului la curent: Guvernul ar vrea sa preia din atributiile ANRE

Vineri, 15 Septembrie 2017, ora 08:32
5701 citiri
Ce ascunde scandalul pretului la curent: Guvernul ar vrea sa preia din atributiile ANRE
Foto: ANRE

Presedintele PNL, Ludovic Orban, spune ca majorarea preturilor la energia electrica din ultima perioada are drept cauza o intelegere de tip "cartel" intre firmele de stat din domeniu si ca prin infiintarea comisiei parlamentare de ancheta a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, coalitia de guvernare urmareste, de fapt, sa preia din atributiile ANRE.

"A crescut pretul la energie electrica si va mai creste pretul la energie electrica si va mai creste, din cauza faptului nu ca e pus ANRE sub ancheta, ci creste pentru ca firmele de stat au o forma de intelegere care nu stiu de ce nu este investigata, pentru ca 80% din producatori sunt firme de stat. Ei au o cartelare, se vede cu preturile cu care ies pe piata", a declarat Ludovic Orban, joi seara, la Digi24.

Fiind intrebat daca in opinia sa exista o intelegere intre companii ca Hidroelectrica, CE Oltenia si alti jucatori de pe piata, presedintele PNL a spus:

"Categoric, sigur ca da. I-am spus cartelare, cred ca a fost o forma de intelegere, pentru ca, in mod evident, ei au iesit cu un pret. Sa aiba venituri mai mari, in mod evident, care sunt luate de stat. Pai asta e logica, despre ce vorbim? S-au cartelat, s-au inteles, au iesit cu preturi mai mari, pentru ca, inca o data va spun, 80% sunt producatori de stat pe piata asta".

"Iar acum, astia infiinteaza comisia ANRE cu cateva obiective precise. Unu - sa arate cu degetul ca ei sunt vinovati, adica ANRE-ul sunt vinovati de cresterea preturilor la energia electrica si la gaz.

De asemenea, ca sa creeze un pretext ca sa amputeze din atributiile ANRE-ului si sa le preia la Ministerul Energiei. La ora actuala, la Ministerul Energiei se lucreaza la o ordonanta de urgenta de preluare a unor competente si atributii ale ANRE si date catre Ministerul Energiei. Asta este realitatea.

De asemenea, ca sa poata sa subordoneze politic aceasta Autoritate nationala de reglementare nu pentru binele cetateanului, ci pentru a controla piata si pentru a influenta o multime de decizii si o multime de companii care, la ora actuala, se misca in raport cu un reglementator autonom, independent de puterea politica, se misca firesc ca intr-o piata", a mai declarat Orban.

Citește și:
Ce înseamnă victoria Giorgiei Meloni pentru AUR, singurul partid care a susținut-o public: ”E o miză foarte importantă pentru ei”
Ce înseamnă victoria Giorgiei Meloni pentru AUR, singurul partid care a susținut-o public: ”E o miză foarte importantă pentru ei”
Coaliţia de dreapta condusă de Fratelli d’Italia, partidul Giorgiei Meloni, a câştigat alegerile legislative din Italia, victorie ce o va propulsa pe Meloni în funcția de prim-ministru....
PNL își pune speranțele în Nicolae Ciucă pentru prezidențiale: ”Va duce partidul la peste 30 de procente”
PNL își pune speranțele în Nicolae Ciucă pentru prezidențiale: ”Va duce partidul la peste 30 de procente”
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a anunțat luni, 26 septembrie, că premierul Nicolae Ciucă este, în prezent, principala opţiune a partidului pentru alegerile prezidențiale din...